Výživové hodnoty olivového oleje

Živiny obsažené v olivovém oleji

Nejdůležitější složkou jsou nenasycené mastné kyseliny, kterých olivový olej obsahuje až 80 %. V oleji jsou zastoupeny i nasycené tuky, přibližně 12 - 15 % a také malé množství volných mastných kyselin, které určují kvalitu olivového oleje. V kvalitním olivovém oleji najdeme i široké spektrum vitamínů: A, D, K a vitamín E, který působí jako antioxidant. Obsažena je i kyselina linolová, která je pro lidský organismus životně důležitá. Z minerálních látek jsou zastoupeny železo, draslík, hořčík, vápník a přírodní barviva karoten a chlorofyl.

Rozbalit všechny příspěvky
Vložit příspěvek

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Další léčivé potraviny

Tip na recept

všechny recepty >

Bazalkové pesto

Bazalkové pesto - recept Lístky bazalky opláchneme pod tekoucí vodou a osušíme. Dáme je do hmoždíře a rozetřeme je se solí v hladkou hmotu. Osvědčeným postupem je spíše tření lístků o okraje než jejich násilné tlučení...

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte