17. 04. 2019 Přečteno: 6256x

Jak vybrat maso pro psy? Zjistěte, jaké maso je nejlepší pro vašeho mazlíčka!

Kvalitní krmení je pro každého pejska základ zdraví a vitality. Možná chceme pejskovi zpestřit stravu nebo uvažujeme o krmení výhradně syrovou stravou. V obou případech je potřeba vědět, které maso pro psy vhodné je a které naopak není. Poradíme, jak se v tom vyznat.

4 zásady, jak vybrat kvalitní maso pro psy

Aby bylo maso pro našeho mazlíčka opravdu prospěšné, měli bychom se řídit několika parametry. Nerozhoduje pouze druh masa, ale i jeho kvalita, vhodnost pro naše plemeno a výživová hodnota.

Čtěte také:

Co pes nesmí jíst? Cibule, šunka a jiné potraviny, o jejichž škodlivosti jste ani nevěděli

Dostupnost: Pokud chceme masem krmit psa pravidelně, měli bychom mít k masu dobrý přístup. Vyhlédněme si proto řezníka nebo obchod, kde ho vždy budeme mít možnost koupit.

Cena: Levné maso může být nekvalitní nebo nesprávně zpracované. Na druhou stranu, pokud budeme chtít maso pro psy kupovat pravidelně, může se nám nákup pořádně prodražit. Zvažme proto svůj rozpočet.

Druh masa: Ne každý druh masa je pro pejska vhodný. Je dobré vědět které maso pro psy je opravdu prospěšné. Abychom měli jistotu, že mazlíček dostává všechny potřebné živiny a vitamíny, nezapomínejme mu dávat i kvalitní krmivo.

Způsob zpracování: Maso může pocházet z farem, kde se ke zvířatům nechovají dobře. A to se odrazí na jeho kvalitě.

Přečtěte si v našem článku více o barfové stravě pro psy.

Jaké syrové maso pro psy je nejlepší?

Nejprospěšnějšími druhy masa pro pejsky jsou ty libové. Ostatní už záleží přímo na našem pejskovi. Roli při tom, jaké syrové maso pro psy vybrat, hraje plemeno vašeho psa, jak moc je aktivní, jak je velký a jaké má potřeby.

Pokud chceme stravu bohatou na bílkoviny, pak sáhněme po červeném masu. To je ale často tučnější. Proto se mu vyhněme, pokud pejsek trpí nadváhou.

Dalším dobrým zdrojem bílkovin jsou ryby, ty jsou navíc bohaté na omega3 mastné kyseliny, které jsou skvělé pro psí srst. Navíc ryby nejsou moc tučné. Ale před podáním se musí rybí syrové maso pro psy alespoň pár minut ponořit do horké vody, abychom se zbavili případných toxinů.

Větší plemena potřebují více tuku, stejně jako bílkovin. Tím si udrží fyzičku.

Malá plemena potřebují méně tuku, proto jsou dobré například ryby nebo drůbeží.

Druhy masa střídejme. Tak zajistíme, že psí strava bude doopravdy vyvážená.

Pokud si nejsme jistí, jaké syrové maso pro psy je nejlepší pro našeho pejska, poraďme se s veterinářem.

Kupované sušené maso pro psy může obsahovat dochucovadla, soli a konzervanty. Nejlepší je vyrobit sušené maso pro psy doma. Pak bude mít tu nejlepší kvalitu. Výhodou je, že budeme mít stále po ruce kvalitní a zdravé pamlsky. Navíc je sušené maso pro psy velmi chutné.

V drtivé většině případů budeme muset dát maso zamrazit. Mražené maso pro psy nám vydrží neomezenou dobu a většinu svých cenných živin si ponechává. Nikdy ale maso pro psy nezamrazujme opakovaně. Stejně tak nenechávejme čerstvé maso dlouho při pokojové teplotě.

Sestavte vlastní jídelníček pro psa. V našem článku se dočtete, čemu se vyvarovat. 

1. Hovězí maso pro psy

Hovězí maso pro psy je široce dostupné. Řada levných krmiv uvádí, že ho obsahuje. Ale většinou se jedná o vedlejší produkty a ne o čisté, kvalitní hovězí maso. Hovězí je bohaté na bílkoviny, ale má vyšší podíl tuku, 14 % a více. Raději sáhněme po organickém původu. Někdy se totiž skot živí potravou upravenou chemickými přípravky, herbicidy a antibiotiky. Organické hovězí má i nižší podíl tuku. Ale je dražší.

2. Kuřecí maso pro psy

Kuřecí je jedno z nejlevnějších druhů mas. Bohužel, často na úkor kvality. Klecové chovy a krmení antibiotiky či výkrmnou směsí se na mase odrazí. Například nedostatkem vitamínu D. Nejlepší je sáhnout po organickém kuřecím mase, kde se o kuřata dobře starali a kvalitně je krmili. Výhodou kuřecího masa je dostupnost a cena. Pokud je organické, má i vysoký podíl živin. Může mít vysoký podíl tuků, 18% a více.

3. Krocaní maso pro psy

Mezi páníčky je krocaní maso pro psy velmi populární. Obsahuje 70% bílého masa a 30% masa tmavého. Je bohaté na bílkoviny a chudší na tuky. Kromě krocaní kůže, ta je tučnější. Je dobrým zdrojem železa, zinku, fosforu a draslíku. Z vitamínu dodá hlavně vitamín B3 a B6.

4. Kozí maso pro psy

I kozí maso pro psy se těší vzrůstající popularitě. Nemá tolik tuků ani cholesterolu, například v porovnání s kuřecím. Má méně kalorií než hovězí, skopové a vepřové. Zároveň obsahuje více železa než hovězí.

5. Zvěřina pro psy

Zvěřina je velmi bohatým zdrojem bílkovin. Je vhodná i pro psy citlivé na alergeny. Navíc není zvěřinu těžké sehnat. A organický původ je skoro zaručený.

6. Vepřové maso pro psy

Vepřové má vysoký podíl tuku a často ho psí zažívání netráví příliš dobře. Stejně jako u kuřecího a hovězího, sáhněme po organickém. Vyhneme se antibiotikům, nízkému podílu živin a špatné kvalitě. Prasata jsou navíc velmi citlivá na stres, před porážkou ve velkochovech se stresu nevyhnou. Ten se pak odrazí i na kvalitě masa.

7. Rybí maso pro psy

Ryby jsou velmi dobrým zdrojem bílkovin, vitamínů i minerálů. Zároveň nejsou příliš tučné. Ale psi by neměli být krmeni výhradně rybami. Mohlo by jim to způsobit nedostatek vitamínu B1.

8. Králičí maso pro psy

Králičí maso pro psy je velmi prospěšné. Kromě toho, že jsou králíci přirozenou psí potravou, mají málo tuku a hodně živin.

9. Dršťky pro psy

Ačkoli dršťky nejsou přímo druhem masa, pro psy jsou velmi prospěšnou součástí potravy. Mají pouhá 2 % tuku, obsahují enzymy a probiotické mikroorganismy. K tomu i řadu jiných živin.

10. Orgány pro psy

Na psím jídelníčku jsou orgány velmi užitečné. Pejskům poskytují spoustu bílkovin, vitamínů a minerálů. Doporučuje se, že orgány by měly tvořit pětinu z celkového příjmu masa. Mohou ale obsahovat i parazity, proto si vždy buďme jistí jejich dobrým původem.

11. Klokaní maso pro psy

Exotické maso z klokana pejskovi může opravdu prospět. Je populární zejména v Austrálii, kde je toto zvíře hojně rozšířené. Je velmi bohaté na živiny a má řadu dobrých dopadů na zdraví. Je chudší na tuky, obsahuje jich pouhých 3 až 4 %. Vyznačuje se vysokým podílem bílkovin, vitamínů i minerálů. Jelikož se klokani nechovají na farmách podobným způsobem, jako třeba krávy nebo prasata, je maso pro psy organické. Hodí se i pro psy s různými potravinovými alergiemi.

Vytisknout stránku Stáhnout v PDF



Vložit příspěvek

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuze k mazlíčkům: 0 příspěvků

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Další články

Video týdne

Taky se občas po práci cítíte tak, že si říkáte: ať mi všichni třeba vlezou na záda!? Dnes už prostě nic dělat nebudu...

Komentáře ke článkům

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Dobrý kontakt

Vyberte pro ně vhodné krmivo