Kardamom zelený neloupaný 50g DNM

kardamom
Cena: 88  

Dodavatel/Výrobce: DNM Company s.r.o.

Indické koření jednodruhové

Kardamom, příbuzný zázvoru je jedním z nejjemnějších a nejdražších koření. Přezdívá se mu "královna koření". Je vhodný do moučníků, ovocných pokrmů či salátů, pečiva, kávových nápojů, čajových směsí. Pěkně zjemní a ochutí také čaj a kávu.

Složení: kardamom zelený (Fructus cardamomi) 

Chuť a použití: Má silné nezaměnitelné aroma a citrónovo-květinvou chuť s lehkou příměsí kafru a eukalyptu. Tradičně se používá do sladkých indických dezertů, perníčků a koláčů. Je vynikající i do ovocných kompotů, marinád, vín a likérů. Hodí se do jakéhokoli sladkého jídla. Aromatizují se jím steaky, mletá masa, masové vývary a pokrmy z kuřat. Lze jím ochutit kávu i čaj. Svěží chuť zeleného kardamomu ale výborně doplní i jemnější verze kari (například butter chicken).

Jako téměř každé koření, i kardamom byl od pradávných dob používán také jako přírodní léčivo. Z kardamomu se nejčastěji v domácích podmínkách připravuje nálev, který je ideální při problémech s trávením. Můžeme ho také kloktat při bolestech krku nebo popíjet s medem. Kardamom se také žvýká při únavě. 

Skladujte: na suchém, tmavém, chladnějším místě, po otevření doporučujeme uchovávat ve vzduchotěsné nádobě.

Č. šarže a minimální trvanlivost do: jsou uvedeny na etiketě.

Země původu: Indie

Obsah balení: 50g

 

TIP:

Vanilková zrmzlina s kardamomem

Budeme potřebovat:125g cukr krupice, 6ks kardamomu, 300ml pl.mléko, 150ml smetany ke šlehání, 4ks vaj.žl.slepičích, 1ks van.lusku

V hrnci svaříme mléko s vanilkovým luskem, odstavíme z ohně a necháme stát 10 minut. Poté celý lusk vyjmeme. Smetanu s drceným zeleným kardamomem zahřejeme, odstavíme a chvíli necháme propojit chutě. V horké vodní lázni třeme žloutky s cukrem do zhoustnutí. Přilijeme připravené teplé mléko a mýcháme, aby se směs spojila. Nadrcené lusky kardamomu vyjmeme a přidáme připravenou smetanu. Za stálého míchání vaříme 10 minut. Nakonec směs zpracujeme ve zmrzlinovém strojku nebo ji v mělké nádobě chladíme 1-2 hodiny, našleháme a zmrazíme.

Použijeme zelené kardamomové lusky, které lehce nadrtíme.


Kategorie: Koření jednodruhové

Dýchací systém, Imunitní systém, Křeče, Ledviny, Močový systém, Nervový systém, Srdce, Trávení, Žaludek, Zažívání



Stáhnout v PDF

Přečteno: 1004x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.