Křehutka vodomilná /Psathyrella piluliformis/

Foto: www.houbar.cz

▪ Křehutka vodomilná - vzhled

Klobouk za vlhka tmavě hnědý, hygrofánní, za sucha světleji okrové bezový, klobouk často vrásčitý, na okraji s blanitým lemem, 2 - 5 cm.

Třeň bílý, často poněkud zvlněný a nerovný, dutý, křehký.

Dužnina je tenká a křehká, bělavá až hnědavá. S nenápadnou chutí i vůní.

▪ Křehutka vodomilná - výskyt

Faktem je, že některé houby rostou i pod vodou. Tedy většinou v moři, ale najdeme i případy ve sladkých vodách. Život křehutky vodomilné je jiný, ta jen klame tělem, nebo spíše názvem. Dokonce jeden z jejích starších názvů je třepenitka vláhomilná, ale to vše jen proto, že se k vodě dobývá prostřednictvím dřeva většinou padlých stromů či trouchnivých pařezů.

Tato houba patří navíc do čeledi hnojníkovitých a houbaři není příliš vyhledávána, přestože je poživatelná jako jedna z mála z téměř stovky evropských křehutek. Již název napovídá, že je i křehká a také deportace z lesa jí proto nesvědčí. Příjemná trsnatě rostoucí houba však významně dotváří kolorit dalších bohatě rostoucích dřevožijných hub v hlavní houbařské sezoně.

▪ Křehutka vodomilná - vliv na zdraví

Křehutka vodomilná je stejně jako ostatní houby vhodná k redukční dietě. Přestože čerstvé houby obsahují až 95 % vody a mají nízkou energetickou hodnotu, jejich výživná hodnota je vysoká. Obsahují cukry, bílkoviny, aminokyseliny, minerály a stopové prvky. Tyto látky naše tělo potřebuje. Například v mladých plodnicích se nachází nejvíce bílkovin. Usušené mladé houby jich obsahují až 30 %.

▪ Křehutka vodomilná - možnosti využití

Křehutka vodomilná je jedlá houba, vhodná do směsí, pro svoji křehkost se však obtížně sbírá. Dá se zaměnit s dalšími evropskými křehutkami, o jejichž konzumní hodnotě nejsou doposud věrohodné údaje a jsou často označovány za nejedlé. Liší se většinou odlišností zbarvení a velikostí výtrusů.

▪ Křehutka vodomilná - recept

Houbový guláš

500 – 600 g čerstvých hub
3 dl vody
1 lžíce sádla
50 g slaniny
1 větší cibule
2 stroužky česneku
2 lžíce hladké mouky
1 lžíce sladké papriky (může být trochu pálivé)
1 lžička drceného kmínu
pepř
sůl

Čerstvé houby očistíme a nakrájíme je na větší kousky, naopak mohou být plátky tenčí. Do připraveného hrnce dáme škvařit sádlo se slaninou a necháme osmahnout nakrájenou cibuli nadrobno. Když nám cibulka zesklovatí, tak přidáme mletou papriku a rychle promícháme. Nyní do hrnce přidáme nakrájené houby a celou tuto houbovou směs osolíme, opepříme a také přidáme kmín. Houby si zprudka osmahneme a zaprášíme je moukou. Následně přidáme utřený, či rozmačkaný česnek. Za stálého míchání základu necháme odpařit přebytečnou vodu. Podlijeme vodou (můžeme vývarem) a vše necháme povařit. Při vaření guláše především hlídáme tvrdost hub.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 587x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.