Leknín bílý /Nymphaea alba/

img

čeleď:leknínovité

Leknín bílý-popis

Oddenek leknínu bílého je silně plazivý. Vyrůstají z něho listy, které plavou na hladině. Mají zelenou čepel, na okraji načervenalou, okrouhlou, celokrajnou, hlavní žilky téměř přímé. Květ je taktéž plovoucí, má 4 kališní lístky a až 30 bílých korunních plátků. Má až přes 100 tyčinek. Plode je vejčitý, nejprve plave na hladině, následně se ponoří. Leknín bílý je chráněná rostlina podle vyhlášky MŽP ČR č. 395/1992 Sb. a je zařazena do vážně ohrožených druhů.

Leknín bílý-léčivé účinky

Z oddenku se připravuje tinktura nebo extrakt, ten působí silně sedativně, užívá se na snížení pohlavní dráždivosti či proti epilepsii. Kromě toho droga obsahuje i alkaloid nufarin a glykosid nymfalin, kvůli nim je rostlina mírně jedovatá s halucinogenními účinky. Účinky rostliny nejsou dostatečně prozkoumány, neměla by se proto užívat bez porady s lékařem a rozhodně nepřekračovat doporučené denní dávky.

Použitelné části leknínu bílého: Oddenek, květ.

Období květu: červen-září

Leknín bílý-pěstování

Leknín můžeme vidět nejen na rybnících a přírodních vodních plochách, poslední dobou se stal i velmi oblíbenou okrasnou rostlinou do zahradních jezírek. Je pěstován v mnoha zahradních odrůdách, ty se od sebe mohou lišit zejména barvou květů. Mohou být bílé, červené, růžové, růžovooranžové, meruňkové, modré, pruhované, žluté a další… Pro skvělý růst vyžaduje hloubku 50-150 cm. Všechny odrůda jsou náročnější na teplejší vodu a tak musí zimu přežít bez mrazu. Množí se dělením nebo semeny, ta po uzrání přezimují ve vodě.

Zdroj obrázku: Wikipedia



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.