Kdy začít s přikrmováním koťat a kdy přejít na granule pro koťata?
12. 06. 2019 Přečteno: 1957x

Jak poznat kvalitní granule pro kočky? Zjistěte, jestli mazlíčka krmíte správně

Aby byla kočka opravdu zdravá, potřebuje dostatek bílkovin, vitamínů a minerálů. Protože je získává z potravy, je na nás, abychom jí výživu zajistili. Jinak můžeme hazardovat s kočičím zdravím. Nekvalitní krmení pro kočky nejenom potřebné živiny neobsahuje, ale často se skládá ze škodlivých látek. Proto poradíme, jak vybrat opravdu kvalitní granule pro kočky. Řekneme, na co se dívat na etiketách, jak poznat nekvalitní granule a jak kočku správně krmit.

Kvalitní granule pro kočky nám mohou ušetřit peníze

Kočky jsou masožravci, proto potřebují dostatek živočišných bílkovin. U kočičího krmiva se vyplatí upřednostňovat kvalitu nad cenou. Kvalitní granule pro kočky totiž dodržují optimální obsah vitamínů, minerálů a dalších nezbytných živin.

Čtěte také:

Mléko, syrové ryby nebo čokoláda. Zjistěte, co nesmí jíst kočky!

Levná krmiva nejsou dobrá hned z několika důvodů. Kočky mají zvláštní schopnost jíst tak, aby dostaly všechny potřebné živiny. Pokud máme levná krmiva s velmi nízkým obsahem důležitých živin, kočka bude jíst dvakrát tolik. Nejenom, že bude obézní, ale ani neušetříme. Kvalitní granule pro kočky zasytí v menším množství a vydrží nám proto déle. Obezita je zdrojem řady nemocí. Výlohy za veterináře se nám pak ještě více prodraží.

Abychom věděli, že mazlíčkovi dáváme opravdu kvalitní granule pro kočky, pečlivě studujme složení. Pomůžou nám i zkušenosti ostatních chovatelů a recenze značky krmiva. Nebojme se zapátrat na internetu.

Pokud chceme mazlíčkovi kvalitní granule pro kočky, které zachutnají i těm nejmlsnějším mazlíkům, vyzkoušejme například Purina Pro Plan Delicate. Dodají kočce všechny potřebné živiny a nebude po nich přibírat.

10 zásad, jak správně krmit kočku

1. Množství krmiva, které kočce dáváme, vždy záleží na její váze, rase a věku. Nejlépe se držme informací uvedených na balení krmiva, které každé kvalitní granule nabízí. Kočku rozhodně nepřekrmujme. Obezita vede k řadě velmi závažných onemocnění. Obecně by měla být kalorická hodnota při správném krmení kočky kolem 200 kcal za den.

2. Kočce můžeme zpestřovat jídelníček syrovým čerstvým masem. Vždy ho ale kupujme od spolehlivých dodavatelů. Vyhneme se parazitům.

3. Pokud bychom rádi změnili styl stravování na BARF stravu, dobře takový krok zvažme. Je časově i finančně náročný. A musíme si být jistí, že víme, jak správně krmit kočku a že ji dáváme všechny potřebné živiny. Jinak ohrožujeme její zdraví.

4. Kočky sice milují ryby, ale není vhodné dávat je kočce každý den. Ryby obsahují velké množství nenasycených mastných kyselin, což může vést k nedostatku vitamínu E v těle a posléze k závažným zdravotním problémům.

5. Naše kočka může mít speciální zdravotní potřeby. Vyplatí se pak stravovací nároky konzultovat s veterinářem.

6. Nezapomeňme se vyhýbat potravinám, které jsou pro kočku škodlivé. Mezi takové patří i například často podávaný sýr.

Živiny, které kvalitní krmivo pro kočky musí obsahovat

  • Živočišné bílkoviny: Konkrétně by měl být na přebalu uvedený typ masa, ze kterého jsou bílkoviny získané. Kvalitní krmivo pro kočky uvádí přímo zdroj.
  • Taurin: Esenciální aminokyselina je pro kočičí zdraví nezbytná.
  • Vitamíny, minerály, enzymy a nenasycené mastné kyseliny: Všechny jsou základními složkami kočičího zdraví, a proto je kvalitní krmivo pro kočky nutně potřebuje
  • Tuky: Kočka potřebuje pro své zdraví dostatečný příjem tuků.

Jak poznat nekvalitní krmení pro kočky?

Pokud etiketa krmiva uvádí jako složku pouze slovo maso, pravděpodobně se jedná o zbytky různých druhů mas, které nejsou kvalitní. Pokud výrobce uvádí přímo názvy jako kuře, krůta anebo hovězí, maso bude kvalitnější.

U krmiva by mělo být maso první uvedenou ingrediencí ve složení. Většinou výrobci na složení vypisují nejprve složky s největším podílem a až pak s menším. Pokud není maso na první příčce, pravděpodobně bude krmení pro kočky plné náhražek.

Nekvalitní granule pro kočky obsahují vysoký podíl popela. Nemusíme se děsit, do granulí se nepřidává přímo popel. Jedná se o látky, které zbudou v případě, že by se krmivo spálilo. Jsou to hlavně minerální látky, které nehoří, ale může se jednat i o anorganické náhražky. Pokud na popel narazíme, jeho obsah by neměl být vyšší, než 8%.

Nekupujme krmení pro kočky s barvivy a průmyslově vyráběnými dochucovadly. Vyhněme se moučce z masa a kostí a přidaným cukrům.

Nevhodná jsou i chemická konzervační činidla: E320 Butylhydroxyanisol (BHA), E321 Butylhydroxytoluen (BHT), E324 Etoxyquin a E310 Propylgallát

Levné krmení pro kočky může být velmi kalorické. Dívejme se i po kalorické hodnotě.

Jak poznat kvalitní granule pro kočky?

Všechny ingredience jsou jasně pojmenované.

Kvalitní granule pro kočky uvádí, o jaký druh masa se jedná.

Maso je ve složení uvedené jako první položka. Zároveň je napsané, jak velký podíl krmiva maso tvoří.

Kvalitní krmivo pro kočky obsahuje vysoký podíl bílkovin a tuků. Bílkovin alespoň 30% a tuků alespoň 10%. Na druhou stranu, příliš vysoký podíl tuků škodí.

Krmivo uvádí, jaké vitamíny, minerály a další živiny obsahuje. Ideálně také jejich přesné množství.

Dívejme se po omega3 a omega6 mastných kyselinách. Kočičí tělo je potřebuje.

Kvalitní granule pro kočky by měly obsahovat taurin.

Vytisknout stránku Stáhnout v PDF



Vložit příspěvek

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuze k mazlíčkům: 0 příspěvků

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Další články

Video týdne

Taky se občas po práci cítíte tak, že si říkáte: ať mi všichni třeba vlezou na záda!? Dnes už prostě nic dělat nebudu...

Komentáře ke článkům

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Dobrý kontakt

Vyberte pro ně vhodné krmivo