Jak uspat malé dítě

Jak uspat malé dítě

Jedním z takovýchto důvodů například může být, že dítě je hladové. Zkuste mu tedy nabídnout mléko nebo příkrm, pokud už je ve věku, kdy jí příkrmy. Dalším možným důvodem bývá to, že dítě potřebuje přebalit. Zkontrolujte také, zda dítě spí v místnosti s příjemnou teplotou a také to, zda je přiměřeně oblečené.Místnost by měla být vyvětraná a měla by zde být dostatečná vlhkost vzduchu pro zdravé dýchání.

Čtěte také:

Nespavost a jiné poruchy spánku mohou být signálem závažné nemoci

Postupů, jak uspat dítě, existuje celá řada

Pokud jste všechny tyto okolnosti, způsobující problémy s usnutím dítěte zkontrolovali, a vše se zdá být v pořádku, pak zkoušejte dítě uspat. Kontakt a dotek jsou nejlepšími a ověřenými pomocníky a již i samotná přítomnost matky v pokoji, kde dítě usíná, působí na potomka uklidňujícím dojmem. Nedá se říci, že pouze a jeden přístup k uspávání dítěte je ten správný. Řiďte se především svojí intuicí a citem a zvolte takový přístup, který je Vám a způsobu Vaší výchovy nejbližší. Přístupy však příliš neměňte a nekombinujte.

Spánek a boj o moc

Právě při usínání, ukolébávání a přípravě malého dítěte na spánek nastává jedna z prvních situací vůbec, kdy může mezi rodiči a dítětem docházet k tzv. „boji o moc". Dítě bude testovat a zkoušet vaše hranice. Zkusí zjistitkam až se svými požadavky může zajít, co všechno jsou vlastně máma s tátou ochotni provádět, aby jejich malý či malá skutečně usnul.  

Rodič musí zkusit odhadnout, kdy je křik a dožadování se pozornosti dítěte způsobeno tím, že se mu skutečně nedaří se uklidnit, či zda už se jedná z jeho strany o částečně si uvědomovanou manipulaci se svými rodiči a okolím. Hlídejte si tedy hranice, rozhodně trvejte na svých požadavcích a buďte důslední. U uspávání není úplně jednoduché tato doporučení vždy dodržovat, ale alespoň se o to co nejvíce pokoušejte. Vedle slabých a manipulovatelných rodičů se totiž ani dítě nemůže cítit dostatečně bezpečně.

Uspávací a spánkové rituály

I když jste třeba zastáncem benevolentní výchovy svého potomka, pak vězte, že co se týká spánku, potřebuje váš potomek již čistě ze zdravotních důvodů pevný řád a správné spánkové rituály. Uspávací rituály jsou přirozené, navozují tu správnou atmosféru a dítě uklidňují. Připravují je na to, že se blíží doba spánku.Vyprávějte dítěti pohádku s dobrým koncem, zrekapitulujte příjemné události právě končícího dne, zazpívejte ukolébavku.

Televizi před spaním raději vynechejte.Nejdříve ve dvou až třech letech může spát dítě v místnosti samo, do té doby je nutné, aby rodiče byli v noci dítěti nablízku. Je vhodnější, když má dítě svoji postýlku vedle postele rodičů. Spánek přímo v posteli rodičů odborníci příliš nedoporučují. Postel je plná polštářů a jiných měkkých objektů a takovéto prostředí není pro malé miminko úplně bezpečné.V prostoru s mnoha polštáři hrozí dítěti přidušení nebo dokonce i udušení, buďte proto pozorní a opatrní. Dítě nad pět let by v žádném případě nemělo spát v posteli s matkou. Musí se totiž postupně vyrovnat s tím, že matka patří k otci. Pokud k tomuto navyknutí nedojde, hrozí to následně nejen problémy mezi rodiči, ale i v pozdějším věku a během dospívání dítěte.

