Mařinka vonná /Galium odoratum/

Foto: Wikimedia, Autor: Topjabot

čeleď: mořenovité

Mařinka vonná – popis

Mařinka vonná je vytrvalá léčivá bylina se vzpřímenou čtyřhrannou lodyhou. Listy jsou uspořádány do přeslenů. Jedním z charakteristických znaků je zdrsnění úzkých kopinatých listů na okrajích. Na koncích lodyh vyrůstají drobné bílé květy, které spolu tvoří vrcholičnaté laty.


Mařinka vonná – léčivé účinky

Mařinka vonná má poměrně silný uklidňující účinek, působí mírně močopudně, příznivě účinkuje při střevních bolestech z nadýmání, ledvinových kamenech, působí proti křečím, hlavně se užívá však při nespavosti, přepracování, bušení srdce, hysterii či menstruačních potížích nervového původu. Fermentací kumarinu vzniká dikumarol, který výrazně snižuje srážlivost krve, čehož se využívá při léčbě trombóz, zánětu křečových žil, hemoroidů či následků srdečních infarktů.

Je možno ji podávat jen krátkodobě a v přiměřených dávkách. Při předávkování se mohou objevit bolesti hlavy, zvracení, závratě, v extrémních případech může dojít k zástavě dechu a smrti. Při dlouhodobém podávání může dojít k poškození jater. Z těchto důvodů je mařinka vonná jen zřídka podávána samostatně, obvykle je přidávána do směsí.

Použitelné části mařinky vonné: kvetoucí nať

Období květu: květen až červen

Mařinka vonná – pěstování

V ČR roste mařinka vonná roztroušeně až hojně, nejvíce v lesnatých oblastech pahorkatin, místy může být i vzácný. Celkově roste v Evropě od Francie a Britských ostrovů na západě, na severu po jih Skandinávie, na východě po Bělorusko, střední část Ruska, na jihu po sever Balkánského poloostrova a Itálie, izolovaně ve Španělsku, severním Turecku, na Kavkaze, ve střední Asii a Japonsku. Mařinka vonná se v přírodě vysévá sama, ale můžeme si ji vypěstovat i ze semen. Jednodušším způsobem je však množení nebo dělení kořenovými řízky.

Namnožené rostliny vysadíme na předem připravený záhon ve vzdálenosti asi dvacet pět centimetrů od sebe. Vysazujeme ji do vlhčích, humózních půd v lehkém polostínu. Mařinku můžeme vysazovat i do větších nádob, ale raději má dostatek prostoru, protože v těsných podmínkách jí mohou uhnívat kořeny. V teplých a suchých podmínkách mohou mařince osychat a žloutnout listy. Tehdy je dobré jí sestřihnout a ona rychle obrazí.

Tip: Mařinkové mléko s medem

Mléko - 2 dl (můžeme použít i zdravější variantu mléko rostlinné - ovesné, rýžové, sójové) ochutíme medem a namočíme do něj na jednu až dvě hodiny jednu a půl lžičky mařinky. Vše potom přecedíme, necháme vychladit a podáváme jako večerní nápoj.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 3375x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.