Líska obecná /Corylus avellana/

img

Líska obecná-popis

Líska obecná je opadavý keř. Dorůstá do výšky 2-8 metrů. Mladé větve jsou červenohnědě žláznatě chlupaté, později chlupy opadají. Kůra je šedohnědá a hladká, listy řapíkaté, střídavé, vejčité a na konci zašpičatělé. Mají srdčitý tvar a vyrůstají na řapíku dlouhém 1-2 cm. Květy jsou jednopohlavní, samčí, ty samičí jsou velmi nenápadná a umístěná v hnědém, přisedlém obalu, ze kterého vyčnívají pouze blizny. Samčí květy jsou uspořádány v úzkých jehnědách dlouhých 3-7 cm, jednotlivé květy vyrůstají z úžlabí listenů. Plodem jsou oříšky, ty vyrůstají po 1-5, zpočátku jsou žlutozelené a pozdějí hnědé. Jsou obaleny ve zvonkovitém obalu vytvořeném srostlými listenci.

Líska obecná-léčivé účinky

Listy lísky obecné obsahují mimo jiné i silici, třísloviny, flavonoidy, glykosidy, sacharidy a další látky. V kůře najdeme třísloviny, flobafeny a pryskyřice. Látky obsažené v listech a kůře pomáhají při zánětech střev, působí proti průjmu, močopudně, svíravě a zastavují krvácení. Koupel se využívá při ekzémech a hemoroidech. Pro vnitřní užití se připravuje nálev z 2 lžiček drogy na 1 šálek vody. Drogy působí velmi mírně, proto nebyly známi žádné nežádoucí účinky.

Použitelné části lísky obecné: Listy a kůra.

Období květu: únor-duben

Líska obecná-pěstování

Pěstuje se v několika různých kultivarech, ty se od sebe liší hlavně vzrůstem, nebo barvou listů. Některé stromy mají převislé, jiné zase pokroucené větve, barva listů může být žlutá, hnědočervená nebo skvrnitá. Množí se oříšky (semeny), nebo hřížením, roubováním nebo řízkováním.

Lísku obecnou můžeme najít v lesích a na jejich okrajích, v houštinách, křovinách a na březích. Vyžaduje výživné, humózní, kypré a čerstvě vlhké půdy a polostinné stanoviště.

Zdroj obrázku: Wikipedie



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.