Citrón

Citróny jsou úžasným přírodním lékem obsahujícím spoustu důležitých vitamínů. Jsou výborné jak v době nachlazení, tak i na prevenci a posílení imunity. Umí toho však ještě daleko víc.

Citróny a jejich léčivé účinky

Léčivé účinky citrónu jsou známé už přes 1000 let, dříve byl označován za zázračné ovoce, právě díky pozitivnímu vlivu na zdraví.

Flavonoidy, které působí jako antioxidanty, mají příznivé účinky na srdce a celý kardiovaskulární systém. Dále má také preventivní účinky vůči rakovinnému bujení. V citrónové kůře, přesněji v její žluté části, se nachází silice. Ta napomáhá k prostupnosti a správné křehkosti krevních vlásečnic.

Jak už víme, nejdůležitější je vitamín C. Vitamín C má úžasné účinky, posiluje imunitu, pomáhá při chřipkách a nachlazeních, snižuje hodnotu cholesterolu v krvi. Šťáva z citrónu má především dezinfekční účinky na játra a střeva, ve kterých ničí škodlivé bakterie. Zajímavé ale je, že látky v citrónu nezpůsobují překyselení žaludku, ani pálení žáhy, protože dokážou stimulovat hlen, který pokryje celou oblast žaludku a tak ho ochrání.

Citrón je vhodný i při průjmech, při zánětu dásní, při bodnutí hmyzem a dokonce i při depresích.

Citrón se ale nevyužívá pouze v léčitelství. Důležité využití má i v kosmetice, domácnosti a kuchyni. V kosmetice je vhodný na bělení zubů, ošetření akné, při boji proti celulitidě, na suchou pleť, bělení nehtů a při padání vlasů. V kuchyni se, kromě přípravy různých pokrmů, využívá i na odstranění pachů z lednice.

Kdy citróny škodí?

Při častém pití silného nálevu z vody a citrónové šťávy může dojít k poškození zubní skloviny. Někdo může na citrónový nálev reagovat průjmy. Všechny tyto příznaky jsou ale velmi individuální a na každém se mohou projevit jinak. Někteří nemusí mít s citrónem vůbec žádné nepříjemné zážitky.

Rozbalit všechny příspěvky
Vložit příspěvek

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Další léčivé potraviny

Tip na recept

všechny recepty >

Domácí meduňkový sirup

Lístky meduňky otrháme a necháme 48 hodin louhovat ve vychladlé převařené vodě. Přes plátýnko přecedíme do hrnce, přidáme cukr a oloupané a pokrájené citrony. Přivedeme k varu a 2 - 3 minuty povaříme. Přecedíme do...

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte