Klouzek obecný /Suillus luteus/

▪ Klouzek obecný - vzhled

Klobouk je široký 4 - 12 cm, polokulovitý až plochý, Je tlustomasý, slizký, obvykle čokoládově hnědý nebo žlutohnědý.

Rourky se žlutými až hnědavě žlutými ústími, která v mládí zakrývá bělavý závoj.


Třeň
je vysoký 3 - 10 cm a asi 2 cm široký, pevný, na vrcholu žlutý a hnědavě zrnitý, níže špinavě žlutý nebo načervenale hnědý. V horní třetině se po roztržení závoje vytváří hnědopurpurový prsten.

Dužnina je v mládí tvrdá, bělavá až nažloutlá, s příjemnou vůní a chutí.

▪ Klouzek obecný - výskyt

Klouzek obecný roste jednotlivě i ve skupinách, výjimečně již v květnu nebo červnu jako tzv. klouzek májový, hlavně však v září a říjnu, za příhodného počasí i v listopadu. Najdeme jej zvláště v mladých borovinách, výjimečně i ve smrčinách, v nížinách i na vysočinách na písčitých půdách. Někdy roste ve velkých shlucích. Na podzim má tmavší barvu klobouku. Lidová jména: máslák borový, borový másník, podmásník, podborůvka, sosnák, lupák, klenčák.

▪ Klouzek obecný - vliv na zdraví

Houby konzumujeme a přidáváme do pokrmů hlavně kvůli nezaměnitelnému a vynikajícímu aroma. Množství vitamínů se v různých houbách liší. Všechny obsahují karoten, - provitamín A, vitamín B1 a B2, také menší množství vitamínu E, D, K, PP. Obsahují také důležité minerální látky a stopové prvky: vápník, draslík, sodík, fosfor, železo, mangan a měď. Je však také pravdou, že houby vstřebávají z okolní půdy a ovzduší i nežádoucí prvky, jako je arzén, rtuť a olovo.

▪ Klouzek obecný - možnosti využití

Klouzek obecný je jedlá, velmi známá a oblíbená houba, která se již mnoho let prodává na trhu. Je velmi jemný, chutný a dobře stravitelný. Hodí se ke všem způsobům kuchyňské úpravy a také ke konzervaci. Klobouky je výhodné loupat co nejdříve po sběru, nejlépe již v lese, neboť jinak se na lepkavý povrch klobouků nalepí nečistoty. Nezbytné to však není, protože i pokožka klobouku je jedlá. Nebezpečí, že Klouzek obecný zaměníme s jedovatou houbou, není žádné.

▪ Klouzek obecný - recept

Klouzková pizza

250 g klouzků
olivový olej
1 cibule
ostrý kečup
50 g parmazánu
50 g hladké mouky
droždí
cukr
sůl

Z droždí a cukru uděláme kvásek, kterým zaděláme těsto z mouky, vody, a dvou lžic olivového oleje. Z vykynutého těsta vytvarujeme pizzu a potřeme ji kečupem. Na kečup vložíme nakrájené houby, cibuli a rajčata. Posypeme parmazánem a pečeme ve vyhřáté troubě.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 1345x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.