Výživové hodnoty brokolice

Brokolice je zelenina velmi bohatá na vitamíny C, E, B1, B2 a kyselinu listovou. Obsahuje také spoustu minerálních látek, jako je například draslík, vápník, fosfor nebo síra. Je také bohatá na vlákninu, její konzumace je pro ženy důležitá zejména v době menstruace, kdy ztrácejí velké množství železa.

Pokud bychom chtěli využít všechny živiny, které brokolice ukrývá, bude nejlepší skombinovat ji se zeleninou, která obsahuje biotin. Nejvhodnější jsou rajčata, avokádo, špenát, hnědá rýže a ořechy.

Pokud brokolici srovnáme s jinými druhy zeleniny, zjistíme, že obsahuje několikanásobně vyšší množství sulforafanu, což je pro naše tělo velmi důležitá látka. Snižuje množství volných radikálů a tvoří enzymy, které dokážou detoxikovat chemické látky.

 

Na 100 g

Voda

88,2 g

Bílkoviny

4,4 g

Tuky

0,9 g

Cukry

1,8 g

Vláknina

2,6 g

Mastné kyseliny

0,8 g

Energie

138 kJ

Rozbalit všechny příspěvky
Vložit příspěvek

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Další léčivé potraviny

Tip na recept

všechny recepty >

Smažená brokolice

Brokolici rozebereme na růžičky, povaříme v osolené vodě do poloměkka a zchladíme studenou vodou. Růžičky brokolice obalíme nejprve v hladké mouce, poté v osolených a opepřených vejcích smíchaných s mlékem a nakonec...

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte