Klouzek tridentský /Suillus tridentinus/

Foto: Wikimedia, Autor: Eichelberg

▪ Klouzek tridentský - vzhled

Klobouk má 5 - 15 cm v průměru, v mládí je polokulovitý, později sklenutý a ve stáří plochý s tupým kuželovitým hrbolem na středu, hnědě šupinkatý, loučovitě páskovaný, slizký, barvy bledožluté až oranžovohnědé na středu tmavší. Pokožka je jen částečně loupatelná.

Rourky jsou přirostlé a přecházející na vrcholu třeně v síťku. Barvy jsou v mládí světle žluté, později oranžové a ve stáří oranžově červené až rezavohnědé. Prsten tvoří zbytky žlutavého vatovitého vela, brzo mizející.

Třeň je vysoký až 10 cm a cca 2 cm široký. Nad prstenem je hnědooranžový, pod ním je hnědavý s jemnými vlákny.

Dužnina je žlutá, na řezu slabě červenající, bez nápadnější chutě i vůně.

▪ Klouzek tridentský - výskyt

Klouzek tridentský roste od července do listopadu v jehličnatých i smíšených lesích pod různými druhy modřínů, na zásaditém a neutrálním podloží. Upřednostňuje vápencové podloží a vyšší polohy. Žádný jiný klouzek nemá oranžové póry. Je to mykorhizní druh s modříny. Je ohrožen kácením modřínů a sbíráním. Proto je veden v Červeném seznamu hub (makromycetů) České republiky jako ohrožený druh.

▪ Klouzek tridentský - vliv na zdraví

V mladých plodnicích hub se nachází nejvíc bílkovin. Usušené mladé houby jich obsahují až 30 %. Houby obsahují chitin, který napomáhá pohybu střev a tím i trávení, a také množství esenciálních aminokyselin. Množství vitamínů se v různých houbách liší. Ve všech je karoten, - provitamín A, vitamín B1 a B2, také menší množství vitamínu E, D, K, PP.

▪ Klouzek tridentský - možnosti využití

Klouzek tridentský je jedlá a chutná houba, která má v kuchyni všestranné využití. Je dobré předem oloupat slupky z klobouku.

▪ Klouzek tridentský - recept

Houby na zelenině

200 g hub
2 cibule
4 zelené papriky
4 rajčata
sůl, pepř, kmín, sladká paprika
sádlo
zakysaná smetana
hladká mouka

Cibuli zpěníme na lžíci sádla, přidáme pokrájené houby a krátce osmahneme. Pak přidáme zelené papriky nakrájené na nudličky a cibuli a rajčata pokrájená na kostky. Osolíme, okořeníme kmínem a sladkou mletou paprikou rozpuštěnou ve lžíci sádla, podlijeme vývarem nebo horkou vodou a dusíme, až je vše měkké. Zahustíme smetanou s rozkvedlanou moukou a ještě krátce povaříme. Příloha: knedlík, těstoviny, chléb, pečivo.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 865x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.