Kulajda

400 g brambor
250 g čerstvých hub
50 g másla
0,15 l kysané smetany
60 g hladké mouky
5 vajec
drcený kmín
bobkový list
mletý pepř
sůl
cukr krupice
ocet
čerstvý kopr

Kulajda – postup přípravy

Na kostky nakrájené brambory uvaříme v osolené vodě s kmínem a kořením zavázaným do gázového balíčku nebo ve vyvařovacím sítku. Také můžeme koření vyvařit zvlášť v rendlíku a odvar vlít do polévky.  Zvlášť na másle osmahneme a následně, když pustí šťávu, podusíme čerstvé, předem nakrájené houby, a to nejméně 15 minut. Do kysané smetany rozmícháme důkladně hladkou mouku a vzniklou kašičkou pak zahustíme polévku. Do ní přidáme podušené houby a asi dvacet minut vše za stálého míchání zvolna vaříme.

V závěrečné fázi přípravy vyjmeme balíček (sítko) s kořením. Podle chuti polévku doplníme trochou octa svařeným se lžičkou cukru. Vejce rozmícháme a vlijeme do kulajdy, mírným varem je necháme ztužit. Nakonec přidáme posekaný, čerstvý kopr.

Kulajdu na talíři ozdobíme snítkou čerstvého kopru.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 1228x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.