Kulajda

400 g brambor
250 g čerstvých hub
50 g másla
0,15 l kysané smetany
60 g hladké mouky
5 vajec
drcený kmín
bobkový list
mletý pepř
sůl
cukr krupice
ocet
čerstvý kopr

Kulajda – postup přípravy

Na kostky nakrájené brambory uvaříme v osolené vodě s kmínem a kořením zavázaným do gázového balíčku nebo ve vyvařovacím sítku. Také můžeme koření vyvařit zvlášť v rendlíku a odvar vlít do polévky.  Zvlášť na másle osmahneme a následně, když pustí šťávu, podusíme čerstvé, předem nakrájené houby, a to nejméně 15 minut. Do kysané smetany rozmícháme důkladně hladkou mouku a vzniklou kašičkou pak zahustíme polévku. Do ní přidáme podušené houby a asi dvacet minut vše za stálého míchání zvolna vaříme.

V závěrečné fázi přípravy vyjmeme balíček (sítko) s kořením. Podle chuti polévku doplníme trochou octa svařeným se lžičkou cukru. Vejce rozmícháme a vlijeme do kulajdy, mírným varem je necháme ztužit. Nakonec přidáme posekaný, čerstvý kopr.

Kulajdu na talíři ozdobíme snítkou čerstvého kopru.


Stáhnout v PDF

Přečteno: 1342x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Doporučujeme k tématu

VEGA BEZ SOLI a glutamanu 100g DNM

Sušená zelenina s kurkumou Kořenící přípravek VEGA je zdravou variantou…

Cena: 58 Kč

Mléčná čokoláda BIO na vaření VIVANI…

BIO mléčná čokoláda je vhodná k přípravě kvalitní polevy na zdobení dortů…

Cena: 94 Kč

Kitchen King Masala 50g DNM

Směs koření na zeleninu Směs koření Kitchen King Masala je určena…

Cena: 52 Kč

Tzatziky 50g DNM

Tzatziky jsou tradiční řecký předkrm. Lze je použít i jako omáčku nebo…

Cena: 43 Kč

Koření řecký salát 20g DNM

Směs bylin, navržená speciálně pro přípravu řeckého salátu z čerstvých…

Cena: 25 Kč

Rozmarýn celý 20g DNM

Rozmarýn je silně aromatické koření svěží vůně a chuti, výborné v…

Cena: 31 Kč

Provensálské koření 20g DNM

Provensálské koření je směs různých sušených bylinek, původně…

Cena: 25 Kč