Květáková polévka

1 větší květák
2 petržele
2 mrkve
3 litry zeleninového vývaru
4 lžíce mouky
2 lžíce másla
1 vejce
bylinky (petrželka, pažitka, libeček)
sůl
pepř



Květáková polévka – postup přípravy

Květák rozebereme na růžičky, mrkev a petržel oloupeme. Zeleninu dáme do hrnce, zalijeme zeleninovým vývarem a necháme pozvolna vařit, až bude zelenina měkká. Pokud budeme květákovou polévku připravovat v papiňáku, stačí 10 – 15 minut.

Zeleninu v polévce rozšťoucháme na malé kousky a zahustíme jíškou připravenou na pánvi z másla a mouky. Rozšleháme vejce a za stálého míchání ho přilijeme do hotové polévky. Nakonec se květáková polévka dochutí solí, pepřem a čerstvými bylinkami.

Květáková polévka je zdravý pokrm vhodný pro redukční dietu, neboť obsahuje velmi málo kalorií. Místo obyčejné mouky můžeme použít mouku celozrnnou, která je při dietě vhodnější.

Tip: Chceme-li, aby byla květáková polévka jemná a krémová, místo rozšťouchání zeleniny ji rozmixujeme, na zjemnění můžeme přidat trochu smetany nebo másla.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 3957x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Vlastně se jíška dělat nemusí, když se alespoň část zeleniny rozmixuje, tak máme zahuštěno "))).Moc dobrá, díky.