Usnadněte dítěti usínání

Správná délka spánku je důležitá, malé dítě potřebuje delší čas spánku, než maturant. Jak je to tedy se správným načasováním spánku pro vaše dítě? Jednak by se mělo naučit chodit spát a vstávat zhruba ve stejnou dobu. Dítě v kojeneckém věku by mělo spát patnáct až devatenáct hodin denně, tříleté dítě potřebuje kolem dvanácti hodin spánku a dítě v období puberty osm až devět hodin spánku denně. Během víkendu děti školou povinné mohou spát maximálně o dvě hodiny déle, než je tomu přes týden, kdy chodí do školy.

Jak uspat malé dítě_2

Dítě v kojeneckém věku nikdy nenechávejte spát na bříšku, na měkké podložce, nebo v přetopené místnosti. Tyto skutečnosti mohou zvyšovat riziko náhlého úmrtí kojence.

Pokud Vaše děťátko uložíte a ono pláče, pak zkuste čtyři až pět minut nereagovat. Pokud se i po této době ozývá, pak ho přijďte pohladit a přikrýt a znovu odejděte. Neberte ho z postýlky a nerozsvěcejte světlo, mluvte málo a tichým tónem. Pláče-li dál, pak ukonejšení opakujte a ujistěte ho, že jste mu nablízku.

Jiřina Prekopová: Tipy, jak zařídit sobě i dítěti příjemnější noc

Jiřina Prekopová je dětská psycholožka a autorka populárně naučné literatury z oblasti výchovy a dětské psychologie. Co se týká usínání dítěte, Jiřina Prekopová radí, aby rodiče byli především sebejistí. Tím, že jste si jistí, podporujete i své dítě. Nejistý rodič vzbuzuje v dítěti zmatek a pocity nejistoty.

Zůstaňte u podmínek, za kterých chcete, aby dítě usínalo a ty pokud možno příliš neměňte. Vytvořte dítěti příjemný prostor pro spánek, jakousi skrýš, kde se bude cítit podobně dobře, jako u maminky v bříšku. Proto je také pro dítě příjemné, nosíte-li ho přes den v šátku nebo „klokaní kapse“ čelem k sobě. Dopřejte dítěti jistotu při usínání dodržováním uspávacích rituálů i rituálů před spaním. Dodržujte i stanovené rituály těsně před spaním. K těmto rituálům patří koupání, čištění zubů a podobně. Pocit jistoty upevňujte v dítěti i v čase po jeho probuzení. Postarejte se o to, aby dítě i po tom, co ráno otevře oči, nacházelo vše tak, jako tomu bylo ve chvíli, kdy usínalo.

Děti mají rády houpání a kolébání. Zajímavé je, že každému dítěti vyhovuje jiný rytmus a rozdílná intenzita houpání.Když dítě neusíná, svádí to rodiče často k tomu, že dítě vezmou do náruče a nosí jej. Tento postup však není úplně ideální. Problémem je, že při přecházení po místnosti narazíte na spoustu podnětů, které můžou vašeho potomka spíše probrat, nežli uklidnit.

Masáže dětí

Tato příjemná technika není v povědomí dnešních rodičů příliš zažitá. Masáže u dětí se však hojně používali jakožto prostředek uklidnění miminka v mnoha mimoevropských civilizacích a také v oblasti Francie. Plačící dítě, které maminka masíruje, se zpravidla rychle uklidní. Ještě většího relaxačního účinku a navození pohody u dítěte dosáhnete, použijete-li masážní olej, vhodný je například mandlový nebo s výtažkem heřmánku.

První zoubky a usínání

První zoubky se u malých dětí prořezávají v období mezi třetím až šestým měsícem věku. Zcela výjimečně se objevují případy, kdy se dítě již s prořezanými zoubky narodí, ale tento případ nebývá příliš častý. Během růstu prvních zoubků trpívají miminka bolestí a tak běžný denní režim i usínání a uspávání dítěte se mohou stát problematičtějšími a náročnějšími. Bolestivost aJak uspat malé dítě_3 snížení komfortu pocitů dítěte se během prořezávání zubů se mohou projevovat celkovou nespokojeností, větší podrážděností, problémy se spánkem a přijímáním potravy. Dásně bývají zarudlé a oteklé. Ulevit svému dítěti od bolestí můžete pomocí různých kousátek a také třeba tím, že mu budete prsty dásně mírně masírovat. Použít lze také různé chladivé gely na dásně, o jejich správném použití se však nejprve raději poraďte s lékařem.

