Marhaník granátový /Punica granatum/

čeleď: marhaníkovité

Marhaník granátový – popis

Marhaník granátový je opadavý keř vysoký 2 - 4 m. Má šedou kůru a zřetelné lenticeli, větve jsou někdy porostlé trny. Plodem je granátové jablko, což je aromatické ovoce se sladkokyselou chutí. Granátovníky jsou menší stromy rostoucí hlavně ve Středozemí.

Granátové jablko je až 12 cm v průměru velký plod se zakulaceným šestiúhelníkovým tvarem. Pod tlustou, tvrdou slupkou je šest až dvanáct pouzder, v nichž se ve sladkém červeném, bílém či růžovém rosolovitém míšku nachází semena. Celkový počet semen v jednom plodu zpravidla přesahuje 600 kusů.

Marhaník granátový – léčivé účinky

Granátová jablka obsahují cca 77 % vody, vápník, fosfor, železo, hořčík, velké množství sodíku, draslíku, cukrů, organické kyseliny (zejména kyselinu citrónovou), z vitamínů jsou významně zastoupeny vitamín B (B1, B2 a B3) a C, v menší míře pak i vitamín A ve formě provitamínu (karotenoidů); obsahují také 6 esenciálních a 9 neesenciálních aminokyselin.

Obsahem antioxidantů pomáhá šťáva v prevenci a léčbě nemocí horních cest dýchacích a v eliminaci části zátěže způsobené špatným životním prostředím. Podle kalifornských odborníků funguje nejméně deset z obsažených fenolických látek jako přírodní prevence rakoviny prsu, prostaty a dalších nádorů, na jejichž rozvoji se mohou podílet estrogeny.

Použitelné části marhaníku granátového: plod

Období květu: květen až červen

Marhaník granátový – použití v kuchyni a pěstování

Z granátového jablka se využívá především šťáva, ze které se dělá řada koktejlů a džusů, nejznámějším nápojem je orientální nealkoholický nápoj šerbet. Známý je také sirup grenadina, který se často používá v koktejlech. Dále se využívá ve studené kuchyni, kde se přidává do mnoha salátů, v teplé kuchyni se přidává především k drůbeži, grilovanému masu a rybám.

Sklizeň probíhá v září až listopadu, výjimečně i dříve. V našich klimatických podmínkách se pěstuje jen v některých botanických zahradách ve sklenících, nesnáší mrazy. Plody se k nám dovážejí.

Tip: Poháry se šťávou z granátových jablek

4 granátová jablka, 2 - 3 lžíce cukru, 1 láhev sektu. Po překrojení granátových jablek z nich vyjmeme želé, prolisujeme je a smícháme s cukrem. Rozdělíme je do sektových pohárů a doplníme vychlazeným sektem. Ihned podáváme.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 973x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.