Jilm ladní /Ulmus minor/

img

Jilm ladní – popis

Jilm je strom s hladkou kůrou. Jeho později podélně rozbrázděné větve jsou obrostlé střídavými, stopkatými listy. Listy jsou vejcovité, listová čepel je nepravidelná, okraj je dvojitě pilovitý. Na zkrácených větvích se skoro na jaře vyvíjejí svazečky květů, které vykvetou ještě před pučením listů. Opylování probíhá větrem. Plody jsou křídlaté nažky.

Jilm ladní – léčivé účinky

Listy jsou součástí mastí proti hemeroidům, odvar pomáhá zanícené pokožce. Míza se užívá proti plešatosti, zatímco kůra je zdrojem homeopaticky adstringentní tinktury. Jilm je součástí Bachovy květové terapie. Severoameričtí Indiáni jeho kůru používali k hojení ran a popálenin, a má blahodárné účinky i při vnitřním užití. Zklidní překyselený žaludek, zmírní trávicí obtíže, vyčistí zanícený krk.

Použitelné části jilmu ladního: kůra, listy i dřevo

Období květu:duben až červen

Použití a pěstování jilmu

Jilm je naše domácí dřevina, která roste od nížin do podhorských poloh. Běžně se s ní setkáme u vodotečí, ale na hlubokých půdách snáší dobře i sucho. Daří se jí v polostínu i na plně osluněných místech. Na půdu je z našich jilmů nejméně náročná. Hodí se pro zpevnění uvolněných svahů, ať již suchých nebo podmáčených. Poskytuje jedno z nejcennějších nábytkářských dřev s charakteristickou kresbou a leskem.

Tip: Odvar

Odvar z kůry při poruchách trávení a k zastavení silných průjmů. 2 lžičky drcené kůry na šálek vody. Denně se pijí 2 – 3 šálky.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.