Kardamom zelený neloupaný 50g DNM

kardamom
Cena: 88  
array(0) { }

Firma/Výrobce: DNM Company s.r.o.

Indické koření jednodruhové

Kardamom, příbuzný zázvoru je jedním z nejjemnějších a nejdražších koření. Přezdívá se mu "královna koření". Je vhodný do moučníků, ovocných pokrmů či salátů, pečiva, kávových nápojů, čajových směsí. Pěkně zjemní a ochutí také čaj a kávu.

Složení: kardamom zelený (Fructus cardamomi) 

Chuť a použití: Má silné nezaměnitelné aroma a citrónovo-květinvou chuť s lehkou příměsí kafru a eukalyptu. Tradičně se používá do sladkých indických dezertů, perníčků a koláčů. Je vynikající i do ovocných kompotů, marinád, vín a likérů. Hodí se do jakéhokoli sladkého jídla. Aromatizují se jím steaky, mletá masa, masové vývary a pokrmy z kuřat. Lze jím ochutit kávu i čaj. Svěží chuť zeleného kardamomu ale výborně doplní i jemnější verze kari (například butter chicken).

Jako téměř každé koření, i kardamom byl od pradávných dob používán také jako přírodní léčivo. Z kardamomu se nejčastěji v domácích podmínkách připravuje nálev, který je ideální při problémech s trávením. Můžeme ho také kloktat při bolestech krku nebo popíjet s medem. Kardamom se také žvýká při únavě. 

Skladujte: na suchém, tmavém, chladnějším místě, po otevření doporučujeme uchovávat ve vzduchotěsné nádobě.

Č. šarže a minimální trvanlivost do: jsou uvedeny na etiketě.

Země původu: Indie

Obsah balení: 50g

 

TIP:

Vanilková zrmzlina s kardamomem

Budeme potřebovat:125g cukr krupice, 6ks kardamomu, 300ml pl.mléko, 150ml smetany ke šlehání, 4ks vaj.žl.slepičích, 1ks van.lusku

V hrnci svaříme mléko s vanilkovým luskem, odstavíme z ohně a necháme stát 10 minut. Poté celý lusk vyjmeme. Smetanu s drceným zeleným kardamomem zahřejeme, odstavíme a chvíli necháme propojit chutě. V horké vodní lázni třeme žloutky s cukrem do zhoustnutí. Přilijeme připravené teplé mléko a mýcháme, aby se směs spojila. Nadrcené lusky kardamomu vyjmeme a přidáme připravenou smetanu. Za stálého míchání vaříme 10 minut. Nakonec směs zpracujeme ve zmrzlinovém strojku nebo ji v mělké nádobě chladíme 1-2 hodiny, našleháme a zmrazíme.

Použijeme zelené kardamomové lusky, které lehce nadrtíme.


Kategorie: Koření jednodruhové

Dýchací systém, Imunitní systém, Křeče, Ledviny, Močový systém, Nervový systém, Srdce, Trávení, Zažívání, Žaludek


Dýchací systém, Imunitní systém, Křeče, Ledviny, Močový systém, Nervový systém, Srdce, Trávení, Zažívání, Žaludek



Stáhnout v PDF

Přečteno: 964x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.