Límcovka obrovská /Stropharia rugosoannulata/

▪ Límcovka obrovská - vzhled

Klobouk límcovky obrovské je tmavě červenohnědý, za vlhka lepkavý, brzy blednoucí do šedookrové nebo okrově žluté, vzácněji již od počátku nažloutlé. V průměru má 5 - 15 cm.

Třeň je bělavý, tmavnoucí, podélně vláknitý, s prstenem, který je shora rýhovaný, ze spodní strany hvězdicovitě roztřepený. Báze třeně se silnějšími vlákny podhoubí a s rhizoidy (myceliové kořínky).

Dužnina je bílá, pevná a chuťově jemná.

▪ Límcovka obrovská - výskyt

Límcovka obrovská roste nehojně, většinou ve skupinách na zbytcích slámy nebo na kůře a štěpkách, v zahradách a v sadech. Houba byla přivezena z Ameriky v polovině minulého století. Bývá také pěstována v umělých kulturách.

▪ Límcovka obrovská - vliv na zdraví

Límcovka obrovská je zdraví velmi prospěšná houba, protože obsahuje organismu obvykle chybějící vitaminy skupiny B a účinné protirakovinné látky. Tepelně ji upravujeme stejně jako jsme zvyklí u jiných druhů hub.

▪ Límcovka obrovská - možnosti využití

Límcovka obrovská je v poslední době kultivována na slámě a nabízena v obchodech. Chuťově je však méně výrazná, než uměle pěstované žampióny. Některé osoby zřejmě tuto houbu nesnášejí. Při přípravě je nutné dbát na dostatečnou tepelnou úpravu. Límcovka obrovská je mohutná houba, trochu podobná bedlám, s velmi příjemnou vůní. Některé plodnice mohou mít až 1 kg hmotnosti.

▪ Límcovka obrovská - recept

Guláš z límcovky

500 g očištěných hub
100 g cibule
50 g tuku
20 g hladké mouky
sůl
kmín
mletý pepř
mletá sladká paprika
majoránka
3 stroužky česneku
vývar z masoxu

Houby nakrájíme na hrubší kusy a propláchneme na sítku. V kastrolu zpěníme cibuli nakrájenou na kostky na oleji, vložíme houby a dobře promícháme. Přidáme koření, papriku a sůl, zalijeme masoxovým vývarem. Asi po půl hodině přidáme prolisovaný česnek a majoránku. Zahustíme hladkou moukou, dochutíme a podáváme s pečivem.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 1527x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.