13. 03. 2019 Přečteno: 8897x

Jak vyrobit škrabadlo pro kočky v pouhých 8 krocích

Kočičí škrabadlo je pro našeho mazlíčka nezbytností. Vlastnoruční výroba škrabadla pro kočku má hned několik výhod. Kromě toho, že si ho vyrobíme přesně podle našich představ, navíc ušetříme nějakou tu korunu. Poradíme, jak vyrobit škrabadlo pro kočky krok ta krokem. Řekneme, jaký materiál budete potřebovat a na co si dát pozor.

Škrabadlo pro kočku je nutnost

Škrabadlo pro kočku je nesmírně důležité. Kočky potřebují speciální místo, kde si drápky obrušují. Zejména domácí kočky, které nemají možnost chodit ven. Škrabání má ale i další důležité důvody. Když kočičí škrabadlo v domácnosti chybí, mazlíček místo něho začne používat náš nábytek.

Čtěte také:

Mléko, syrové ryby nebo čokoláda. Zjistěte, co nesmí jíst kočky!

Kočky mají potřebu škrabání, a to i když jim drápky pravidelně zastřiháváme. Kočky totiž škrabáním značkují své teritorium. Zanechávají tím na místě pach. Ostatním tak posílají vzkaz o tom, kdo je tady pánem.

Škrábání je nezbytnou součástí kočičí hygieny, hraní a někdy i emoční úlevy.

Větší škrabadlo pro kočku s různými plošinami a hračkami je způsob, jak bude mít náš mazlíček více pohybu, než s menším škrabadlem. Zejména u koček, kterou jsou kastrované a bydlí doma hrozí riziko obezity. Kočičí škrabadlo společně se správným krmivem můžou pomoci kočce váhu upravit.

Výroba škrabadla pro kočku: Co budeme potřebovat?

Trubky

Mohou být jak papírové, tak plastické. Při výrobě škrabadla pro kočku potřebujeme trubky také jako nosnou konstrukci.

Dřevěné desky

Pokud máme možnost, nechme si je nařezat na potřebnou velikost. V opačném případě potřebujeme i nástroj na řezání dřeva. Je dobré mít v záloze dřevěné desky navíc.

Jemná látka

K výrobě škrabadla potřebujeme látky na obalení různých částí. Látka může mít jakýkoli vzor. Nemusíme ani kupovat novou, pokud máme doma kusy tkaniny, které na nic nepotřebujeme, můžeme je použít. Kočce na vzhledu škrabadla nesejde.

Hrubá rohož

Nutně rohož použít nemusíme. Ale například ji oceníme, pokud máme v plánu komplikovanější výrobu škrabadla pro kočku.

Lano

Obtáčením lana kolem trubky anebo desky vzniká místo pro škrabání. Lano před použitím dejme na 24 hodin odmočit do vody. Zbavíme ho tím nepříjemného pachu, který by mohl kočku od používání škrabadla odradit.

Čalounická sešívačka

Budeme ji potřebovat na připevnění látky na škrabadlu.

Lepidlo na dřevo

Některá lepidla jsou celkem silná, když ještě nejsou zaschlá. Pro jistotu při manipulaci s lepidlem nosme ochranou masku, aby nám výroba škrabadla pro kočku nepřivodila nevolnost.

Šrouby

Ujistěme se, že šrouby padnou právě do našich konzol a zároveň se celé vlezou do trubky.

Konzoly

Konzoly spojují jednotlivé části škrabadla dohromady.

Hřebíky, kladivo a další běžné kutilské potřeby

Upotřebíme je při stloukání dřeva k sobě.

Jak vyrobit škrabadlo pro kočky krok za krokem

Jak vyrobit škrabadlo pro kočky? Záleží jen na nás. Škrabadlo nemusí mít složitou konstrukci. Klidně můžeme použít dřevěnou desku s obmotaným přilepeným lanem. Záleží na našich potřebách. Stejně tak si můžeme vyrobit komplikovanější škrabadlo pro kočku s několika odpočívadly.

1. Základem toho, jak vyrobit škrabadlo pro kočky, je dobrý návrh. Dobře zvažme, jaké bude mít kočičí škrabadlo rozměry a jak by mělo vypadat. Zohledněme, do jakých prostor chceme škrabadlo dát. Pro inspiraci se můžeme porozhlédnout po obchodech s chovatelskými potřebami nebo na internetu. V podstatě jediné, co škrabadlo pro kočku nezbytně potřebuje, je hrubý povrch. Zbytek je na naší kreativitě a potřebách naší kočky.

2. Sežeňme si všechny nezbytné potřeby. Dalším krokem, jak vyrobit škrabadlo pro kočky, je dobrá příprava. Kolik trubek, lana a dalšího materiálu budeme potřebovat, záleží na našem návrhu. Komplikovanější návrh samozřejmě vyžaduje potřeb více.

3. Ideální povrch na škrábání tvoří lano či lanko, které těsně obmotáme kolem trubky, hranolu nebo jiného předmětu. Ale jak lanko uchytit? Když například stavíme škrabadlo pro kočku s plošinami a trubkami, je dobré na trubku nejprve přišroubovat konzoly a až poté začít motat lanko. Jeho konec připevníme k jedné z konzol. Na kus trubky naneseme lepidlo, namotáme lanko a pak dáme lepidlo na další kus.

4. Konzoly jsou pro komplikovanější škrabadla obzvláště důležité. Trubky, které nesou celou váhu škrabadla, musí být dobře upevněné a stabilní. Jinak by škrabadlo mohlo spadnout. Kolik konzol k trubce připevnit, záleží na velikosti celého škrabadla a váze, kterou trubka musí nést. Nejméně ale dávejme tři na každý konec trubky.

5. Nyní spojíme jednotlivé části k sobě. Pokud jsme si naplánovali odpočívadla, nachystejme si dřevěné desky. V případě potřeby je stlučeme dohromady. Můžeme například vytvořit něco na způsob krabice, aby naše kočka měla kde odpočívat. Při stloukání jednotlivých kusů dřeva dohromady se ujistěme, že pracujeme na rovném povrchu, desky jsou v pravém úhlu a žádný kus hřebíku nevyčnívá z dřeva ven. Mohl by kočku zranit.

6. Trubky s konzolami přišroubujme ke kusům dřeva, podle naše návrhu. Výroba škrabadla pro kočku je skoro u konce, máme hotovou celou kostru a nehorší je za námi.

7. Pokud je v našem návrhu škrabadla pro kočky více pater, je dobré dát do nejspodnějšího jako povrch hrubou rohož. Podle průměru trubek vyřežme do rohože kruhové otvory a trubky skrz otvory provlečme. Rohož připevněme lepidlem a přitlučme ji k povrchu kladivem, aby mezi rohoží a dřevem nebyly bubliny.

8. Teď už jen zbývá kočičí škrabadlo obalit látkou, aby byl povrch pro kočku příjemný. Nastříhejme si kusy látky tak, aby seděly na naše díly. Čalounickou sešívačkou je pak ke škrabadlu připevněme. A vlastnoručně vyrobené škrabadlo pro kočku je na světě.

Vytisknout stránku Stáhnout v PDF



Vložit příspěvek

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuze k mazlíčkům: 0 příspěvků

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Další články

Video týdne

Taky se občas po práci cítíte tak, že si říkáte: ať mi všichni třeba vlezou na záda!? Dnes už prostě nic dělat nebudu...

Komentáře ke článkům

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Dobrý kontakt

Vyberte pro ně vhodné krmivo