Klouzek sličný /Suillus grevillei/

▪ Klouzek sličný - vzhled

Klobouk má v průměru 3-15 cm. V mládí zpočátku téměř kulovitý, pak polokulovitý až sklenutý, poté polštářovitý a ve stáří někdy až téměř plochý, občas s tupým hrbolem uprostřed. Barevně bývá dost proměnlivý, citronově žlutý, zlatožlutý, zlatohnědý až oranžový.

Pokožka klobouku je za vlhka pokryta silnou vrstvou průhledného, někdy až žlutavého slizu, za sucha je klobouk lesklý a hladký. Loupatelný je v mládí a za vlhka, ve stáří je loupatelný zpravidla do poloviny, za sucha téměř vůbec.

Rourky jsou 6-11 mm dlouhé, v mládí světle žluté, poté šedožluté, ve stáří až olivově žluté, sbíhající se na třeň. Póry jsou v mládí zakryté běložlutým závojem, kruhové, někdy slabě elipsovité, v dospělosti pak hranaté, stejné barvy jako rourky. Poraněním nebo pomačkáním dostávají špinavě žlutou až hnědou barvu.

Třeň je 4-12 cm dlouhý a 1-2,5 cm široký, válcovitý nebo směrem k bázi trochu kyjovitý, plný, za vlhka slizký. V horní třetině třeně bývá prsten. Barva nad prstenem je citrónově žlutá až zlatožlutá, pod ním žlutohnědá až hnědá. Třeň je v dolních dvou třetinách plstnatě skvrnitý až vláknitý.

Dužnina je žlutá, měkká, jakoby máslová, ve třeni hlavně v dospělosti jakoby vláknitá. Na řezu klobouku dostává růžovofialový odstín, nemodrá, ve třeni trochu zelená. Chuť je lahodná občas mírně nakyslá, jakoby ovocná. Vůně příjemná, ovocná nebo pryskyřičná, někdy hřibovitá.

▪ Klouzek sličný - výskyt

Klouzek sličný roste od června do listopadu v lesích všech typů pod modříny nebo v jejich blízkosti, na holém jehličí nebo v trávě, jednotlivě nebo v menších trsech, obyčejně ve více jedincích ve skupině. Roste hlavně pod modřínem opadavým na prosvětlených stanovištích, na okraji lesa nebo podél cest. Je rozšířený v celém mírném pásmu severní polokoule, všude tam, kde jsou přirozené modřínové porosty, ale i mimo tento areál, kde byly modříny uměle vysazeny.

▪ Klouzek sličný - vliv na zdraví

Klouzek sličný se podobně jako ostatní houby dá použít i při redukci váhy, není v nich tuk. Je v nich spousta prospěšných látek. Mohou také transportovat usazený cholesterol z krevního řečiště. Obsahují velké množství B vitaminů (s výjimkou vitaminu B12), pomáhají tak při depresích, srdečních chorobách a migrénách. Po zahřátí se vitaminy B uvolňují z hub do vody, vývar nebo vodu z namočených sušených hub proto použijte pro přípravu dalšího pokrmu.

▪ Klouzek sličný - možnosti využití

Klouzek sličný je jedlá a chutná houba. Hodí se do všech houbařských pokrmů (do guláše, houbové směsi atd.), ale ne k sušení. Nejlépe chutná naložený v octovém nálevu. Je to jeden z nejchutnějších klouzků a nehrozí tu záměna s žádnou jedovatou houbou. Podobá se jen klouzku zrnitému a slizkému, které jsou však oba jedlé.

▪ Klouzek sličný - recept

Klouzkový salát

400 g klouzků
4 rajčata
2 cibule
2 lžíce kysané smetany
ocet
pepř
mletý kmín
sůl

Houby nakrájíme a povaříme do měkka. Scedíme, přidáme nakrájená rajčata a zalijeme smetanou. Ochutíme octem, pepřem a kmínem.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 1984x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.