Káva na 5 způsobů osvěží i zahřeje

Káva na 5 způsobů osvěží i zahřeje

Téma kávy rozděluje odbornou a laickou veřejnost na dva protichůdné tábory. Jedna strana na ní nedá dopustit, druhá od její konzumace odrazuje a považuje ji za zdraví škodlivou. Pravidelně se proto provádí výzkumy a testy, které názory kritiků a milovníků vyvrací i potvrzují. Jak to tedy s vlivem kávy na zdraví je? I o tom se dozvíte dále.

Odkud se káva vzala?

Pokud zapátráme po tom, odkud vlastně káva pochází, narazíme na zmínky o Etiopii jako pravlasti kávy. Z těchto oblastí se pravděpodobně káva dostala dále do světa, a to díky nejrůznějším vojenským tažením. Velké oblibě se však od samotného počátku objevení těšila na Arabském poloostrově, kdy bylo její pěstování výsadou. I proto patří dnes druhy kávy pocházející z těchto míst k těm nejkvalitnějším a bohužel také nejdražším. I když se o cíleném pěstování hovoří v souvislosti s obdobím 17. století, její pití je datováno o 2 století dříve. Postupem času se kávovou velmocí stala Brazílie, která je dnes vůbec největším producentem tohoto moku.

Káva se získává ze zrn, což jsou vlastně semena kávovníků. Než se k vám ovšem dostanou v podobě voňavého nápoje, čeká je řada přípravných procesů. O těch však až později. Samotný kávovník roste v tropickém pásmu a je to vlastně dřevina keřovitého typu. Některé druhy mohou být vysoké pouze několik málo centimetrů, jiné vyrostou až do výšky okolo 15 metrů. Listy jsou sytě zelené a plody připomínají svým tvarem i barvou třesně, jen jsou o něco menší. První plody se na kávovníku objevují zhruba po 3 letech a úrodu dokáže dávat i dlouhých 30 let, a to až 3x během jednoho roku.

Kolik je vlastně druhů kávy?

Existuje na 60 druhů kávovníku (z čeledi „rubiaceae“), ne všechny se však pěstují, aby byly pravidelně sklízeny, případně se jedná jen o lokální rozšíření v určitých koutech světa. Obecně se pro komerční účely užívá zhruba okolo 20 druhů, nejběžněji se však setkáváme s kávou arabicou, robustou a libericou. O tom, čím se vyznačují, jaké jsou jejich vlastnosti, informuje následující přehled v tabulce.

Druh kávovníku

Typické vlastnosti

  • Kávovník arabský (Coffea arabica)
  • nejběžnější (i když zrna mají různou kvalitu)
  • méně hořká
  • kofein: cca 0,9 až 1,5 %
  • Kávovník mohutný (Coffea robusta – canephora)
  • v porovnání s arabicou větší zrna
  • výraznější hořkost
  • kofein: 1,8 až 3,5 %
  • Kávovník liberijský (Coffea liberica)
  • přidává se spíše do směsí
  • velká zrna
  • velice hořká

Nejdůležitější je pražení

Vůbec nejdůležitějšími faktory celého procesu nakládání se sesbíranými kávovými zrny je pražení a následné mletí. Druhý zmiňovaný postup můžete ovlivnit sami, u pražení se musíte spoléhat na samotného výrobce vámi oblíbené kávy. Během zahřívání dochází uvnitř kávových zrn k určitým chemickým reakcím, které se pak také podílí na tom, jakou mají zrna barvu, jak chutnají a jak voní. Celý proces je velice náročný, protože zrna se musí neustále pohybovat a nesmí se k nim dostat kyslík, jinak by se oleje uvolňující se ze zrn zkazily, a tím by došlo ke znehodnocení celé várky. O tom, zda byla káva přepražená, nebo naopak nedostatečně opražená, může vypovídat její barva. Obvykle se udává, že přílišně tmavá byla pražena nadměrně, světlejší zas nedostatečně. Každá významná společnost dodávající na trh kávu již dlouhé roky má svůj vlastní postup, jak zrna správně upražit, a proto to bývá i výrobním tajemstvím, které je přísně střeženo. V různých částech světa však lidé preferují jiné aroma a chuť, a tak například káva, kterou si dáte na dovolené ve Francii nebo Itálii vám bude připadat zcela jiná (s plnější a výraznější chutí,a přitom z hlediska obsahu kofeinu nemusí být silnější), než na kterou jste zvyklí v tuzemských kavárnách.

