Mandlové mléko, rýžové mléko, kokosové mléko,... Znáte rostlinná mléka a jejich benefity?

Rostlinná mléka nezpůsobují trávicí potíže, jaké se mohou vyskytnout po požití kravského mléka. V současné době stále více panují pochybnosti o vhodnosti časté konzumace kravského mléka, objevují se rovněž laktózové intolerance u dětí i dospělých, alergie na kravské mléko a také stoupá počet zájemců o veganský životní styl. I proto jsou rostlinná mléka stále diskutovanějším tématem. Mléka pocházející z rostlinných zdrojů jsou zajímavou alternativou mléka savců, neboť ne pro každého jsou živočišná mléka vhodná. S trávením živočišného mléka mají někteří lidé potíže, na vině je alergie na bílkoviny z kravského mléka nebo nesnášenlivost laktózy. Rostlinná mléka ale nepříjemnosti tohoto druhu nezpůsobují.

Pojmenování těchto tekutin rostlinného původu jakožto mléka však není úplně přesné, nejedná se o produkt, který by pocházel z mléčných žláz savců, ale vyrábí se lisováním a fermentací různých surovin rostlinného původu. Název rostlinné mléko se však hodně vžil a v běžné řeči se s ním setkáváme. 

Rostlinná mléka a jejich přínos

Rostlinná mléka neobsahují cholesterol, mají více sacharidů a méně proteinů, než je tomu u mléka kravského. Tyto rostlinné nápoje neobsahují laktózu a mají nižší množství nasycených tuků. Řada rostlinných mlék je dobrým zdrojem vlákniny, vitamínů, lecitinu a jsou obohaceny o mnohé další, pro organismus hodnotné látky. Kromě přímé konzumace rostlinného mléka jej můžeme využít i ve vaření, vzhledem k nižšímu množství tuku a specifické chuti však nebude výsledná chuť pokrmu stejná, jako když použijeme mléko kravské. Pokud chcete vyzkoušet vaření s rostlinnými mléky, pak začněte s mlékem rýžovým. Rýžové mléko má totiž neutrální chuť, takže se dá použít na cokoli. Mandlové mléko je skvělé např. v palačinkách, sójové zase v osvěžujících ovocných koktejlech a obilných kaších, kokosové mléko se běžně používá např. v thajské kuchyni. 

Tyto rostlinné nápoje nejsou vhodné pro malé děti, sójové mléko by například měly pít děti až starší 3 let, neboť sója je velmi silným alergenem. Z hlediska alergií se jeví jako nejméně problematické rýžové mléko. 

Rostlinná mléka jsou dobrým zdrojem vlákniny, takže jsou vynikajícím doplňkem stravy při hubnutí. Hodí se i jako dopolední svačinka. Výhodné složení z hlediska sacharidů má hlavně nápoj ovesný, který neohrozí dietu.

Domácí výroba rostlinného mléka

Domácí výroba čerstvého rostlinného mléka zabere jen pár minut. Postačí vám mixér a vhodné sítko nebo plátýnko, je možné si pořídit i některý z přístrojů na výrobu rostlinného mléka. Obecný postup přípravy je pak zalít 100 g obilnin, semínek nebo ořechů necelým jedním litrem studené vody a nechat několik hodin namáčet, poté rozmixovat a přecedit přes plátýnko nebo sítko. Mléko není nutné cedit, pokud jej chcete použít do müsli nebo vloček. I po přecezení je možné využít druhou, hutnou část do různých pomazánek, kaší, polévek nebo různých raw dezertů. Osladit si rostlinné mléko je možné rozinkami, sušenými datlemi nebo jej rozmixujte s čerstvým ovocem a získejte tak osvěžující koktejl. Ale pozor, třeba maková a mandlová mléka jsou výrazně zásaditá a není žádoucí je slazením o tuto jejich vlastnost připravit. 

Z čeho se rostlinná mléka vyrábějí   

Rostlinná mléka se mohou připravovat z obilovin, jako je oves, pohanka, rýže nebo quinoa. Další možností jsou mléka z ořechů a semen, ta obsahují mnoho minerálů a stopových prvků a také prospěšné vyšší mastné kyseliny. 

Kokosové mléko

Kokos je vydatným zdrojem energie zejména v podobě tuků, (to jej však činí oproti jiným rostlinným mlékům hůře stravitelný). Oproti jiným ořechům obsahuje toto největší semeno na světě velké množství nasycených mastných kyselin. Kromě toho zde najdeme i řadu vitamínů zejména skupiny B, minerálních látek - hořčík, vápník, fosfor a také vlákninu. 

Kokosové mléko si můžete velice snadno připravit doma ze strouhaného kokosu. Strouhaný kokos zalijete horkou (ale ne vařící) vodou, necháte chvíli odstát a pak rozmixujete. Poté přecedíte přes plátno.

Obdobně si můžete připravit i vynikající kokosový krém. Hustota krému je asi dvojnásobná oproti mléku (pokud tedy při výrobě mléka použijete polovinu vody než byste měli, budete mít krém), tedy hlavní rozdíl je v konzistenci a menším obsahu vody. 

Sezamové mléko

Máte málo vápníku? Jste chudokrevní? Máte potíže s nadměrným pocením? Pak vám pomůže sezamové mléko. Sezamová semínka pomeleme se 3 šálky studené vody. Ideální je semínka nechat po dobu 2 - 3 hodin ustát a nechat nabobtnat, ale je možné i použít směs rovnou. Vzniklou tekutinu bílé barvy důkladně rozmixujeme a přecedíme přes sítko. Podle chuti pak nápoj můžeme ještě sladit. 

Rýžové mléko

100 g rýže propláchneme a uvaříme doměkka klasickým způsobem. Slijeme vodu a rýži doplníme 1 litrem studené čerstvé vody a pečlivě rozmixujeme. Vše pak přecedíme přes plátno nebo sítko a dle libosti dochutíme. Zbytek rýže je možné použít na kaši nebo přípravu pomazánky. 

Rýžové mléko nevařené

100 g rýže natural propláchneme, zalijeme 1 litrem čerstvé studené vody a necháme po dobu 2 - 3 hodin luhovat při pokojové teplotě. Vše pečlivě rozmixujeme a přecedíme přes plátno nebo sítko, opět je možné takto vzniklé mléko dle libosti dochutit nebo dosladit. 

Rostlinná mléka jsou dobrým zdrojem vlákniny, takže jsou vynikajícím doplňkem stravy při hubnutí.

Konopné mléko

Konopné mléko není nijak omamné, vyrábí se u neloupaných semen konopí setého, takže má jen velmi nízkou hladinu THC. Obsahuje hodně minerálních látek, hořčík, železo, zinek, přispívá k udržování zdraví buněk a pomáhá předcházet různým nemocem. Má velice výraznou chuť, zjemnit je můžete skořicí nebo vanilkovým extraktem. 

Menší hrnek konopných semínek zalijeme ve větší nádobě vodou a přes noc necháme nabobtnat (máčíme 6 - 12 hodin). Pak vodu vylejeme a přidáme čerstvou vodu v poměru semínka a voda 1 : 2, rozmixujeme na jemné mléko. To pak ještě přes sítko přecedíme a podle chuti dosladíme, například javorovým sirupem. 

Mandlové mléko

Mandle obsahují vápník, draslík, fosfor a hořčík. Jsou skvělým prostředkem, jak si zpestřit jídelníček. Mandlové mléko je asi nejvhodnější z rostlinných mlék pro přidání do kávy. Je odolné proti vyšším teplotám. 

150 g loupaných mandlí nasekáme nebo nahrubo rozmixujeme. Zalijeme vše 1 litrem studené vody a necháme po dobu 2 - 3 hodin luhovat. Vznikající sedlinu občas promícháme, rozmixujeme a přecedíme, Dle libosti můžeme nápoj dochutit. Díky své zásaditosti je mandlové mléko vynikajícím nápojem na překyselený organismus. V takovémto případě jej však již nesladíme. Vysoký obsah vápníku, draslíku, fosforu a hořčíku patří k základním přednostem mandlového mléka. 

Oříškové mléko z vlašských a lískových ořechů

Oříšky máčíme alespoň po dobu 8 hodin. Vlašské ořechy jsou poměrně dost tučné, tak můžeme přilít více vody. Oříškové mléko je bohaté na vitamíny skupiny B, omega 3 a 6 mastné kyseliny, zinek, draslík a mnohé další. Příprava je stejná, jako u ostatních rostlinných mlék. Vyrobené mléko je velice lahodné. 

Makové mléko

Mák je nejsilnějším zdrojem vápníku, obsahuje ho dokonce 15x více než klasické kravské mléko. Makové mléko nezahleňuje a obsahuje mastné kyseliny, které pomáhají snižovat cholesterol. 

Namletý mák zalijeme přiměřeným množstvím vody (cca 150 g máku na 1 litr vody) a necháme po dobu 4 - 5 hodin luhovat při pokojové teplotě. Občas promícháme vznikající sedlinu na dně. Pečlivě směs rozmixujeme a přes sítko nebo plátno přecedíme. Podobně jako u mandlového mléka, i makové mléko je velice zásadité. Mák má navíc vysoký obsah vápníku a hodně kvalitního tuku. 

Makovou "smetanu" vyrobíme z nemáčeného máku tak, že jej pouze rozmixujeme na téměř máslovitou konzistenci a následně zalijeme vlažnou vodou. Můžeme ještě přecedit přes jemné sítko a maková smetana je hotová.  

Slunečnicové mléko

Slunečnicové mléko je možné vyrobit i bez namáčení. Hrnek slunečnicových semínek rozmixujeme do konzistence másla a pak dále mixujeme se dvěma hrnky vlažné vody. Mixovat musíme alespoň 2 minuty, aby se hmota spojila. Po rozmixování není obvykle ani nutné mléko cedit. Chuť slunečnicového mléka je zemitá a je jedním z nejlevnějších. Obsahuje hořčík, selen, vitamín E a několik antioxidantů, je vynikajícím pomocníkem při únavě, artritidě a bolestem svalů.   

Banánové mléko

K přípravě banánového mléka postačí 2 - 3 banány a 1 šálek vody. Banány s vodou rozmixujeme najemno. Mléko z jemně přezrálých banánů bude navíc sladké a není nutné jej doslazovat.  

„Brazilské“ mléko z para ořechů

Pro přípravu tohoto mléka budeme potřebovat 3 - 4 šálky vody a hrst para ořechů. Ingredience rozmixujeme najemno a přefiltrujeme přes sítko. Chceme-li mléko sladší, přidáme lžičku agávového sirupu. 

Kamutové mléko

Jeden šálek kamutu namočíme přes noc. Přidáme 1 - 2 šálky vody a rozmixujeme vše najemno, poté přefiltrujeme přes sítko nebo přecedíme přes plátýnko. Dosladit můžeme kamutové mléko tím, že do něj rozmixujeme ještě banán, jahody apod.

Mléko z melounových semínek 

Na semínka z jednoho melounu použijete 1 - 2 šálky vody. Rozmixujeme vše najemno a přefiltrujeme přes plátýnko. Dosladit můžeme i kouskem dužiny melounu.  

Ovesné mléko

50 g ovesných vloček zalijeme asi 800 ml vody. Po dobu alespoň 1/2 hodiny necháme odstát. Pak na plné obrátky zapneme mixér a rozmixujeme. Celý obsah necháme chvíli usadit a pak přes plátýnko přecedíme do připravené nádoby. Ovesné mléko je vynikajícím nápojem pro sportovce. Má vysoké energetické a výživové hodnoty a tak je možné je pít po celý den, nejlépe ke snídani nebo po sportovním výkonu.  

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 3186x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.