Krušina olšová /Frangula alnus/

čeleď: řešetlákovité

Krušina olšová – popis

Krušina olšová je vytrvalý vysoký a řídký keř. Tenké větve pokrývá lesklá a tečkovaná kůra. Na krátkém, chlupatém řapíku vyrůstají střídavě listy vejčitého tvaru. Kvete bíle. Plody jsou peckovice se třemi semeny, barva se mění postupně ze zelené v černou v době plného dozrání.

Krušina olšová – léčivé účinky

Pro krušinu je charakteristický vysoký obsah antrachinonových glykosidů a tříslovin. Krušina olšová byla tradiční prostředek na zácpu, protože působí projímavě. Kromě chronické zácpy se používala k léčbě hemoroidů. Při užívání krušiny se mohou objevit zažívací obtíže. Při dlouhodobém užívání hrozí nebezpečí narušení hospodaření s vodou a minerály.

Použitelné části krušiny olšové: kůra, plod

Období květu: duben až květen

Krušina olšová – použití v kuchyni a pěstování

Nejúčinnější je kůra získaná z mladých větví během dubna až května. Před slupováním kůry mladé větve nejdříve uřízneme. Kůru sušíme na slunci nebo za pomoci umělého zdroje tepla, teplota by neměla přesáhnout 40 st C. Kůru skladujeme jeden rok. Plody sbíráme po dozrání a dobře prosušíme. Vzhledem k obsahu vody podléhají snadno plesnivění.

Tip: Čaj proti zácpě

1 gram sušené drcené kůry krušiny olšové zalijeme 150 mililitry vroucí vody. Necháme vylouhovat a poté pijeme 1x denně. Denní dávka se pohybuje v rozmezí 0,5 - 2,5 g. Nepoužívat více jak 8 – 10 dnů!!!

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 2028x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.