Krásnopórka mlynářka /Albatrellus ovinus/

▪ Krásnopórka mlynářka - vzhled

Klobouky jsou  3 - 10 cm široké, nepravidelně okrouhlé, sklenuté až rozložené se sklopeným, ostrým okrajem, na povrchu bělavé až lehce okrové, často rozpukané, lysé, naspodu s nízkými, na krátký třeň sbíhajícími rourkami, malými okrouhlými póry a s bílou, žloutnoucí dužninou. Výtrusy jsou bezbarvé.


Třeň
je až 6 cm dlouhý a až 3 cm široký, bělavý.

Dužnina je tvrdá, bělavá až nažloutlá, s příjemnou chutí a vůní.

▪ Krásnopórka mlynářka - výskyt

Krásnopórka mlynářka roste jen místy od července do října na zemi v jehličnatých lesích, někdy ve skupinách, zejména pod smrky ve smrčinách vyšších poloh. Krásnopórka mlynářka byla oblíbenou houbou našich prababiček a pradědečků. Je jedlá, ale příliš mnoho s ní v kuchyni nenaděláte. Lidové názvy: cukrová houba, heršlinky, jabloňovej květ, jelenka, kalhoty, kobylí hlava, mlynářka, páně, šafářka.

▪ Krásnopórka mlynářka - vliv na zdraví

U této houby se doporučují konzumovat jen mladé plodnice. Mají nízkou kalorickou hodnotu, ale jsou poměrně vydatné. Jsou vhodné při redukční dietě.

▪ Krásnopórka mlynářka - možnosti využití

Krásnopórka mlynářka dříve opravdu byla dosti oblíbenou houbou (vzhledem k větší skromnosti našich předků) rostoucí ve smrčinách často ve velkém množství. Příliš se k jídlu nedoporučuje, konzistence jejího „masa“ se rovná asi stoleté slepici. Ovšem i dnes se najdou tací, kteří krásnopórky sbírají a s chutí konzumují. Někteří například z mladých usušených plodnic vyrábí chutné houbové koření.

Jméno mlynářka vzniklo současně se jménem žemlička, které patří velmi příbuzné houbě krásnoporce žemličce, a to ve vztahu k její barvě. Bílá mlynářka připomíná bílou mouku, okrově zbarvená žemlička již upečenou žemli. Tato přirovnání nám pomohou již natrvalo obě houby správně rozeznat a pojmenovat. Žemlička je méně tuhá, a proto hodnotnější.

▪ Krásnopórka mlynářka - recept

Houbové řízky

houby
vejce
hladká mouka
strouhanka
sůl
tuk na smažení

Syrové houby nakrájíme na 1 cm plátky, menší stačí přepůlit. Osolíme a obalíme v hladké mouce, ve vejci rozšlehaném se solí, nakonec ve strouhance. Na mírném ohni smažíme dorůžova. Podáváme například s vařeným bramborem a tatarkou.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 1268x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.