Kosmatice - zapomenuté jídlo našich babiček z bezu, které zachutná všem

kosmatice1Příprava kosmatice z bezu.

Černý bez kvete v květnu svými drobnými bílými květy. Většina lidí květy sbírá, aby z nich připravili bezovou štávu nebo bezový sirup. Věděli jste ale, že z květů bezu lze připravit mnohem víc? Jedním z netradičních receptů je kosmatice, jídlo našich babiček.

Kromě bezové šťávy si z květů bezu můžete připravit také marmeládu z květů černého bezu. Tu je nejlepší postavit na nějakém ovocném základu (například jahodovém) a do ovoce teprve přidat bezové květy. Při jakýchkoliv receptech vybírejte takové květy bezu, které obsahují nejvíce pylu (když s bezem zatřesete, bude se z něj prášit). Právě tyto květy totiž díky pylu obsahují nejvíce léčivých látek.

A teď už k našemu receptu, kterým je kosmatice. Kosmatice jsou smažené květy. Těsto, do kterého se bezové květy máčí, můžete připravit sladké i slané.

  • Sladké těstíčko bude připomínat palačinkové těsto, kosmatice podávejte s medem nebo bezovou šťávou, cukrem a ovocem.
  • Slané těsto na kosmatice skvěle nahradí hlavní chod a kosmatice bude připomínat malé řízečky.

Kosmatice - recept

Květy černého bezu dokážou obohatit váš jídelníček. Skvělou variantou netradičního oběda je kosmatice s novými bramborami a pažitkou (varianta naslano) nebo kosmatice s cukrem a ovocem (sladká varianta). 

Kosmatice - těstíčko - postup

  1. Omyjte a usušte čerstvě natrhané květy. Pečlivě zkontrolujte, že po nich už nic neleze. Na rozdíl od většiny lidí, broukům bezové květy voní hodně.
  2. Připravte si obalovací těstíčko pro 2 osoby: smíchejte 1/2 litru vlažného mléka (alternativně pro slanou verzi černé pivo) se dvěma rozšlehanými vajíčky, trochou pepře a špetkou soli. Přisypávejte hladkou mouku až  vznikne hustší směs (kape, neteče).
  3. Namáčejte střapce květů do těstíčka - držte je za stonek.
  4. Obalené květy vkládejte na rozpálený slunečnicový olej a smažte dozlatova.
  5. Před otočením ustřihněte vyčnívající stonky.
  6. Z hotových placek ubrouskem vysušte přebytečný tuk. Skvěle chutnají čerstvé (po vychladnutí jsou více gumové).
  7. Slanou variantu podávejte s novými bramborami vařenými ve slupce a posypanými pažitkou. Sladkou variantu pocukrujte nebo polijte bezovou šťávou a podávejte s ovocem. 

kosmatice3Kosmatice nasladko.


Stáhnout v PDF
Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte