Jáhly

Jáhly jsou oloupaná semena prosa setého. Obilky se zbaví slupky a vznikají tak charakteristické malé žluté kuličky - jáhly. Slupky se dávají pryč, protože jsou pro náš organismus těžko stravitelné. Jáhly jsou ideální součástí zdravé, vyvážené a racionální stravy. Pomůžou nám s řadou zdravotních obtíží, pro tělo jsou lehce stravitelné a využijeme je při přípravě řady chutných receptů. Dodávají tělu spoustu cenných látek, jako je železo nebo vitamín B. Jáhly používali už naši dávní předkové a dnes tato drobná zrníčka opět získávají na popularitě.

Jáhly a léčivé účinky

  • Při boji s depresemi a únavou

Jáhly nám pomůžou bojovat s depresemi a zabránit únavě. Vitamín B a fosfor, kterého mají jáhly také dostatek, napomáhají nejen při prevence depresí, ale zmírňují i jejich samotný průběh. Tyto látky účinně působí také proti přetrvávající únavě. Udržovat zdravou psychiku pomáhá i další obsažený minerál, a to hořčík.

  • Pro zdravé zažívání, diabetiky a celiaky

Jáhly jsou lehce stravitelné a nemají v sobě lepek. Vláknina, kterou obsahují, je nezbytná pro správné trávení, dodává pocit zasycení a oddaluje náš hlad. Dokonce jsou jedinou zásaditou obilovinou a díky tomu se můžou konzumovat při žaludečních obtížích. Můžou tak být zdravou alternativou pokud trpíme celiakií anebo alergií na lepek. Dobře působí na žaludek, slezinu a slinivku. Ve východní medicíně jsou dokonce používané při samotné léčbě slinivky a sleziny. Do své stravy je můžeme bezpečně zařadit, i pokud máme cukrovku.

  • Pomůžou s chudokrevností a úrazy

Díky vysokému obsahu železa jsou jáhly dobré pro lidi trpící anémií, tedy chudokrevností. Do svého jídelníčku by je měli zapojit i děti, studenti a lidé s náročnou prací. Zvláště pro ně je totiž prospěšný vitamín B, na který jsou jáhly bohaté. Ze stejného důvodu je ocení i osoby zotavující se z těžšího úrazu. Jáhly budou na naše tělo působit protizánětlivě a u již probíhajících zánětů urychlí jejich hojení. Hojivě budou působit i na osteoporózu.

  • Skvělé pro hubnutí

Ačkoli mají jáhly vyšší obsah sacharidů, nemusíme se toho děsit. Vláknina, na kterou jsou jáhly bohaté, snižuje jejich účinky. Jáhly dokonce mají své nezastupitelné místo v dietním jídelníčku, pokud se snažíme zhubnout. Tomu napomáhá také obsažený hořčík.

  • Prospívají naší kráse: na vlasy, zuby, nehty i pleť

Jáhly mají antioxidační účinky. Křemík, který je v nich obsažený, kromě toho pomáhá udržovat zdravé zuby, posiluje nehty, vlasy a urychluje jejich růst. Podobně působí na naši pleť. Posiluje její pružnost a zlepšuje celkový vzhled. Zesiluje naše svaly a zabraňuje svalovým křečím. Odvar z jáhel nám celkově pročisťuje organismus a vyvolává pocení. Díky fosforu jsou jáhly příznivé taky na klouby.

  • Dobré na oči, ledviny a nervy

Jáhly dále posilují oči, účinně působí také na problémy s ledvinami. Zároveň odvodňují a přebytečnou vodu z těla odvádí. Pomáhají našemu metabolismu a udržují zdravou také naši nervovou soustavu. Je to hlavně díky obsaženému vitamínu B.

Rozbalit všechny příspěvky
Vložit příspěvek

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Další léčivé potraviny

Tip na recept

všechny recepty >

Jáhlová kaše s jablky a skořicí

Jáhlová kaše - recept Jáhly třikrát spaříme horkou vodou, abychom je zbavili hořkosti. Poté je dáme vařit do mléka, což trvá asi 20 minut. Pokud se během vaření všechna tekutina vyvaří, opatrně přilijeme trochu mléka....

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte