Jak vyzrát na atopický ekzém

Jak vyzrát na atopický ekzém

S atopickým ekzémem se nemocný velmi natrápí. Léčba je povětšinou vleklá a kýžené výsledky se nemusí dlouho dostavovat. I pro zkušeného dermatologa nebývá jednoduché odhalit alespoň přibližnou příčinu a zasáhnout proti ní. Atopický ekzém vyžaduje celkovou změnu životního stylu a návyků.

Čtěte také:

Kopřivka

Co je atopický ekzém?

Mezi odbornou i laickou veřejnosti kolují různé názory na to, co je vlastně ekzém za nemoc. Někteří ho, jak už bylo nastíněno v úvodu tohoto článku, považují pouze za kožní chorobu, jiní přikládají roli pouze imunitě. Často se lze také setkat s teorií, že výraznou roli sehrávají jen genetické předpoklady. Atopický ekzém vlastně popisují všechny uvedené možnosti, protože nejvíce se lékaři přiklánějí k tomu, že je tato nemoc vrozená, způsobuje negativní odpověď imunitního systému a projevuje se na kůži. Statistiky uvádí, že nemoc se týká až 20 % dětí a 5 % dospělých. Nezřídka doprovází atopický ekzém i další podobné obtíže alergického typu, může to být senná rýma, záněty spojivek nebo astma. Sejde-li se těchto problémů více, označuje se celkový stav jako atopický syndrom. V medicíně panuje názor, že atopický ekzém není možné zcela vyléčit, některé alternativní metody a jejich vyznavači však tvrdí opak.

Už samotný název napovídá více o tomto onemocnění. Atopický vychází z řeckého „atopos“ a znamená cizorodý nebo zvláštní, ekzém vznikl z řeckého „ekzeo“ a vyjadřuje něco, co vyvěrá, vylézá na povrch.

Jak atopický ekzém vypadá?

Záněty na pokožce, označované jako atopický ekzém, mohou mít různou podobu. Postižené oblasti jsou zpravidla zarudlé, vysušené, popraskané a drsné. Objevují se i drobné pupínky a puchýřky, které mohou mokvat. Co je však pro pacienta nejvíce nepříjemné, to je jistě svědění, které je pro atopický ekzém typické. Někteří pacienti mohou mít kožní projevy mírnějšího charakteru, kdy se potýkají spíše s hodně suchou kůží a občasným puchýřkem.

Kůže se musí neustále promašťovat, aby co nejméně praskala, a u malých dětí je třeba různými způsoby zabránit škrábání, aby se ložiska zánětu neroznášela po těle.

Atopický ekzém – 3 základní formy

Onemocnění lze rozdělit do tří základních forem, podle toho, v jakém věku se projeví. Atopický ekzém tak může být kojenecký, dětský a u dospělých.

  • Atopický ekzém u kojenců

U miminek se nemoc projeví zpravidla ve třetím měsíci života. Na kůži se tak nachází červené pupínky a puchýřky, které připomínají malé šupinky. Většinou zasáhnou tváře, bradu a trup. Rozšířit se mohou i na končetiny. Dítě je také kvůli svědivosti a bolestivosti velice neklidné a nemohou spát.

  • Atopický ekzém u dětí

Se stoupajícím věkem (předškolní a školní období) se ložiska zánětu přesouvají do pro ekzém typických míst na těle, tedy na zápěstí, do okolí loktů a podkolenních jamek. Je velice důležité, aby nedocházelo k rozškrábání, protože tak se ložiska rychle přenáší na další místa na těle.

  • Atopický ekzém u dospělých

I když se obvykle rozvine atopický ekzém v raném věku, nejsou výjimečné situace, kdy se poprvé projeví až v dospělosti. Místa, na kterých se objeví ložiska, jsou stejná jako v dětství, navíc však dojde k postižení kůže krku a obličeje.

Možné příčiny atopického ekzému

Na vzniku a rozvoji ekzému se podílí velké množství vnitřních i vnějších vlivů. U někoho je původním podnětem například nějaká potravina, u jiného člověka se o spuštění může postarat kombinace s použitím určité kosmetiky. Náchylnější k vypuknutí je lidské tělo samozřejmě v období, kdy je jakkoliv oslabeno. Obecně lze příčiny shrnout do 3 základních okruhů:

  • nesprávná a přehnaná reakce na alergen
  • nedostatečná ochrana kůže, která je tak suchá a snadněji propouští alergeny
  • špatná psychická kondice, stres

Jde tedy o velice složitou souhru různých biochemických, fyziologických, psychologických a klimatických mechanismů.

Léčba atopického ekzému potlačuje projevy

Atopický ekzém je ve své podstatě neléčitelný, vhodná terapie se proto volí s cílem co nejvíce potlačit nepříjemné projevy, které mají závažný dopad i na socializaci jedince, který se především v dětském kolektivu může stát terčem posměchu. Výše bylo zmíněno, že lékařem zvolenou terapii musí provázet i různá režimová opatření – od používání vhodné kosmetiky až k vybrané stravě a odpovídajícímu životnímu stylu bez zbytečného stresu. Samozřejmostí je proto vysledování rizikových faktorů, které se podílejí na zhoršení stavu. Poté se daný člověk musí co nejvíce snažit se takovým podmínkám vyvarovat. Obecně se v otázce návyků doporučuje:

  • nosit vzdušné oblečení z bavlny, naopak nepoužívat vlněné látky a umělá vlákna
  • prádlo je dobré prát ve speciálních prášcích pro alergiky a atopiky
  • omezit nadměrně dlouhé koupele v příliš studené nebo horké vodě (ta by také neměla být příliš chlorovaná)
  • zbavit se v obydlí doplňků, v nichž se mohou hromadit alergeny – domácí zvířata, peřiny, koberce, závěsy a různé „lapače prachu“ apod.
  • vytvořit hypoalergenní prostředí, ve kterém se pravidelně uklízí
  • v posteli nesmí být plyšové hračky
  • k vysávání podlahy je třeba zakoupit přístroj s HEPA filtrem
  • vhodnější než tapety je malba nepřitahující prachové částice a neumožňují zachycení alergenů
  • vlhkost v bytě by se měla pohybovat v rozmezí 50 až 60 %
  • při uklízení je nutné používat metody a postupy, co zbytečně nevíří prach
  • vyvarovat se konzumaci potravin, které způsobují (třeba i nepatrné) obtíže – velice individuální záležitost

Léky, které jsou při léčbě podávány, se užívají vnitřně i zevně. U zevního použití je cílem obnovit porušenou bariérovou funkci kůže a doplnit jí chybějící vodu a tukové buňky. K tomuto účelu se využívají tělová mléka, krémy a mastičky, doporučují se i speciální olejové koupele. Nejlepší jsou v tomto ohledu přípravky přírodního původu, z rostlinných extraktů heřmánku nebo například měsíčku. Používané přípravky by neměly obsahovat barviva a dráždivé příměsi. Zásadou je nevynechávat tuto formu léčby ani v období, kdy se atopický ekzém projevu méně a ustupuje. Toto promazávání pokožky je základním opatřením celé léčby.

Na zmírnění svědivých projevů alespoň částečně zapůsobí antihistaminika a kortikoidy (při zhoršení stavu, také v podobě mastí, pro krátkodobé používání). U těchto medikamentů však nemocný musí počítat s vedlejšími účinky, které mohou být velice nepříjemné. Při nesprávném dávkování dokonce i nebezpečné. Přeci jen se jedná o přípravky na hormonální bázi. K nejnovějším možnostem se řadí imunomodulancia, která se volí v případě, kdy běžně praktikovaná terapie není úspěšná. Prozatím nebyly zjištěny vesměs žádné nežádoucí účinky, mohou se tedy užívat v dlouhodobějším horizontu.

Existuje nějaká prevence atopického ekzému?

Po všech uvedených informací vyvstává otázka, zda je vůbec nějaká účinná prevence vůči atopickému ekzému. Uvědomíme-li si, že jeho rozvoj silně ovlivňují genetické dispozice, pak ve své podstatě nelze atopickému ekzému jakkoliv cíleně zabránit ve vzniku. Jestliže trápí oba rodiče, pak s velkou pravděpodobností (okolo 80 %) jím onemocní i dítě. Má-li atopický ekzém pouze otec, nebo matka, pak se udává pravděpodobnost vzniku u potomka okolo 50 %. Budou-li se rodiče snažit utvářet prostředí, které záněty nevyvolá, pak je však možné, že projevy u dítěte nebudou tak intenzivní ani rozsáhlé.

Nezapomínejme však ani na možnost, že onemocní dítě, jehož rodiče jsou zdraví. Atopický ekzém je totiž velice nevyzpytatelný a události v organismu, které jeho projevy spustí, nejsou odhalitelné.

Potraviny a bylinky podporující léčbu suché kůže

Již několikrát bylo připomenuto, že atopický ekzém je tím horší, čím je kůže vysušenější v důsledku porušení bariérové funkce. Existují potraviny, které jsou na tento problém doporučovány, protože chrání kožní buňky, zabraňují jejich vysušení a předčasnému stárnutí:

  • fazole
  • mrkev
  • burské oříšky
  • okurky
  • mango
  • slunečnicová semínka

Co se týče bylinek, tak některé z nich byly zmíněny již na řádcích výše, zklidňující účinky na podrážděnou a zánětlivou kůži vykazuje heřmánek nebo měsíček, dále také aloe vera. Tuto rostlinu si můžete jednoduše pěstovat doma, pokud se chcete o ní dozvědět více, přečtěte si tento zajímavý článek o aloe vera. Objevují se i doporučení na rostlinu jménem dvouzubec trojdílný, jejíž sušená nať se zpracovává ve formě odvaru, kterým lze následně postižená místa ošetřovat. Účinná může být i celková detoxikace organismu, která není na škodu ani u zdánlivě zdravého člověka.

Atopický ekzém je onemocnění, které je třeba řešit komplexně. I když je základem léčby nadstandardní péče o pokožku a pohyb v příhodně upraveném prostředí, nikdy nezapomínejte na psychologickou pomoc, která je zvláště u dětí nesmírně důležitá. Ty se totiž samy nedokážou vyrovnat s omezeními, co jim do života atopický ekzém vnáší. Často nemohou dělat činnosti jako ostatní, třeba taková hra na písku může být provokujícím faktorem zhoršení stavu. Pokud však životní styl dostatečně upravíte, lze se i s atopickým ekzémem radovat ze života jako ostatní zdraví jedinci.


Pomoci může i homeoterapie

Atopický ekzém má vždy svou vnitřní příčinu. Vnější alergeny ekzém pouze spustí. Vnější prostředí není schopno samo v nás vyvolat alergické reakce nebo ekzémy. Vždy tomu musí být nápomocný nějaký důvod uvnitř nás samých, kvůli kterému reaguje tělo tímto způsobem. Bez nalezení příčiny není možné se ekzému ani definitivně zbavit. Pokud toužíte zjistit, proč reagujete přecitlivěle na okolní vlivy, je třeba hledat v sobě a tam začít se změnou. Homeoterapie je jednou z možností, jak působit přímo na příčinu vzniku atopického ekzému.

 

Máte s atopickým ekzémem nějaké zkušenosti? Napište o nich do komentářů pod článkem!



Diskuse k článku

  • jana krejčová

    12:52 30. 5. 2016 +2
    objevil se mi atopický ekzém na rukou. po téměř šesti týdnech užívání chlorelly - 2O tablet denně a mladého ječmeně - dvě lžičky rozmíchané ve vodě, se dostavilo znatelné zlepšení asi osmdesátiprocentní. uvidíme, jak dlouho to vydrží
  • Helena

    10:16 10. 4. 2012 +2
    Naše dcera také trpí ekzémem. Dostali jsme radu, že nejlepší na něj je kozí mléko, které čistí krev - že ekzém není nemoc kůže, ale že je projevem něčeho negativního v těle. Všem kozí mléko doporučuju - nad ekzémem vítězí.
  • Marci

    13:25 2. 4. 2012 -1
    A pěstovali jste si ho sami nebo jste si kupovali takove ty extrakty??? diky za odpoved
  • Petr

    10:25 2. 4. 2012 0
    Zkusenosti mam ty nejhorsi.na ekzem trpim.zhorsuji mi ho některe potraviny a pyly.ceka me ted nejhorsi obdobi.ale kdyz se clovek snazi bojovat optimismem,tak se i s ekzemem da v klidu zit. Drzim vsem podobne trapenym palce. :))))
  • Kamila

