Je celozrnné a bezlepkové pečivo zdravější, než klasické pečivo?

Fotolia_91457378_XS

Na rozdíl od bílého pečiva, které se vyrábí jen z vnitřní části zrna, se pro celozrnné pečivo mele mouka z celých zrn a zůstávají v ní všechny pro tělo potřebné látky. Obilné zrno běžně obsahuje vitamíny, minerální látky, esenciální mastné kyseliny a vlákninu. Tělo dostává větší přísun zdraví prospěšných látek, navíc má tato mouka nižší glykemický index a podporuje tak stabilizovat hladinu cukru v krvi.

Celozrnné a bezlepkové pečivo 

Na trhu mohou zákazníci vidět rozmanitou nabídku všech druhů pečiva. Například oblíbenými celozrnnými produkty jsou grahamové rohlíky, pohankový chléb, vícezrnná kostka, ale také zdravé sladké pečivo, jako například müsli loupák nebo müsli vánočka. Navíc se dnes běžně objevuje pečivo vyráběné pouze z pohanky, rýže, kukuřice, pohanky, prosa, brambor, manioku, sóji, luštěnin, cizrny nebo amarantu, a je tedy výhradně bezlepkové.

Vláknina odstraňuje škodlivé látky

Přestože je vláknina nestravitelnou částí potravy, je pro tělo člověka nepostradatelná. Při průchodu trávicím systémem na sebe dokáže navázat toxické a jiné tělu nebezpečné látky, které budou spolu s ní vyloučeny. Ve střevech se často ukládají škodlivé látky, které mohou zvyšovat riziko vzniku rakoviny, ale vláknina je dokáže jako přírodní kartáč odstraňovat. Dostatek vlákniny se může projevit také navenek na zdravě vypadajících vlasech nebo nehtech.

Zrnko - značka zdravého pečiva, které se připravuje poctivě

Výroba pečiva, které si zachová většinu výživových látek, může být velmi náročná. Problematická je často jeho tvrdost, ale proces tzv. vařené zápary jej dokázal vyřešit. Vařená zápara je směs pšeničných a žitných zrn, lněných a slunečnicových semínek a kvásku. Připravená hmota se před pečením vaří a tím vše změkne. Charakteristickou barvu pečiva vytvářejí kvalitní suroviny, přidávání barviva není přípustné. Společnost Semag vyrábí z vařené zápary výrobek pod značkou Zrnko, které dodá tělu nejen tolik potřebnou vlákninu, ale i plno vitamínů a minerálních látek.


Stáhnout v PDF
Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Hezké


Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte