Ježatec různozubý /Creolophus cirratus/

Foto: www.houbar.cz

▪ Ježatec různozubý - vzhled

Klobouk je 4 – 15 cm široký, obvykle má vějířovitý nebo škeblovitý tvar, ve stáří je nepravidelně zprohýbaný. Je zbarvený od žlutě okrových do oranžových odstínů. Ostny, které vyrůstají z horní části, jsou měkké, řídké a nepravidelné, spodní ostny jsou naopak husté a ostré.

Třeň není vyvinutý.

Dužnina je bez zvláštní vůně a chuti. Je tlustá, měkká a pružná, ve stáří tvrdne.

▪ Ježatec různozubý - výskyt

Ježatec různozubý je houba, která roste poměrně vzácně od července do září na dřevě živých i odumřelých kmenů listnáčů, zejména buků, dubů, habrů.

▪ Ježatec různozubý - vliv na zdraví

Přestože čerstvé houby obsahují až 95 % vody a mají nízkou energetickou hodnotu, jejich výživná hodnota je vysoká. Obsahují cukry, bílkoviny, aminokyseliny, minerály a stopové prvky. Tyto látky naše tělo potřebuje. Například v mladých plodnicích se nachází nejvíce bílkovin. Houby obsahují chitin, který napomáhá pohybu střev a tím i trávení.

▪ Ježatec různozubý - možnosti využití

V mládí je ježatec různozubý jedlý a chutný, starší plodnice jsou však tuhé a nestravitelné. Pro svoji vzácnost by neměl být sbírán. Je to blízký příbuzný korálovců (Hericium), od nichž se však svou nepravidelností prokazatelně liší.

▪ Ježatec různozubý - recept

Houbové placičky

300 g hub
2 lžíce sádla
2 lžíce zakysané smetany
2 vejce
4 lžíce strouhanky
1 cibule
sardelová pasta
kmín
sůl
rostlinný olej

Tyto výborné houbové placičky můžeme připravit kdykoliv za několik minut – jsou jednoduché a velmi chutné. Houby nakrájíme na menší kousky a nejprve je podusíme v malém množství vody. Poté je přemístíme na rozehřáté sádlo, přidáme sůl, kmín a dusíme do měkka. Hotové houby vysypeme do mísy, přidáme nakrájenou a osmaženou cibulku, vajíčka, smetanu, podle chuti sardelovou pastu a nakonec vše zahustíme smetanou. Z připravené směsi tvarujeme malé silnější placičky a opékáme je po obou stranách na pánvi v oleji. Jsou velmi křehké, proto se musí opatrně obracet. Jako přílohu můžeme zvolit bramborovou kaši nebo vařené brambory. Placičky z hub chutnají jemně, smetanově.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 719x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.