Klouzek slizký /Suillus viscidus/

Foto: www.houbar.cz

▪ Klouzek slizký - vzhled

Klobouk má v průměru 4 - 12 cm, je dlouho polokulovitý. Zbarven je obvykle olivově šedě nebo šedočerveně. Pokožka je slizká, lesklá, za sucha jemně šupinkatá a oloupatelná. Závoj je blanitý, bělavý až nažloutlý. Prsten zbylý po závoji je utvořen z bělavého vela, které v mládí zakrývá rourky. Později mizí.

Rourky jsou šedobílé až šedohnědé, mírně sbíhavé. Póry jsou velké, hranaté, protažené, zbarvené jako rourky, otlačením tmavnou.

Třeň je 5 - 10 cm dlouhý, 1 - 2 cm tlustý, válcovitý, poměrně tenký, často prohnutý, plný, šedožlutý.

Dužnina je masitá, bělavá, ve třeni špinavě žlutavá, měkká, na řezu slabě modrající. Chuť je nevýrazná, vůně ovocně nakyslá.

▪ Klouzek slizký - výskyt

Klouzek slizký roste roztroušeně v červnu až říjnu v lesích všech typů. Vyskytuje se až do vysokohorských poloh, ve skupinách v trávě výhradně pod modříny.

▪ Klouzek slizký - vliv na zdraví

Určité látky v houbách podporují vylučování cholesterolu a snižují tak jeho hladinu. Jedlé houby, včetně klouzku slizkého, také posilují imunitní systém. Díky obsahu selenu pomáhají předcházet vzniku nádorů a degeneraci.

▪ Klouzek slizký - možnosti využití

Klouzek slizký je jedlý, ale svým zabarvením příliš neláká ke sběru. Chuťově se vyrovná ostatním klouzkům. Použít v kuchyni jej lze ve směsi s jinými houbami. V octovém nálevu je chutný.

▪ Klouzek slizký - recept

Smaženice z klouzků

400 g klouzků
1 cibule
2 rajčata
máslo
4 vejce
pepř
mletý kmín
sůl

Jemně pokrájenou cibulku zpěníme na másle a přidáme na plátky nakrájené klouzky. Smažíme, dokud houby nezměknou. Přidáme kmín, sůl a vejce. Smažíme, dokud vejce neztuhnou. Podáváme s čerstvými rajčaty a pečivem.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 1163x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.