08. 03. 2018 Přečteno: 3031x

Jaké krmivo vybrat pro kastrované kočky? Poradíme vám, co všechno bude kočka po kastraci potřebovat

Kastrace koček má řadu výhod, kočky po ní ale potřebují speciální péči. Jejich chování a potřeby se po zákroku mění a s tím by se měla změnit i naše péče. Základem je dobré krmivo, po kterém kastrované kočky netloustnou. Poradíme vám, jak se postarat o nově kastrované kočky, i o ty, co už operaci mají delší dobu za sebou. Dáme vám všechny nezbytné informace, poradíme, jaké granule pro kastrované kočky vybrat a jak o ně správně pečovat.

Jaký je rozdíl mezi kastrovanou a nekastrovanou kočkou?

Kočky mají velmi silný rozmnožovací pud, říje se tak pro ně stává vyčerpávajícím a stresovým obdobím. Když ji nemusí podstupovat, jsou k lidem hned přátelštější, klidnější a mírnější. Přestávají se také toulat po okolí, takže se snižuje riziko úrazu, například ze srážky s autem. Kastrovaní kocouři se zase vyhýbají rvačkám s jinými kocoury, z kterých by mohli odejít s četnými zraněními. Zároveň přestávají značkovat své území močí, takže nás ušetří nepříjemného zápachu.

Čtěte také:

Jak krmit březí kočku? Dávejte jí především kvalitní krmení

Negativem kastrace ale může být nadváha. Zejména domácí kočky můžou tloustnout, protože nemají tolik pohybu, jako kočky venkovní. Je důležité jim pořídit kvalitní krmivo pro kastrované kočky, které je zasytí, ale nebudou po něm přibírat. Podobně, kvůli kastraci můžou začít kočky více lenivět. Dalším negativem je větší náchylnost kastrovaných koček k urologickým potížím.

Péče o kočku těsně po kastraci

Pokud naše kočka právě prodělala kastraci a přinášíme si ji zpět domů, nesmíme podcenit pooperační péči. Ačkoli je kastrace běžným zákrokem, pro kočku je stále silným zásahem.

Klidné a pohodlné místo

Zvíře nesmíme dát na vyvýšené místo, jako je gauč nebo postel. Až se kočka začne z narkózy probouzet, bude mít velmi špatnou koordinaci a mohla by spadnout a ublížit si. Ideální je ji zavřít do přepravky, kde bude mít deku nebo ručník, aby se jí pohodlně leželo. Můžeme sem umístit i termofor, kočka musí být v teple. Zabraňme ostrému nebo přímému dennímu světlu, ideální je pološero.

Šetrné zacházení

Kočka v anestezii je velmi zranitelná. Pokud bychom se s ní mazlili nebo ji nešikovně přenášeli, můžeme jí způsobit zranění nebo zabránit dýchání. Buďme na ni velmi opatrní. Ideální je kočku opatrně položit a pootočit jí hlavu na bok, aby jí nemohl zapadnout jazyk.

Po probuzení

Kočka začne chodit zhruba tři hodiny po zákroku. Musí mít přístup ke krmivu i k vodě, ale nenuťme ji k jídlu ani pití. Pokud jídlo vyzvrací, nemusíme se znepokojovat. Je to běžný důsledek narkózy. Druhý den by mělo být zažívání i močení v pořádku.

Kočka mívá stehy zhruba deset dní. Po tu dobu si ránu nesmí lízat, mohla by si sem zanést infekci. Kočce dáme límec anebo košilku. Také ji nesmíme koupat, opět kvůli infekci. I když je velmi náročné udržet kočku v klidu, snažme se, aby po zákroku neměla fyzicky náročné aktivity, omezme skákání a divoké hraní. U kocoura je zotavování rychlejší než u kočky.

Pozorování

Kočku pozorujme, měla by se pomalu vracet do běžného života. Gáza by jí neměla prosakovat, ani krví ani jinou tekutinou. Pokud ano, je to signál, že bychom měli vyhledat zvěrolékaře. Pokud vidíme i jiné nezvyklosti, jako že kočka nejí, má trvalý průjem, je v bolestech, má problémy s dásněmi nebo nemočí, ihned se obraťme na veterináře.

Základem je vhodné krmivo pro kastrované kočky

Kvůli sklonu kastrovaných koček tloustnout u nich musíme dbát především na správnou stravu. Jejich metabolismus se zpomalí a příjem kalorií se musí snížit o 25%. Pokud bude mít krmivo pro kastrované kočky vyšší energetickou hodnotu, kočka bude přibírat. Není potřeba zmiňovat, že obézní kočky tíhnou k celé řadě nemocí, a proto nesmíme jejich váhu podceňovat. Pokud ale kočku naše krmivo nezasytí, bude mít potřebu stále jíst. V horším případě si bude hledat potravu jinde, než ve své misce.

Pravidla pro krmení granulemi pro kastrované kočky:

  • Nesmí mít vysokou kalorickou hodnotu.
  • Musí mít dostatek živin.
  • Více porcí denně v menším množství.

Věnujme kočce větší pozornost

Kastrovaná kočka se zbavuje svých sexuálních pudů. Kocouři jsou méně teritoriální, kočky zase méně podrážděné kvůli potřebě mít koťata. Je pravděpodobné, že si nás začnou více všímat, budou si chtít více hrát a mazlit se s námi. Snažme si na ně najít čas, když ho s námi zrovna budou chtít trávit. Pro kočku se stáváme důležitým společníkem, nutkání vyhledávat jiné kočky nebo kocoury kvůli rozmnožování mizí. Dokonce ji můžeme kvůli delšímu času, který s námi tráví, naučit více dovedností.

Více si hrajme

Můžeme spojit příjemné s užitečným a využít toho, že jsou kastrované kočky hravější. Kvůli větší lenivosti a sklonu přibírat se snažme, aby kočka měla alespoň nějaký pohyb. Když si s námi bude ochotná hrát, využijme toho. Můžeme pořídit nové hračky, jejich nabídka je velmi pestrá. Zkusme být trpěliví a najít takovou, která bude naše kočky bavit. Jistotou zůstává laserové ukazovátko.

Urologické potíže může zmírnit kvalitní krmivo pro kastrované kočky

Kastrované kočky tíhnou k urologickým problémům. I ty ovlivní dobrá strava. Kvalitní granule pro kastrované kočky dodávají dostatek živin a vitamínů, které urologickým potížím předchází. Pokud se urologické potíže u kočky objeví, nezanedbejme je a navštivme s ní zvěrolékaře.

Vytisknout stránku Stáhnout v PDF



Vložit příspěvek

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuze k mazlíčkům: 0 příspěvků

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Další články

Video týdne

Taky se občas po práci cítíte tak, že si říkáte: ať mi všichni třeba vlezou na záda!? Dnes už prostě nic dělat nebudu...

Komentáře ke článkům

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Dobrý kontakt

Kvalitní krmivo K-9 pro spokojený psí život plný energie

Kvalitní krmivo pro psy K-9 je komplexní strava s…