Kyj uťatý /Clavariadelphus truncatus/

▪ Kyj uťatý - vzhled

Plodnice bývá vysoká 6 – 15 cm, ve spodní části široká 1 – 2 cm, v horní 3 – 6 cm. Vrchol je uťatý, plochý, někdy i rozčísnutý. Celá houba je hrbolatá, mozkovitě vrásčitá. Barvu má nažloutle okrovou.

Třeň není vyvinutý.


Dužnina
je vláknitá, později vatovitá, má příjemnou chuť a vůni.

▪ Kyj uťatý - výskyt

Kyj uťatý roste pouze v jehličnatých lesích v půdách bohatých na vápník. Vyskytuje se v srpnu až říjnu. Kyj uťatý skutečně připomíná znetvořenou zbraň hrdinů antických eposů. Třeba právě tato houba dala vzniknout spoustě pohádek o loupežnících, kteří v lesích žili a přepadávali pocestné. Co si lidé dříve nedovedli vysvětlit vědecky, na to dala často odpověď lidová slovesnost.

▪ Kyj uťatý - vliv na zdraví

Přestože čerstvé houby obsahují až 95 % vody a mají nízkou energetickou hodnotu, jejich výživná hodnota je vysoká. Obsahují cukry, bílkoviny, aminokyseliny, minerály a stopové prvky. Tyto látky naše tělo potřebuje. Například v mladých plodnicích se nachází nejvíce bílkovin. Usušené mladé houby jich obsahují až 30 %. Houby obsahují chitin, který napomáhá pohybu střev a tím i trávení.

▪ Kyj uťatý - možnosti využití

Kyj uťatý je jedlá houba, přidává se především do houbových směsí. Možnost záměny je malá, houba je příliš specifická. Podobný je snad jen stročkovec kyjovitý (Gomphus clavatus), který z vnějšku pokrývají lišty.

▪ Kyj uťatý - recept

Houbové rizoto

4 lžíce másla
1 větší cibule
4 stroužky česneku
250 g rýže
750 ml zeleninového vývaru
1 kg hub
sůl a pepř
1 lžíce citronové šťávy
100 g strouhaného parmazánu

V hrnci rozehřejte tři lžíce másla a doměkka na něm poduste nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Přisypte rýži a důkladně ji promíchejte tak, aby se každé zrníčko obalilo rozpuštěným tukem. Přilijte dvě třetiny vývaru a přiveďte k varu. Osolte a opepřete, přikryjte poklicí a na mírném plameni vařte asi čtvrt hodiny. Podle potřeby přilijte zbytek vývaru. Mezitím v pánvi rozpusťte zbývající lžíci másla a poduste na něm houby. Osolte, opepřete a dochuťte citronovou šťávou. Přesuňte je k rýži, přidejte zhruba polovinu parmazánu, zamíchejte a pod pokličkou nechte ještě deset minut dusit. Podávejte posypané zbývajícím sýrem.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 581x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.