Maceška polní /Viola arvensis/

img

Maceška polní – popis

Maceška polní je jednoletá, 5 až 20 cm vysoká bylina. Lodyha vystoupavá, větvená. Dolní lodyžní listy okrouhle vejčité až kopinaté, vroubkované, horní listy vejčité až vejčitě kopinaté, vroubkovaně pilovité, palisty dlanitosečné až peřenosečné, s úkrojky obvykle čárkovitými. Květní stopka je až 11 cm dlouhá, květy nevonné, nejvýše 15 mm vysoké, žluté, někdy nafialovělé. Koruna většinou nepřesahuje kalich.

Maceška polní – léčivé účinky

Ve středověku byla doporučována na dětské nemoci, proti bolestem hlavy, na epilepsii a kašel. Není vhodná pro dlouhodobé podávání. Maceška polní má protirevmatický účinek, podporuje vykašlávání, zlepšuje vylučování odpadních látek z organismu, dobře účinkuje při cévních a kožních chorobách, podporuje usazování vápníku v kostech, má antialergické účinky, působí proti otokům, tlumí krvácení do tkání, působí močopudně, podporuje prokrvení periferních vlásečnic včetně oční sítnice nebo v ledvinách, zevně ve formě koupelí se doporučuje při ekzémech a alergických vyrážkách.

Použitelné části macešky polní: kvetoucí nať

Období květu: duben až září

Maceška polní – použití v kuchyni a pěstování

V ČR je to hojný druh rozšířený po celé zemi. Jen v nejvyšších horských polohách se vyskytuje jen výjimečně. Je to hlavně polní plevel, nebo se vyskytuje i na jiných ruderalizovaných místech. Macešky polní mají všechny předpoklady stát se plnohodnotnými balkonovými květinami – rozmanitost sametových květů kontrastujících v různých škálách barev překoná leckdy i vzácné orchideje. Bohatost kvetení a dokonalost jednotlivých květů macešek upoutá všechny kolemjdoucí. Macešky, stejně jako ostatní rostliny, procházejí šlechtěním a zdokonalováním.

Tip: Tinktura na nečistou pleť

Drobně nakrájenou čerstvou nať nasypeme do lahve až po hrdlo, zalijeme lihem (40 %) tak, aby byla ponořená. Uzavřeme, za občasného protřepání macerujeme 14 dní, přefiltrujeme.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.