Běh se psem není až tak jednoduchý, jak se zdá. Je třeba pejska naučit.
21. 06. 2019 Přečteno: 1399x

Má mazlíček psí kašel? Zjistěte, jak mu pomoci

Psí kašel dokáže mazlíčka potrápit. Nemusíme se ale děsit.  Každý pejsek jednou za čas kašle. Stejně jako u lidí, i u psů patří kašlání k normálním činnostem těla. Navíc za kašlem většinou stojí běžné infekční nemoci psů. Řekneme, jak se různý psí kašel liší a co za ním stojí. Také poradíme, jak problém řešit a doporučíme, co na psí kašel mít po ruce.

Proč psí kašel vzniká?

Pes je zvídavé a společenské zvíře. Rád prozkoumává okolí a poznává nové věci. K psímu životu patří čenichání. Pejsek dokonce dokáže větřit a čenichat čtyřikrát až šestkrát za sekundu.  Proto se mu do dýchacího traktu snadno můžou dostat částečky nečistot. Stejně jako lidský kašel, i psí kašel se objevuje, aby zbavil organismus nečistot. Pokud pejsek kašle jednou za čas, nemusíme se bát. Ovšem někdy je psí kašel důsledkem onemocnění. Psí zvídavost a objevování totiž snadno můžou způsobit, že mazlíček potká škodlivé bakterie, virusy nebo jiné psí nemoci. A psí kašel je rázem na světě.

Čtěte také:

Nemoci kůže u psa: svědění, zarudnutí nebo ztráta srsti. Co způsobuje kožní onemocnění u psů?

Jaké nemoci psů psí kašel způsobují?

Psincový kašel: Patří mezi nemoci psů, které se projevují hlubokým kašlem. Pes má záchvaty kašle, které doprovází dávení. Zkusme popřemýšlet, jestli jsme s pejskem nebyli na veřejných místech, v psím parku nebo na cvičišti. Nejčastěji se totiž tento psí kašel přenáší z jednoho nemocného psa na druhého. Psincový kašel patří mezi velmi nakažlivé nemoci psů, ale sám o sobě naštěstí není velkým problémem. Dokud náš pejsek dobře jí a nemá jiné příznaky, zhruba za týden by měl být v pořádku. Pro jistotu navštivme veterináře. Ten zjistí, jestli pejsek náhodou nepotřebuje léky, které mazlíčkovi psí kašel usnadní.

Plísňové infekce: Kvasinky a další druhy plísně se můžou přenášet špínou nebo vzduchem. Takový psí kašel se řeší potřebnými léky. Navštivme proto veterináře.

Srdeční červi: Patří mezi nemoci psů přenášené komáry. Psí kašel v důsledku srdečních červů se vůbec nemusí objevit, pokud mu předcházíme očkováním psa. Vyplatí se, protože léčení srdečních červů je nákladné a pro pejska náročné. Srdeční červi hlavně způsobují závažnější zdravotní obtíže, než jen psí kašel.

Psinka: Můžeme ji znát i pod názvem psí spalničky. Je to závažné onemocnění, kterému ale můžeme předcházet očkováním. Virus psinky se šíří vzduchem.

Srdeční onemocnění: Špatně fungující srdeční chlopně a další problémy můžou oslabovat srdce. Kvůli tomu jsou plíce a dýchací cesty pod větším tlakem. A objevuje se psí kašel. Vhodná medikace společně se správnou stravou můžou nejenom odstranit psí kašel, ale hlavně vyřešit srdeční problémy.

Městnavé srdeční selhání: Obtíže srdce pumpovat krev dále do těla můžou způsobit, že se krev začne hromadit před pravou komorou. Tekutiny se dostávají do plic a způsobují psí kašel. Městnavé srdeční selhání patří mezi velmi nebezpečné nemoci psů, měli bychom proto co nejdříve navštívit veterináře.

Plicní problémy: Někdy můžou psi dostat bronchitidu, zápal plic a další psí nemoci dýchací soustavy. Také mohou vdechnout hlínu, travní semena nebo jídlo. Nečistoty se dostávají do plic a způsobují infekci. Důsledkem je pak psí kašel. Nejlépe pomůžou antibiotika od našeho zvěrolékaře. V krajních případech se může objevit rakovina plic a je zapotřebí operace.

Psí kašel: Kdy navštívit veterináře?

→     Psí kašel se stále zhoršuje.

→     Pes je vyčerpaný a unavený.

→     Pes má horečku.

→     Pes nechce jíst.

→     U mazlíčka se objevily i jiné obtíže či nemoci psů.

→     Psí kašel trvá déle jak týden a neustupuje.

Co na psí kašel řekne veterinář?

Veterinář pejska vyšetří, pomůže nám stanovit léčbu a řekne, co na psí kašel bude nejlepší. Často je psí kašel pouze příznak a stojí za ním různé nemoci. Léčba tedy může být pokaždé jiná. Návštěvou zvěrolékaře v žádném případě nic nepokazíme. Zvláště, pokud se nám stav pejska zdá jako závažný anebo se zhoršuje. Pejska sledujte a pokuste si odpovědět na následující otázky. Pro veterináře pak bude snazší najít problém a co nejdříve ho vyřešit.

  1. Má pejsek mezi záchvaty kašle problémy s dýcháním?
  2. Kdy kašle? Po jídle, v noci, po pití, po fyzické aktivitě?
  3. Jak kašel zní?
  4. Je kašel suchý nebo pes vykašlává?
  5. Zní kašel, jako když má pes zvracet?
  6. Kde se pes v poslední době pohyboval? Na místě s jinými psi, na dovolené, v okolí kuřáka?
  7. Objevila se v pejskově životním stylu nějaká změna?
  8. Chová se pes jinak?
  9. Dodržovali jsme se psem všechny termíny očkování?
  10. Kdy naposledy bral pes nějaké léčiva a na co?

Vytisknout stránku Stáhnout v PDF



Vložit příspěvek

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuze k mazlíčkům: 0 příspěvků

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Další články

Video týdne

Taky se občas po práci cítíte tak, že si říkáte: ať mi všichni třeba vlezou na záda!? Dnes už prostě nic dělat nebudu...

Komentáře ke článkům

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Dobrý kontakt

Vyberte pro ně vhodné krmivo