Křemenáč dubový /Leccinum Aurantiacum/

▪ Křemenáč dubový - vzhled

Klobouk dorůstá 5 – 20 cm, v mládí je polokulovitý, později se srovnává. Bývá plstnatý, zbarvený rezavě hnědě nebo hnědočerveně.

Rourky této hřibovité houby jsou bělavé, na otlačených místech hnědnou.

Třeň je vysoký 10–20 cm a široký asi 2–4 cm. Má na krémovém podkladě husté světlé drobné šupinky, které později tmavnou. Třeně starších plodnic dřevnatí.

Dužina je masitá, na řezu mírně červená, má slabou vůni a jemnou chuť.

▪ Křemenáč dubový - výskyt

Křemenáč dubový roste zejména v teplejších oblastech, na místech, jako jsou například hráze rybníků lemované duby. Na první pohled připomíná křemenáč osikový, ale od něj se odlišuje jednak rezavými šupinkami na třeni, ale také tím, že dužina po rozkrojení mění barvu do lehce růžové. Zaměnitelný je zejména za křemenáč smrkový, od kterého se však liší lokalitou růstu. V dobách minulých si lidé postupně začali dávat do souvislosti výskyt některých druhů hub s určitými stromy nebo rostlinami a od toho houby začaly postupně dostávat svá jména. Dnes na místo lidových moudrostí nastoupila věda a to, na co naši předkové přišli laicky, zdůvodnila na základě výzkumů. Objevil se termín mykorhiza – soužití hub a rostlin – a postupně začalo být jasné, proč některé houby rostou tam, kde rostou. A proč třeba křemenáč dubový nenajdeme pod břízami. Pracovníci České mykologické společnosti doporučují nesbírat na lokalitách veškeré nalezené plodnice; jednu či dvě zde ponechte, aby mohly vyzrát a vytvořit výtrusy. Stačí je v porostu trochu zamaskovat.

▪ Křemenáč dubový - vliv na zdraví

Křemenáč dubový dodává stejně jako ostatní houby tělu vlákninu, provitamín A, vitamíny B a protikřivičný vitamín D, který není v žádné jiné rostlině. V houbách jsou důležité látky jako draslík, vápník, hořčík a železo. Pro lidi s citlivým zažíváním ale může být problémem horší stravitelnost hub. Konzumace hub se proto nedoporučuje před spaním.

▪ Křemenáč dubový - možnosti využití

Je jedlý a chutný, všestranně gastronomicky použitelný jako všechny druhy kozáků a křemenáčů. Třeně starších plodnic dřevnatí a nejsou dobré.

▪ Křemenáč dubový - recept

Křemenáčové škubánky

400 g kozáků
80 g hladké mouky
30 g másla
3 vejce
cibule
mléko podle potřeby
olej na smažení
sůl
mletý pepř
mletý kmín dle chuti

Očištěné a nadrobno nakrájené houby doměkka udusíme na drobně nakrájené cibuli, kterou jsme zpěnili na rozehřátém másle. Z mouky, žloutků a mléka připravíme těsto, do kterého vmícháme sníh ušlehaný z bílků. Přidáme vychladlé křemenáče, osolíme, okmínujeme, opepříme a promícháme. Z připraveného těsta lžící vykrajujeme škubánky, které opečeme po obou stranách na rozpáleném oleji.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 710x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.