Kari madraské 50g DNM

Cena: 33  
array(0) { }

Firma/Výrobce: DNM Company s.r.o.

Směs koření 

Kari mleté Madrsaké je středně ostrý typ kari, hodící se zejména pro přípravu polévek, rýžových pokrmů, omáček, luštěnin, zeleninových jídel, drubeže či k ochucení kuskusu.

Složení: koriandr, římský kmín, chili, kurkuma, řecké seno – pískavice, zázvor, hřebíček, kopr, muškát.

Kari: Pod pojmem kari se rozumí směs koření i pokrm. Kari je svým původem tamilské označení pokrmu připomínající ragú, tedy různé druhy na malé kousky nakrájeného masa, ryby nebo zeleniny, podávané v husté omáčce. Jako příloha slouží rýže nebo indický chléb. V tomto významu je pojem dnes rozšířen po celé Indii. Během koloniální nadvlády však Britové začali tento pojem používat pro koření, které se pro přípravu těchto pokrmů používá. Když se pak toto koření, kterého existuje nespočet druhů, dostalo do Evropy, zůstalo nesprávné označení kari. V Indii a celé jihovýchodní Asii se dodnes pod tímto pojmem rozumí jen pokrm, koření se říká masala. Koření, které se pro přípravu těchto pokrmů používá, tedy masala (v Evropě známé jako kari), je rozdílné nejen od oblasti k oblasti, ale i od města k městu. Kari je tedy speciální směs koření, které se může velmi odlišovat, a jež se může skládat až ze 40 druhů různých koření. K nejčastějším komponentám patří kurkuma, pepř, chilli, kardamon, koriandr, zázvor, římský kmín, muškát, skořice a další.

Chuť a použití: Madras je středně ostrý typ kari s větším podílem kurkumy a skořice, výrazné aromatické vůně i chuti. Hodí se pro přípravu polévek, rýžových pokrmů, omáček, luštěnin, zeleninových jídel, drubeže či k ochucení kuskusu. Díky kurkumě prospívá trávení a střevnímu traktu. Se zázvorem působí jako antioxidant. Působí blahodárně proti civilizačním onemocněním a u lidí s Alzheimerovou chorobou. Kari mleté jemné a pálivé se liší v množství namýchaného chilli koření.

 RECEPT:

 Cizrnové kari

Budeme potřebovat: 350g brambor, 2ks cibule, 1,5 lžičky ml.říms.kmínu, 2pl.konz.cizrny, citr.šťáva pár kapek, 2,5cm zázvoru, 1,5 lžičky koriandru, 0,5dcl sm.na šlehání, hrst natě koriandru, 2 lžíce oleje, 3 str.česneku, špetka soli a 1,5 lčiška madraského kari

Ve velké pánvi rozehřejte olej, nakrájejte cibule na půlkolečka a smažte asi 5 minut. Nastrouhejte kousek zázvoru, nasekejte česnek, a pokud máte rádi, nasekejte i jednu chilli papričku. Když se začne cibule barvit dozlatova, přidejte koření, česnek, zázvor a papričku a smažte 1-2 minuty. Pak zalijte vodou a nechte krátce provařit. Do cibulové "omáčky" přidejte propláchnutou scezenou cizrnu a na kolečka nakrájené brambory. Za občasného míchání nechte dusit pod pokličkou. Když budou brambory měkké, přilijte smetanu a osolte. Na závěr můžete zakápnout citronovou šťávou a posypat natí koriandru, pokud ji máte.Pokud máte jemné kari, můžete do směsi koření přidat i trochu mletého chilli.

Skladujte na suchém a tmavém, chladnějším místě, po otevření doporučujeme uchovávat ve vzduchotěsné nádobě.

Země původu: Indie

Obsah balení: 50g

Měrná jednotka: 56,00 Kč / 100 g

Legislativní zařazení: směs koření


Kategorie: Koření směsi




Stáhnout v PDF

Přečteno: 189x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.