Len rakouský /Linum austriacum/

img

Len rakouský-popis

Len je vytrvalá bylina vysoká 15-60 cm. Má přímou, pouze v dolní části vystoupavou lodyhu, oblou, hustě olistěnou a větvenou pouze v květenství. Jeho listy jsou střídavé, čárkovitě kopinaté a mají šedozelenou barvu. Květy vyrůstají v nepravidelných, až 10-40květých vidlanech. Jsou 5četné, mají modrou barvu, jen při bázi jsou žluté. Po odkvětu jsou vodorovné až sehnuté, před odkvětem krásně vzpřímené. Plodem je tobolka dlouhá 3,5-5 cm.

Len rakouský-léčivé účinky:  Nejsou zaznamenány žádné léčivé účinky.

Použitelné části lnu rakouského: Žádné.

Období květu: květen-září

Len rakouský-pěstování

U nás ho můžeme najít nejvíce na jihu Moravy, kde má nejspíše svůj původ. Po zbylém území roste spíše roztroušeně, místy však docela hojně. Můžeme ho najít na travnatých stráních, skalních stepích, písčinách, železničních náspech, převážně na sušších, výživných, písčitých až hlinitopísčitých půdách a na teplých a slunných stanovištích.

Pokud si budeme chtít len rakouský vypěstovat na naší zahradě, měli bychom mu připravit písčitou sušší půdu a teplé stanoviště. Množit ho můžeme semeny, ty vyséváme na jaře pod sklo, nebo řízky, ty zapichujeme do pařeniště v období května.

Zdroj obrázku: Wikipedia



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.