Líha tlustolupenná /Lyophyllum caerulescens/

Foto: mushroomobserver.org

▪ Líha tlustolupenná - vzhled

Klobouk líha tlustolupenná široký 4 – 7 cm, nízce sklenutý až mělce prohloubený, alespoň v mládí s hrbolkem, okraj nejprve krátce podvinutý, později ostrý a laločnatý, pokožka ojíněná, krémová až okrová, po otlačení černající. Lupeny jsou husté, dosti silné, světle nažloutlé až našedlé, na otlačených místech modrozelenající a potom černající.


Třeň 2 – 5 x 1 – 2 cm, s podhoubím spojený bělavými provazci, bělavý, na bázi hnědnoucí.

Dužnina je bělavá v bázi třeně nažloutlá, na řezu černavě skvrnitá s moučnou vůní; chuť má výrazně moučnou, po chvíli slabě svíravou.

▪ Líha tlustolupenná - výskyt

Líha tlustolupenná roste zřídka v humózní lesní půdě na tlejícím listí nebo jehličí, ale i v půdě ponořených zbytcích dřeva.

▪ Líha tlustolupenná - vliv na zdraví

Houbový pokrm je možné bez následků na zdraví ohřívat a opětovně jíst, za předpokladu, že byl uskladněn při teplotě pod +4 °C, pokud byl pokrm připraven ze zdravých a čerstvých plodnic, vydrží stejně dlouho, jako pokrm z masa.

▪ Líha tlustolupenná - možnosti využití

Líha tlustolupenná je jedlá, ale ne moc chutná houba, proto je vhodnější spíše do houbových směsí.

Líha tlustolupenná - recept

Ledvinky na houbách

500 g ledvinek
500 g hub
olej
nastrouhaný křen
trocha mouky
mletý pepř
kari
sůl

Nakrájené ledvinky a houby opepříme, podusíme na oleji, osolíme, zaprášíme moukou a ještě trochu podusíme, odstavíme, posypeme strouhaným křenem. Podáváme s knedlíkem nebo pečivem.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 514x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.