Účinky kávy a její vliv na zdraví

Hned v úvodu článku bylo zmíněno, že často je káva předmětem zkoumání v otázce účinků na zdraví (první zprávy byly publikovány již v první polovině 19. století). Většina lidí ji vyhledává především díky její schopnosti nabudit a dodat energii. Jak to s ní je doopravdy? V samotném kávovém zrnu se před pražením nachází především sacharidy, bílkoviny, oleje, třísloviny, antioxidanty a pektin. Při zpracování se vlivem různých chemických reakcí tyto látky mění, udává se, že na 200 z nich ještě stále nebylo vědecky popsáno. Obecně se káva řadí spíše mezi pozitivně působící (na základě nejnovějších studií), především díky obsahu antioxidantů, které pomáhají při regeneraci buněk a zpomalují jejich stárnutí. A jak konkrétně káva dle moderních poznatků vědců pomáhá?

  • podporuje tvorbu enzymů bránících rozvoji rakoviny tlustého střeva
  • zlepšuje trávení
  • odvádí z těla škodlivé volné radikály
  • snižuje riziko vzniku cukrovky
  • kofein zlepšuje pozornost a myšlení (dočasně)

I tak ale nezapomínejte na to, že všeho moc škodí, tedy i kávy a kofeinu. Odborníci doporučují, že denní příjem kofeinu z kávy by neměl přesáhnout 300 mg, což odpovídá zhruba 4 šálkům. A samozřejmě by ke kávě měli opatrněji přistupovat ti, které trápí nějaké srdeční onemocnění a problémy s vysokým tlakem. (Víte, jak proti němu bojovat? Čtěte článek ZDE!)

Jak poznat kvalitní kávu?

Pokud si chcete dopřát opravdu kvalitní kávu, zajděte si pro ni do specializovaného obchodu nebo přinejmenším kavárny. Nekupujte si již namletou, ale volte zrnkovou. I tak to bude možná chvilku trvat, než najdete typ, co vám bude vyhovovat a bude odpovídat vysokému standardu. Pokud si dáte tu práci s tím, že si obsah balíčku vysypete doma na stůl a jednotlivé druhy zakoupené kávy (třeba od té nejlevnější k dražší) porovnáte, jistě brzy zjistíte rozdíly mezi jednotlivými značkami. Jsou mnohdy až žalostně velké. Zrna by měla hezky vonět, měla by mít skoro stejný tvar i velikost, srovnatelnou barvu, nesmí být nikterak deformovaná či napadená nějakým hmyzem. V balení nesmí být kousky větviček apod. Zpravidla platí, že ty nejlevnější kávy na trhu jsou vyráběny ze zbytkových směsí, potažmo odpadu při výrobě kvalitní kávy, tedy například ze zrn, co neprošla kontrolou.

A co diskutovaná rozpustná káva?

Zarytí milovníci kávy odmítají trend rozpustné kávy. Pokud se však naučíte sledovat údaje na obale, pak si i v této formě budete moci dopřát poměrně lahodný nápoj. Pravdou ale je, že nikdy svou kvalitou nedosáhne zrnkové kávy. Dejte si proto pozor na to, aby rozpustnou kávu tvořil co největší podíl kávových zrn, a to bez dalších příměsí v podobě obilovin, cikorky apod.

Káva a její příprava

Kávu si můžete připravit několikero způsoby, zapomeňte však na klasického „českého“ turka a dopřejte si třeba výtečné espresso nebo se v horkém letním dni osvěžte skvělou ledovou kávou. Všechny postupy přípravy najdete na řádcích níže, nyní se podívejte na zásady, které byste neměli opomíjet, pokud chcete, aby každý vypitý šálek byl výjimečnou chvílí.

