Kozák kapucínek /Leccinum griseum/

Foto: Wikipedia

▪ Kozák kapucínek - vzhled

Klobouk je tmavě hnědý až černohnědý, matný, jemně plstnatý. Šířka klobouku je 5 - 12 cm. V mládí mívá světlé skvrny.

Rourky jsou zpočátku krémově bílé, později šedé.

Třeň je s černými nebo černohnědými hustými šupinami. Jeho výška bývá až 20 cm a šířka až 4 cm. Je silný a válcovitý, nahoru zúžený, bělavý.

Dužnina je relativně kompaktní (pevnější než u kozáka březového), většinou se nezbarvuje. Asi po 10 minutách se zbarvuje do růžova. V bází je žlutě nazelenalá, se slabou vůní  a mírnou chutí.

▪ Kozák kapucínek - výskyt

Kozák kapucínek roste pod břízami na vlhčích místech jednotlivě nebo v malých skupinkách dost vzácně! Najít ho můžeme od července do října.

▪ Kozák kapucínek - možnosti využití

Kozák kapucínek je jedlý a dobrý. V kuchyni se využijí především mladé plodnice. Používá se hlavně do polévek, houbových směsí, zeleninových pokrmů, do vaječných omelet apod. Na sušení není vhodný. Stejně tak se mnoho nehodí k ostatním způsobům konzervace. Klobouky starších plodnic měknou a tmavnou a snadno červivějí, nohy dřevnatí.

▪ Kozák kapucínek - recept

Kozácký bramborák s čočkou

400 g kozáků
500 g brambor
200 g čočky
60 g slaniny
3 stroužky česneku
olej na smažení
strouhanka dle potřeby
sůl, mletý pepř
majoránka dle chuti

Syrové brambory oloupeme a nastrouháme. Slaninu nakrájíme na kostičky a necháme ji rozpustit na pánvi, přidáme očištěné a nadrobno nakrájené houby a dusíme je do změknutí. Čočku uvaříme doměkka. Scezenou ji přidáme spolu s houbami k nastrouhaným bramborám. Dále přidáme česnek utřený se solí, opepříme, okořeníme majoránkou, zamícháme a lžící tvoříme na pánvi s rozpáleným olejem malé placičky, které osmažíme po obou stranách. Je-li směs příliš řídká, zahustíme ji strouhankou.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 855x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.