Kozák březový /Leccinum scabrum/

▪ Kozák březový - vzhled

Klobouk kozáka březového má v průměru 5-15 cm, za mlada se vyznačuje polokulovitým tvarem, který nabírá podobu bochníku. Vrchní vrstva je zprvu jemně plstnatá a suchá, u starších plodnic za vlhka ztratí svou hebkost a stává se lepkavou a slizkou. Nejprve se jedná o houbu barvy sivohnědé přecházející do hnědé až šedohnědé.

Rourky mají 10-25 cm na výšku, za mlada jsou bílé, později okrově nahnědlé nebo našedlé. Od dužniny klobouku se dají snadno oddělit. Bílé až našedlé póry při tlaku barvu nemění.

Třeň má 8-17 cm na výšku a 1-3,5 cm v průměru. Je kyjovitý až válcovitý, často zprohýbaný. Základ bývá bílý, našedlý nebo nahnědlý. Kryjí ho šedé až černé odstávající šupinky. Na povrchu jsou patrné rýhy a v dolní části „nohy“ bývají nepravidelné ďolíčky.

Dužnina má bílou barvu. Kozák březový může být i světle okrově nahnědlý nebo našedlý. Na řezu většinou nemění barvu, může se ale stát, že jemně zrůžoví. V mládí je dužnina kozáka jemná a pevná, později v klobouku dužnatí a za vlhka vodnatí. V třeni dřevnatí a z původně měkké dužniny se stává tvrdý „korek“.

▪ Kozák březový - výskyt

Najdeme ho ukrytého především pod břízami, se kterými tvoří mykorrhizy, tj. soužití s kořeny vyšších rostlin. Najít ho můžeme i mimo lesní porosty, v trávě, vřesu, borůvčí. Kozák březový roste od konce června do podzimu. Většina z nás by si ho určitě nespletla s nejedlou houbou. Pouze může dojít k záměně za jiný druh kozáka.

▪ Kozák březový - vliv na zdraví

Množství vitamínů se v různých houbách liší. Všechny obsahují karoten, - provitamín A, vitamín B1 a B2, také menší množství vitamínu E, D, K, PP. Obsahují také důležité minerální látky a stopové prvky: vápník, draslík, sodík, fosfor, železo, manghan a měď. Je však také pravdou, že houby vstřebávají z okolní půdy a ovzduší i nežádoucí prvky, jako je arzén, rtuť a olovo. Proto houby nesbíráme v místech, kde by v půdě mohl být vyšší výskyt těchto prvků. Vyhýbáme se místům poblíž komunikací, průmyslových podniků, v místech spadu z tepelných elektráren a podobně.

Je mnoho druhů hub, které obsahují léčivé látky. Například konzumace čirůvek pomáhá diabetikům snižovat hladinu cukru v krvi, látky obsažené v penízovce, nebo pýchavkách působí proti některým druhům rakovinného bujení. Z některých druhů hub se vyrábějí antibiotika. Houby konzumujeme a přidáváme do pokrmů hlavně kvůli nezaměnitelnému a vynikajícímu aroma.

▪ Kozák březový - možnosti využití

Jeho příjemná chuť a houbová vůně zapůjčuje kozáku březovému nenahraditelný požitek pro naše smysly. Výborný je jako sušená přísada do polévek. Nejlepší je sbírat mladé kozáky, protože jejich třeně nejsou tak ztvrdlé a klobouky nejsou tak vodnaté.

▪ Kozák březový - recept

Sýrový kozák

200 g hub
150 g aromatického sýra
sladká sušená paprika
sůl
100 g másla
1 cibule
hořčice

Houby namočíme do vody, pak uvaříme, necháme okapat a umeleme. Do mísy rozdrobíme sýr, přidáme vše kromě papriky, utvoříme kompaktní hmotu a necháme vychladit. Pak z hmoty vytvarujeme dvě houby, vršky klobouků obalíme v paprice a ještě dáme vychladit. Podáváme jako chuťovku s křupavým chlebem k pivu.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 1608x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.