Ječmen setý /Hordeum vulgare/

čeleď: lunicovité

Ječmen setý – popis

Ječmen setý je hospodářská, 80 - 120 cm vysoká obilnina, která má dlouhé a objímavé listy. Stonek se nazývá stéblo a celá rostlina s postupem dozrávání mění barvu ze zelené na zlatavou. Květy vytváří klas, což je čtyř nebo šestiřadé květenství. Má asi 5 cm dlouhé pichlavé osiny, které obklopují celý klas.

Ječmen setý – léčivé účinky

Ječné zrno je především zdrojem sacharidů (75-85%) a bílkovin (11-13%), v menší míře pak tuků (cca 2-3%) a dalších látek. Důležitý je i obsah vitaminů (zejména skupiny B a E, kyselina pantotenová, listová a biotin) a minerálních látek, zvláště křemičitanů, vápníku a fosforu. Díky vysokému obsahu vitamínu B5 chrání před záněty kůže a zabraňuje šedivění vlasů. Ječná výživa působí velmi příznivě v prevenci závažných civilizačních onemocnění. Ječmen je odpradávna doporučován jako léčivý prostředek při onemocnění střev, žaludku, dvanácterníku, srdce a jater.

Období květu: červen až červenec

Použitelné části ječmene setého: zrno zralé i zelené

Použití a pěstování ječmene setého

Ječmen setý patří mezi nejstarší obilniny. Starověké národy pěstovaly ječmen nejen jako poživatinu, ale vařily z něj i pivo. Velmi významnou úlohu hrál ječmen u starých Řeků a Římanů. Ječná kaše byla v té době běžným jídlem. Ječné odvary posilovaly při sportovních kláních gladiátory v aréně. Užívaly se též jako náhradní výživa kojenců a posilující prostředek pro rekonvalescenty a těžce nemocné. Později ječmen vytěsnila pšenice a zůstal jen ve výživě chudších vrstev. Kromě jídelníčku jsme jej mohli ve starých dobách nalézt i na trzích. Zrno ječmene se zde totiž používalo jako nejmenší váhová a délková jednotka. Na naše území přinesly ječmen stěhovavé národy z jihozápadní Asie asi před pěti tisíci lety. V dnešní době se většina vypěstovaného ječmene, zejména ozimý ječmen, používá ke krmným účelům.

Tip: Čaj z opražených krup

Oprané a proschlé kroupy pražíme asi 10 minut za stálého míchání na středním ohni. Když je opražené, začne příjemně vonět. K přípravě čaje použijeme 2 lžíce krup a 1 litr vody a mírně vaříme 10 - 15 min. Čaj pomáhá snižovat horečku, a v létě nás příjemně ochladí a posílí.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 1942x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.