Jambalaya

1 malá konzerva loupaných rajčat
1 velká cibule
1 stroužek česneku
1 červená paprika
1 stvol řapíkatého celeru
2 lžíce oleje
180 g dlouhozrnné rýže
0,5 l zeleninového vývaru
1 lžička tabasca
bobkový list, černý pepř, sůl, tymián


Jambalaya – postup přípravy

Rajčata necháme na cedníku okapat a pak je nasekáme. Cibuli a česnek oloupeme a pak je nasekáme nadrobno. Papriku opereme, odstraníme jadérka a bílá žebra a spolu s celerem ji jemně nakrájíme. Cibuli, papriku, celer a česnek dáme do rendlíku a za častějšího míchání vše asi dvě minuty opékáme. Mírně přisolíme, přidáme rýži a vše ještě chvíli podusíme.

Zeleninový vývar, rajčata, tymián, tabasco a bobkový list přidáme k rýži a směs uvedeme do varu. Teplotu zmírníme, rendlík přiklopíme a vše asi patnáct minut vaříme na mírném ohni, až je rýže téměř hotová a tekutina se vsákla. Necháme ještě cca pět minut dojít, aby rýže změkla. Jambalaya dochutíme pepřem, upravíme na mísu a ihned podáváme. Jambalaya je tradiční pokrm z New Orleansu, podobná je španělské paelle.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 4351x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.