Jáhly

Jáhly jsou oloupaná semena prosa setého. Obilky se zbaví slupky a vznikají tak charakteristické malé žluté kuličky - jáhly. Slupky se dávají pryč, protože jsou pro náš organismus těžko stravitelné. Jáhly jsou ideální součástí zdravé, vyvážené a racionální stravy. Pomůžou nám s řadou zdravotních obtíží, pro tělo jsou lehce stravitelné a využijeme je při přípravě řady chutných receptů. Dodávají tělu spoustu cenných látek, jako je železo nebo vitamín B. Jáhly používali už naši dávní předkové a dnes tato drobná zrníčka opět získávají na popularitě.

Jáhly a léčivé účinky

  • Při boji s depresemi a únavou

Jáhly nám pomůžou bojovat s depresemi a zabránit únavě. Vitamín B a fosfor, kterého mají jáhly také dostatek, napomáhají nejen při prevence depresí, ale zmírňují i jejich samotný průběh. Tyto látky účinně působí také proti přetrvávající únavě. Udržovat zdravou psychiku pomáhá i další obsažený minerál, a to hořčík.

  • Pro zdravé zažívání, diabetiky a celiaky

Jáhly jsou lehce stravitelné a nemají v sobě lepek. Vláknina, kterou obsahují, je nezbytná pro správné trávení, dodává pocit zasycení a oddaluje náš hlad. Dokonce jsou jedinou zásaditou obilovinou a díky tomu se můžou konzumovat při žaludečních obtížích. Můžou tak být zdravou alternativou pokud trpíme celiakií anebo alergií na lepek. Dobře působí na žaludek, slezinu a slinivku. Ve východní medicíně jsou dokonce používané při samotné léčbě slinivky a sleziny. Do své stravy je můžeme bezpečně zařadit, i pokud máme cukrovku.

  • Pomůžou s chudokrevností a úrazy

Díky vysokému obsahu železa jsou jáhly dobré pro lidi trpící anémií, tedy chudokrevností. Do svého jídelníčku by je měli zapojit i děti, studenti a lidé s náročnou prací. Zvláště pro ně je totiž prospěšný vitamín B, na který jsou jáhly bohaté. Ze stejného důvodu je ocení i osoby zotavující se z těžšího úrazu. Jáhly budou na naše tělo působit protizánětlivě a u již probíhajících zánětů urychlí jejich hojení. Hojivě budou působit i na osteoporózu.

  • Skvělé pro hubnutí

Ačkoli mají jáhly vyšší obsah sacharidů, nemusíme se toho děsit. Vláknina, na kterou jsou jáhly bohaté, snižuje jejich účinky. Jáhly dokonce mají své nezastupitelné místo v dietním jídelníčku, pokud se snažíme zhubnout. Tomu napomáhá také obsažený hořčík.

  • Prospívají naší kráse: na vlasy, zuby, nehty i pleť

Jáhly mají antioxidační účinky. Křemík, který je v nich obsažený, kromě toho pomáhá udržovat zdravé zuby, posiluje nehty, vlasy a urychluje jejich růst. Podobně působí na naši pleť. Posiluje její pružnost a zlepšuje celkový vzhled. Zesiluje naše svaly a zabraňuje svalovým křečím. Odvar z jáhel nám celkově pročisťuje organismus a vyvolává pocení. Díky fosforu jsou jáhly příznivé taky na klouby.

  • Dobré na oči, ledviny a nervy

Jáhly dále posilují oči, účinně působí také na problémy s ledvinami. Zároveň odvodňují a přebytečnou vodu z těla odvádí. Pomáhají našemu metabolismu a udržují zdravou také naši nervovou soustavu. Je to hlavně díky obsaženému vitamínu B.

Rozbalit všechny příspěvky
Vložit příspěvek

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Další léčivé potraviny

Tip na recept

všechny recepty >

Jáhlový nákyp

Jáhly propláchneme a zbavíme nečistot. Přelijeme vařící vodou a necháme okapat. Přivedeme mléko k varu a vložíme do něj předem připravené jáhly. Přidáme asi třetinu másla, špetku soli a na mírném plamenu uvaříme do...

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte