Lišák ryšavý /Hydnum rufescens/

▪ Lišák ryšavý - vzhled

Klobouk mívá 3 – 8 cm, nejprve je sklenutý, později prohloubený, zprohýbaný a na ostrém okraji zvlněný. Zpočátku je sametový, potom lysý a hladký, hnědo-oranžový nebo rezavě červený. Ostny dlouhé asi 0,5 cm jsou žlutooranžové, někdy se sbíhají na třeň.


Třeň má rozměry 3 – 7 x 1 – 2 cm, je hladký, bělavý, na otlačených místech žloutne.

Dužnina je tvrdá a křehká. Lišák ryšavý mívá dužninu bělavě nažloutlou až rezavě červenou. Je bez vůně, s mírnou nebo nahořklou chutí.

▪ Lišák ryšavý - výskyt

Roste nehojně, zejména v bukových porostech, na okrajích cest. Nejčastěji můžeme tuto houbu nalézt od července do listopadu.

▪ Lišák ryšavý - vliv na zdraví

Množství vitamínů se v různých houbách liší. Všechny obsahují karoten, provitamín A, vitamín B1 a B2, také menší množství vitamínu E, D, K, PP. Obsahují také důležité minerální látky a stopové prvky: vápník, draslík, sodík, fosfor, železo, mangan a měď. Je však také pravdou, že houby vstřebávají z okolní půdy a ovzduší i nežádoucí prvky, jako je arzén, rtuť a olovo. Proto houby nesbíráme v místech, kde by v půdě mohl být vyšší výskyt těchto prvků. Vyhýbáme se místům poblíž komunikací, průmyslových podniků, v místech spadu z tepelných elektráren a podobně.

▪ Lišák ryšavý - možnosti využití

Tato houba patří mezi nelupenaté. Lišák ryšavý je jedlý, použitelný především do směsí, pokud nejsou její plodnice nahořklé. Plodnice se dají zaměnit s podobným lišákem zprohýbaným (Hydnum repandum), který má širší klobouk a je světlejší, zbarvený do žluta.

▪ Lišák ryšavý - recept

Hovězí polévka s houbovými nočky

1 a 1/2 l hovězího vývaru
60 g sádla
malá cibule
lžička petrželky
150 g hub
sůl, pepř, majoránka
3 stroužky česneku
30 g másla
3 starší žemle
3 dl mléka
40 g strouhanky
2 vejce

V hrnci na rozehřátém sádle osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli s jemně nasekanou petrželkou, dáme do misky a necháme vychladnout. Potom cibulku utřeme s vejci, k tomu přidáme omyté, sítem protřené klobouky hub, mletý pepř, majoránku, česnek utřený se solí, máslo a v mléce namočené, dobře vymačkané a sítem protřené žemle. Nakonec do směsi vmícháme strouhanku a necháme asi půl hodiny odpočinout. Ze směsi tvoříme lžičkou nočky, vkládáme je do vařící slané vody a asi 5 minut je povaříme. Uvařené nočky rozdělíme na talíře, zalijeme připraveným vývarem a zasypeme petrželkou.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 1119x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.