  • kávu meleme těsně před tím, než ji chceme použít
  • šálek na kávu je vhodné předehřát (pěna vydrží déle)
  • kávu nikdy opětovně neohříváme
  • na výrobu mléčné pěny používáme pouze kvalitní plnotučné mléko
  • při pití kávy je vhodné popíjet po doušcích i obyčejnou vodu (protože káva odvádí vodu z těla)

Vybíráme domácí espresso kávovar:

  • pákové kávovary umožňují ovlivnit výsledek, plněautomatické jsou již naprogramované
  • důležitým kritériem je tlak – požadujte minimálně 15 barů, čím více, tím lépe
  • levnější typy pohání pára, dražší mají čerpadlo (z hlediska kvality espressa se vyplatí investovat)
  • dbejte na použité materiály – dejte přednost nerezu, mědi či mosazu před plastem
  • myslíte-li to s přípravou kávy vážně, vybírejte typ přístroje s mlýnkem
  • na design myslete až v konečné fázi

Rychlá ledová káva

  1. uvaříme si silnější presso, případně rozpustnou kávu (cca 200 ml) – případně lze granulovanou kávu rozmíchat přímo ve studené vodě
  2. osladíme
  3. nachystáme si větší sklenici o objemu 400 ml a minimálně 6 kostek ledu
  4. kávu nalijeme do sklenice, vložíme led
  5. přes led opatrně přiléváme mléko dle chuti
  6. nakonec můžeme přidat trochu vanilkového zmrzliny či dozdobit šlehačkou

Domácí latté

  1. uvaříme si silnější presso, případně rozpustnou kávu (cca 200 ml)
  2. poté zahřejeme mléko, nesmí přejít varem (cca 400 ml) a vyšleháme ho šlehačem pěny
  3. poté mléko rozdělíme do 2 sklenic a počkáme, až se oddělí tak, že vrchní část bude tvořit pěna a spodní tekuté mléko
  4. poté si vezmeme polévkovou lžíci a přiložíme ji ke stěně sklenice tak, aby po vypouklé části mohla stékat káva do mléka, a to po stěně sklenice
  5. poté po lžíci a následně stěně opatrně lijeme připravenou kávu do mléka, vytvoří se tak barevný efekt (bílá, světle hnědá a hnědá barva)
  6. na závěr můžeme osladit

Klasická vídeňská káva

  • základem vídeňské kávy je silné espresso, nikdy ne rozpustná káva
  1. připravíme si silné espresso
  2. vyšleháme šlehačku
  3. nalijeme espresso do sklenice a doplníme šlehačkou (poměr 50:50)
  4. na závěr případně osladíme

Pravá turecká káva

  • k přípravě turecké kávy potřebujeme džezvu (pokud možno z mědi)

  1. nameleme si zhruba 6 až 7 g kávy (velmi jemně)
  2. do džezvy nalijeme 100 ml vody, přidáme kávu a přivedeme k varu (neodcházejte při vaření, káva by vytekla ven), někdy se v tento moment přidává cukr a kardamom
  3. jakmile káva zpění, rychle džezvu odstavíme z ohně a počkáme, až vytvořená pěna spadne
  4. kávu necháme zpěnit ještě dvakrát
  5. jakmile je hotovo, necháme usadit sedlinu a lijeme do malých šálků ze zhruba 10 cm výšky

Alžírská káva

  1. uvaříme si rozpustnou kávu cca (200 ml)
  2. osladíme, avšak pozor na to, že do kávy budeme přidávat vaječný koňak, co už sladký je
  3. kávu nalijeme do sklenice o obsahu 250 ml
  4. po lžíci a stěně opatrně vlijeme zhruba 2 cl vaječného koňaku, aby se usadil na dně
  5. na závěr můžeme ozdobit čerstvě ušlehanou šlehačkou

Ať už si kávu dopřáváte při ranním shonu, nebo je její pití vaším příjemným odpoledním rituálem, u kterého vás nikdo nesmí rušit, vždy pamatujte na to, že se vyplatí investovat do kvality. Získáte tak nejen chuťově výborný nápoj, ale budete mít jistotu, že kávová zrna obsahují v co nejvyšší míře pozitivně působící látky, pro které je stále častěji káva doporučována odborníky k přiměřené konzumaci.

 

A jak máte kávu rádi vy?