    21:13 1. 4. 2012 0
    S ekzémem jsme se pořádně natrápili. Pomohly nám bylinky, nejvíc ten heřmánek. Zevnitř i zvenku. :)

Lunární kalendář

ČTVRTEK 28. 03. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 29. 03. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 30. 03. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
NEDĚLE 31. 03. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 01. 04. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
ÚTERÝ 02. 04. 2024
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
STŘEDA 03. 04. 2024
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni

Je vodíková voda zázračným nápojem nebo jde o největší podvod 21. století?

Proč Hans dává k této vodě komentář k ionizované vodě? Jsou to dvě zcela jiné metody: obohacování vody o vodík...

Vztahové pověry z celého světa: Znáte je?

Od své babičky, znám hodně pověr (pocházela z Bílých Karpat).
Děvče se svým chlapcem nesmí být spolu sami, př...

Jak chovat hady – 5 důležitých rad pro začínající chovatele

Před tím, než se rozhodnete si hada pořídit, je vždy nutné si zjistit vše co se chovu týče a mít připravené kv...

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Hledáte půjčku na splacení všech svých dluhů? Musíte zaplatit exekuci? Máte spis v reg...

Jarní očistná hladovka

Rád bych v březnu držel 3-4 dnní očistnou hladovku jen o vodě. Kdy začít a kdy končit?...

Výklad karet

Ahoj, človíčku :)) Následující řádky zaujmou spíše někoho, kdo je nějakým způsob...
Zobrazit všechna témata

Máte problémy s vyprazdňováním? 5 kroků ke zdravé stolici

Stolice: Téma, které je tak trochu tabu. Přitom se týká každého z nás. Jen málokdo může říci, že se v tomto směru nesetkal v životě s žádným problémem. Zácpa, průjem, problémy s vyprazdňováním… Co je považováno...

Afrodiziaka k jídlu. Které potraviny vám zaručí dokonalý večer ve dvou?

Vkrádá-li se do vašeho milostného života šeď, nuda a všednost, pak je nejvyšší čas s tím něco udělat. To samé platí i v případě, že se objevily potíže s libidem nebo impotencí. Možností, jak stávající stav řeši...

Děti a paměť: Jak účinně procvičovat paměť u dětí?

Dětství je obdobím, během kterého lidské tělo prochází obrovskými změnami. A to nejen vzhledově, ale také v oblasti orgánů. Jedním z takových orgánů je i mozek, který při narození není plně vyvinutý. Je složitý...

Jak se vyrovnat se ztrátou? Návod, na zdravé truchlení

Každého z nás to v životě občas potká. Ztráta blízké osoby je hodně bolestivá záležitost a je poměrně náročné se s ní vypořádat. Přitom nemusí jít hned u úmrtí, ale patří sem i rozchod nebo rozvod. Jak se vyrov...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Krémová polévka s krůtím masem a divokou rýží – vhodné pro diabetiky

Ve velkém hrnci (na středním plamenu) rozehřejte olej. Přidejte pokrájené houby (žampiony), celer, mrkev a šalotku. Vše promíchejte a restujte asi 5 minut. Dále vsypte do hrnce hladkou mouku, sůl, pepř a opékej...

Kvasinková infekce u psa: Jak ji rozpoznat a léčit?

Kvasinková infekce u psa bývá poměrně častým problémem. Když se včas a adekvátně neléčí, může se rozšířit a způsobovat nejedny nepříjemné kožní potíže. Ty zpravidla zasahují uši pejska, tlapky, kožní záhyby neb...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Pocit vysvobození

Dneska bych si tu dovolila pár řádek o pocitu vysvobození. Každej si pod tim představí něco jinýho, ale já pod tim vidim jediný - vyjdeme ze svazujících myšlenkovejch okovů, který maj podobu strachu, předsudků, zloby, smutku a bůhví čeho ještě. Tyhle okovy si ostatně nasazuje téměř každej člověk zcela dobrovolně a pak mu dá sakra práci s tim něco udělat - respektive se jich zbavit.