Kdouloň obecná /Cydonia oblonga/

čeleď: růžovité

Kdouloň obecná – popis

Kdouloň obecná je široce rozložitý keř nebo nízký stromek s hustými křivolakými větvemi. Mladé výhony jsou hustě plstnaté. Celokrajné lístky jsou široce oválné a mají na bázi dva palístky. Bílé nebo narůžovělé květy rostou jednotlivě. Vonné plody připomínají středně velké žluté hrušky s tenkou slupkou.

Kdouloň obecná – léčivé účinky

Dužnina plodů obsahuje množství pektinu, kyseliny, slizy, asi 10 procent cukrů (především fruktóza), silice, třísloviny, provitamin A, vitamin C, skupinu vitaminu B, dále minerální látky - draslík, vápník, železo, měď, fosfor a zinek. Semena obsahují především slizovité látky (pentózany), olej, amygdalin a třísloviny. Plody jsou v čerstvém stavu nejedlé. Sušené plody se užívají při žaludečních potížích a bolestech v krku, dále proti průjmům a krvácení.

Semena obsahují sliz, který chladí a kryje, změkčuje a nedráždí sliznice a pokožku. Uplatňují se při kašli. Semena se používají zřídka vnitřně při žaludečních a střevních obtížích; obsahují totiž toxický amygdalin. Vně se používají mnohem častěji. V kosmetice, při ošetření drobných poranění, dále v lidovém léčitelství při zánětech očí, na chladivé obklady. Kdoulový sliz je součástí kloktadel při zánětech dutiny ústní a hrtanu.

Použitelné části kdouloně obecné: plody a pecky z plodů

Období květu: květena až červen

Kdouloň obecná – použití a pěstování

Kdouloň obecná je velmi dekorativní a zajímavá zahradní dřevina. Rovněž se využívá v ovocnářství, plody se zpracovávají na zavařeninu, ale našly uplatnění i v kosmetice - přidávají se např. do pleťových krémů. Semena mají využití v lékařství. Obsahují až 22% slizu, který se nachází v osemení a využívají se při onemocnění žaludku a střev i jako prostředek zmírňující kašel. Pro zpracování se plody neloupou, jen se odstraní jádřinec. Mají mnoho vitamínů a slizovitých látek, výborně rosolují. Dají se z nich připravit dobré křížaly.

Kdoule také odpuzují hmyz, takže se mohou dávat do skříní proti molům.

Tip: Kdoulový rosol

Na jeden díl kdoulí připadá jeden díl jablek a dva díly cukru. Ovoce oloupeme a rozvaříme ve vodě. Směs prolisujeme, přidáme cukr a za stálého míchání vaříme do zrosolovatění. Rosol můžeme ještě okořenit badyánem a citrónovou šťávou.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 1546x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.