Pěstování a skladování brokolice

Pěstování brokolice

Nejčastěji se pro pěstování brokolice využívá jarní období. Sklízet poté můžete už v červnu nebo červenci. Díky krátké vegetační době, která je 70 - 90 dní, můžeme ale sázet brokolici téměř kdykoliv. Poslední sklizeň můžeme uskutečnit dokonce i v listopadu, neboť brokolice snese mrazíky až do -5 °C.

Hned po zasetí je dobré přikrýt záhon netkanou textilií. Ta zajistí rostlinkám rovnoměrné teplo, chrání proti ztrátě vody a zejména proti různým škůdcům. K těm nejčastějším patří dřepčíci, což jsou malí skákaví broučci, kterým nejvíce chutnají listy brokolice.

Co se týče samotného pěstování, je brokolice méně náročná než květák. Lépe snáší vyšší teploty v létě a nižší na podzim. Jen ve hnojení je brokolice náročnější. Po dobu vegetace je důležité ji přihnojovat komplexním hnojivem.

Nejvíce se brokolici daří na propustných, hlinitopísčitých půdách s dostatkem vápníku.

Základní druhy brokolice

1) Květáková brokolice

Tato brokolice tvoří jednu velkou středovou růžici. Patří sem třeba odrůda Lucie F1 nebo Fellow F1.

2) Stonková (výhonková) brokolice

U tohoto druhu brokolice najdeme středovou růžici sice menší, vynahrazuje to ale velké množství postranních růžiček.

Brokolici musíme sklízet ještě před tím, než budou poupata otevřená. Opatrně ji odřízneme a počkáme, až se začnou vyvíjet další výhony. Ty sklízíme, až když jsou dlouhé asi 10 cm a můžeme je sklízet opravdu dlouho.

Skladování brokolice

Brokolice velmi rychle podléhá zkáze, proto je třeba čerstvou brokolici spotřebovat co nejrychleji. Při správných podmínkách vydrží brokolice asi 10 dní. Skladujeme ji nejlépe ve vzduchotěsném obalu na suchém, chladném místě.

Rozbalit všechny příspěvky
Vložit příspěvek

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Další léčivé potraviny

Tip na recept

všechny recepty >

Kuskusový salát s brokolicí a rajčaty

Brokolici zbavíme tvrdých košťálů, rozdělíme na růžičky a uvaříme ve vroucí osolené vodě do poloměkka asi 3 minuty. Poté ji ihned schladíme studenou vodou, aby si zachovala zelenou barvu. Rajčata nakrájíme na menší...

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE U ČLÁNKŮ

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte