Klouzek zrnitý /Suillus granulatus/

▪ Klouzek zrnitý - vzhled

Klobouk v období dospělosti dosahuje v průměru 5-10 cm a poduškovitě se rozevírá. Vlivem vnějších faktorů, které ovlivňují jeho růst, například kameny nebo stromy či popadané větve, může být jeho klobouk zprohýbaný a rozmanitě tvarovaný.


Rourky jsou 5-10 mm dlouhé, postupem času přecházejí ze světle žluté, případně olivově žluté až na kalně okrovou barvu ve stáří. Póry jsou velmi drobounké, maximálně 1 mm v průměru, okrouhlého tvaru. Mladý klouzek zrnitý za vlhka vylučuje drobné kapénky mléčné barvy. Později se póry zvětšují a vytvářejí ostřejší hrany.

Třeň je z větší části válcovitý, ve spodní části částečně kyjovitý. Měří 0,5-2 cm do šířky a až 7 cm do výšky. Je plný a pevný. V mládí jsou na něm díky nažloutlé barvě patrné bílé kapénky (stejně jako na pórech). Tyto kapičky postupně zasychají a zanechávají na klouzcích stopy hnědavých zrníček (odtud druhové jméno). Starší klouzek zrnitý tmavne až do světle hnědé barvy. Prsten ani závoj houba nemá.

Dužnina je bílá nebo nažloutlá, v třeni pak žlutavá. Na řezu barvu nemění. Je jemná a pevná, později houbovatí a změkčuje se.

▪ Klouzek zrnitý - výskyt

Klouzek zrnitý roste od května do října. Najít ho můžeme v celém mírném pásu severní polokoule. Většinou jej najdeme pod borovicemi, i pod kosodřevinou.Ovšem může růst i na okraji lesa nebo při lesních cestách. Vybírá si spíše písčité a vápenité půdy.

▪ Klouzek zrnitý - vliv na zdraví

Houby jsou i po usušení vynikajícím ochucovadlem. Svou pronikavou vůní a chutí nám mohou dopomoci k odbourání nadměrného přísunu soli - čím jsou přísady v jídle aromatičtější a chuťově výraznější, tím máme menší sklon solit. Nejzdravější a nejdietnější způsob úpravy je dušení s lehkou příměsí kmínu. Houby by se neměly zapařit, tím se totiž zhoršuje jejich stravitelnost a některé pak mohou být i zdraví nebezpečné.

Sbírat by se houby měly do proutěných košíků nebo papírových pytlíků v oblasti čistého životního prostředí, protože do sebe nasávají určité množství těžkých kovů a dalších látek. Houby z pěstíren jsou v tomto smyslu chráněny lépe.

▪ Klouzek zrnitý - možnosti využití

Klouzek zrnitý je jedlý, má mírnou chuť a ovocnou vůni. Používá se k přípravě nejrůznějších houbových pokrmů. Nejlepší je nasbírané klouzky promíchat s jinými houbami. Díky své ve stáří měkké až máslovité dužnině je tato houba často napadána červy.

▪ Klouzek zrnitý - recept

Klouzkový paprikáš

500 g klouzků
máslo
2 cibule
200 ml kysané smetany
mletá paprika
hladká mouka
sůl

Na másle zpěníme cibuli, přidáme nakrájené klouzky zrnité a papriku. Klouzky dusíme do měkka. Přidáme smetanu, ve které jsme rozkvedlali lžíci mouky. Povaříme, až paprikáš zhoustne. Podáváme s knedlíkem, případně s vařeným hovězím nebo kuřecím masem.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 1015x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.