Syrové maso pro kočky je vhodnou stravou.
27. 02. 2019

Jaká je péče o kotě s citlivým zažíváním? Správné krmení koťat je základ

Citlivé zažívání u mazlíčka nás trápí. Obzvlášť, pokud je ještě kotě. Správné zažívání totiž ovlivňuje celkové zdraví. Když se živiny nevstřebávají tak, jak mají, můžou se u kotěte objevit závažná onemocnění. Abychom se tomu vyhnuli, musíme vědět, jaká je nejlepší péče o kotě. Poradíme, jak se starat o kotě s citlivým zažíváním, jak se liší krmení koťat oproti dospělým kočkám a čemu se určitě vyhnout.

Péče o kotě s citlivým zažíváním? Volte kvalitní krmivo

Péče o kotě s citlivým zažíváním nezbytně vyžaduje kvalitní krmivo. Mělo by obsahovat co nejméně bílkovin z vedlejších produktů masa. Takové produkty nejsou pro zdravé zažívání škodlivé. Na citlivé trávení se ale nehodí. Zvlášť levná krmiva vedlejší produkty masa obsahují. Sáhněme proto po kvalitnějších krmivech pro koťata.

Čtěte také:

Mléko, syrové ryby nebo čokoláda. Zjistěte, co nesmí jíst kočky!

Péče o kotě s citlivým zažíváním znamená upravenou stravu vlákniny, bílkovin a tuků. Zdroje vlákniny by měly být mírně fermentovatelné. Taková vláknina způsobuje menší plynatost. S tím nám může pomoci zvěrolékař. Vyhněme se krmivům obsahujícím kukuřici a další obiloviny. Mohou způsobit podráždění.

Krmivo by mělo mít nízký obsah antigenů, tedy přísad, na které mohou být kočky alergické. Dobré jsou také granule, které ve střevech koťat podporují přítomnost probiotik a dobrých bakterií.

Pokud kotě trpí zažívacími problémy a našli jsme krmivo, které mazlíčkovi vyhovuje, neměňme jej. Kotěti by se mohly zažívací problémy znovu spustit a dosavadní péče o kotě by přišla vniveč. Vyhněme se také všem mléčným výrobkům. Navzdory mýtům do péče o kotě nepatří, působí projímavě.

Kotěti se vyplatí dávat menší porce vícekrát za den. Rozhodně se držme doporučeného dávkování. Přejídání a hltavé jedení může zažívání podráždit.

Když přecházíme na nové krmivo, změna by měla být pozvolná. První týden míchejme nové krmivo s původním. Aby se kotěti krmivo lépe trávilo, můžeme jej smíchat s vodou.

V čem se péče o kotě liší?

V prvních měsících kotě oproti dospělé kočce stále roste. Hned v prvních několika týdnech se jeho velikost až ztrojnásobí. Aby rostlo zdravě, potřebuje dávku živin a energie. Proto musí jíst oproti dospělé kočce častěji, třikrát až čtyřikrát za den. Má vyšší potřebu bílkovin, aminokyselin, minerálů i vitamínů. Až 30% své energie by mělo kotě dostat právě z bílkovin. Proto je vhodné, aby mazlíček měl krmivo speciálně pro koťata.

Jak se starat o kotě s citlivým zažíváním

1. Nezbytností zdravého zažívání je dostatečný pitný režim. Hlídejme, zda kotě správně pije. Při péči o kotě je proto nutné zajistit mu celodenní přístup k čerstvé vodě.

2. Nezapomeňme na správné pamlsky. Pokud řešíme, jak se starat o kotě s citlivým zažíváním, dáváme mu speciální krmivo, ale o složení pamlsků se příliš nestaráme, pak máme problém. Na trhu najdeme pamlsky speciálně pro citlivé kočičí zažívání. Mějme na paměti, že pamlsky by nikdy neměly tvořit více jak 10% denní kočičí stravy. Vyhněme se tučným pamlskům. Zažívání kotěte dráždí.

3. Stres může být jednou z dalších příčin rozhozeného zažívání. Kotěti se postarejme o klidné prostředí, ve kterém se bude cítit pohodlně a bezpečně. Misku s krmivem nedávejme do blízkosti dveří ani do hlučného prostředí. Kotě by se nemělo o potravu prát s dalšími mazlíčky v domácnosti. Na krmení by zkrátka mělo mít klid.

4. Pokud máme kotě teprve kratší dobu a víme, že za citlivým zažíváním nestojí nemoc, buďme trpěliví. Příchod do nového domova, nové prostředí a všechny další změny můžou být pro koťata stresující. Časem se zažívání může spravit.

Správné krmení koťat nepomáhá? Na vině může být nemoc

Ze začátku musíme vyloučit akutní onemocnění. Pokud kotě zvrací anebo má průjem, na nic nečekejme a navštivme veterináře. Ne vždy za zažívacími problémy stojí špatné krmení koťat. Nemusí jít o citlivé zažívání, ale o infekci bakteriálního či virového původu. Zvěrolékař nám pomůže určit přesnou příčinu špatného zažívání a v případě potřeby nastaví správnou léčbu a nejlepší krmení koťat.

Na některou ze složek krmiva může mít kotě alergii. Mezi takové může patřit například sója. Požádejme veterináře o potřebné testy. Za špatným zažíváním můžu stát i dentální problémy. Správný příjem potravy totiž začíná už v tlamičce kotěte. Nateklé dásně anebo špatný dech můžu být signály infekce, která se může odrazit i ve špatném zažívání.

Vytisknout stránku Stáhnout v PDF



Vložit příspěvek

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuze k mazlíčkům: 0 příspěvků

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Další články

Video týdne

Taky se občas po práci cítíte tak, že si říkáte: ať mi všichni třeba vlezou na záda!? Dnes už prostě nic dělat nebudu...

Komentáře ke článkům

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Dobrý kontakt

Vyberte pro ně vhodné krmivo