Diskuse k článku

  • vitan

    15:58 31. 7. 2012 0
    díky za takový poučný článek. Mám moooc rád kávu, investoval jsem do nákupu presovače. Dokonce jsem si nechal z Hawaje poslat výbornou kávu KONA. Doma je pohodička a vůně kávy se od nás line až ven. Káv budiž pochválena!!!!!
  • Honza

    13:37 12. 7. 2012 0
    Nedávno jsme si pořídili presovač a už nepiju jiný kafe. :)
  • LenkaP

    21:08 5. 7. 2012 0
    miluju kávu. v létě si dávám jen ledovou.dělám ji podobně jak to je v článku a někdy přímo kafe rozmíchám v mléku, to je taky dobrota!

Lunární kalendář

PÁTEK 19. 04. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
SOBOTA 20. 04. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
NEDĚLE 21. 04. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 22. 04. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
ÚTERÝ 23. 04. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
STŘEDA 24. 04. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, dnes je úplněk. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
ČTVRTEK 25. 04. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Dobrý den, pane / paní Půjčte si peníze přímo bez hodnocení (půjčka je nyní levněj�...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Dobrý den, pane / paní Půjčte si peníze přímo bez hodnocení (půjčka je nyní levněj�...

prací prostředky e shop

já jsem si oblíbila netoxické čističe Method nebo tierra verde. Obojí kupuji na eshopu Al...
Zobrazit všechna témata

Nezapomenutelná žádost o ruku aneb Kde vyslovit „Vezmeš si mě?“

Chcete, aby vaše žádost o ruku měla jistý punc originality a došly vám nápady? Pak pro vás máme hned několik tipů, díky nimž pozdvihnete tak důležitý okamžik života na vyšší úroveň. Svůj způsob si v našem výčtu...

Na sázení letniček se vrhněte ideálně v květnu. Jaké druhy vybrat?

Teplé jarní počasí je jako stvořené k sázení letniček. Pokud si tedy chcete zkrášlit svou zahradu nebo i balkon pestrobarevnými kvítky nejrůznějších jednoletých rostlin, s polovinou května se pomalu začněte chy...

Sociální sítě u dětí: Kdy je povolit a jaká přináší rizika?

Sociální sítě jsou v 21. století tématem číslo jedna. Od jejich vzniku si na ně lidé velmi rychle zvykli, a tak jsou dnes nedílnou součástí mnoha životů. Kde je ale ona zdravá uživatelská míra a existuje nějaká...

Lepší život bez plastů: 6 nápadů, jak nahradit běžné plastové pomocníky

Dnešní doba velí jasně: měli bychom se snažit žít ekologicky a především se musíme zbavit plastů. Odborníci neustále varují, že nám život ničí i takzvané mikroplasty. Jsou ve vzduchu, v dešti, v jídle, ve vodě ...

Věříte v paranormální jevy? Psychologická fakta možná vaše přesvědčení vyvrátí

Proč i v 21. století věří stále tolik lidí na paranormální jevy? Psychologové mají na toto téma jasné vysvětlení, které vás možná ve výsledku překvapí. Nehledejte za ním však nic „duchařského“ ani abnormálního,...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Krémová polévka s krůtím masem a divokou rýží – vhodné pro diabetiky

Ve velkém hrnci (na středním plamenu) rozehřejte olej. Přidejte pokrájené houby (žampiony), celer, mrkev a šalotku. Vše promíchejte a restujte asi 5 minut. Dále vsypte do hrnce hladkou mouku, sůl, pepř a opékej...

Kvasinková infekce u psa: Jak ji rozpoznat a léčit?

Kvasinková infekce u psa bývá poměrně častým problémem. Když se včas a adekvátně neléčí, může se rozšířit a způsobovat nejedny nepříjemné kožní potíže. Ty zpravidla zasahují uši pejska, tlapky, kožní záhyby neb...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Pocit vysvobození

Dneska bych si tu dovolila pár řádek o pocitu vysvobození. Každej si pod tim představí něco jinýho, ale já pod tim vidim jediný - vyjdeme ze svazujících myšlenkovejch okovů, který maj podobu strachu, předsudků, zloby, smutku a bůhví čeho ještě. Tyhle okovy si ostatně nasazuje téměř každej člověk zcela dobrovolně a pak mu dá sakra práci s tim něco udělat - respektive se jich zbavit.