Estivillova metoda usínání dítěte

Kniha Eduarda Estivilla „Dětská nespavost“ je určena všem rodičům, kteří už k uspání svého dítěte vyzkoušeli ledacos, ale stále to nezabírá. Tuto metodu lze použít až ve chvíli, kdy své dítě během noci matka již nekojí.  Obvykle se jedná o dítě staršího půl roku, to už by mělo spávat po dobu deset až dvanáct hodin v kuse nepřerušovaně. S nácvikem usínání podle Estivillovy metody nezačínejte, pokud je dítě nemocné. Všichni členové domácnosti, kteří se na uspávání dítěte nějakým způsobem podílejí, by měli být obeznámeni s touto metodou. Základem je, mít připravené vnější podmínky pro usínání dítěte. V místnosti, kde dítě spí a usíná, by měla být teplota kolem 20°C, tma a rušivé zvuky omezené na možné minimum. Děti mají rády pravidelnost, která jim dává pocit bezpečí a jistoty. Před uložením ke spánku by mělo být dítě nakrmeno a vykoupáno.

Chvilku před spaním si můžete s dítětem ještě pohrát, popovídat – přibližně deset minut a pak ho uložit do postýlky. V postýlce by dítě mělo mít předmět nebo předměty, které tam s ním budou po celou dobu jeho spánku, nejvhodnější jsou plyšové hračky.  Jakmile dítě uložíte do postýlky, proneste větu, jakousi „kouzelnou formuli“, kterou budete pravidelně dítěti oznamovat, že se blíží čas odpočinku a spánku. Proneste ji klidným, ale rozhodným hlasem a v pokoji dále nezůstávejte. Dítě si pravděpodobně bude pláčem nebo i jinak vaši přítomnost vynucovat. Čím starší je potomek, tím rafinovanější způsoby, jak vás přilákat zpět bude pravděpodobně vymýšlet. Když tedy opětovně vstoupíte do pokoje, pak je to především proto, aby dítě vědělo, že jste ho neopustili. Ale jakmile vstoupíte dovnitř, příliš se nezdržujete, dítěte se jen lehce dotknete, zopakujete usínací formulku a opět odcházíte. S dítětem dlouze nerozmlouvejte a rozhodně jej nevytahujte z postýlky.

Do pokoje budete vstupovat a větu pronášet po jednotlivých dnech v těchto intervalech:

  • první den nácviku: první čekání – 1 minuta, druhé čekání - 3 minuty, třetí a další čekání - 5 minut
  • druhý den nácviku: první čekání – 2 minuty, druhé čekání - 5 minut, třetí a další čekání - 8 minut
  • třetí den nácviku: první čekání – 3 minuty, druhé čekání - 7 minut, třetí a další čekání - 11 minut
  • čtvrtý den nácviku: první čekání – 4 minuty, druhé čekání - 9 minut, třetí a další čekání - 14 minut
  • pátý den nácviku: první čekání – 5 minut, druhé čekání - 11 minut, třetí a další čekání - 17 minut
  • další dny než se dítě naučí usínat samo: první čekání – 6 minut, druhé čekání - 13 minut, třetí a další čekání - 20 minut

Takto budete do pokoje vstupovat vždy, když to bude třeba a vaše dítě bude vzhůru, nezáleží na tom, zda je 20h nebo 3h. Postup bude pokaždé stejný.

Po několika dnech by se měl spánek dítěte a tím pádem také i ten váš výrazně vylepšit. Metoda se některým rodičům zdá příliš drastická, ale není třeba mít obavy. Rozhodně není nějakým způsobem pro dítě nebezpečná a váš potomek při ní neutrpí žádnou újmu. Naopak, dítěti se spánek vylepší a to posléze bude přes den klidnější a vyrovnanější.


Víte, že vám Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR přispěje na zdraví a klidný spánek vás i vašich dětí? Je totiž silným a spolehlivým partnerem nejen maminkám a jejich potomkům. Informujte se o všech možnostech získání příspěvků na zdraví dětí i celé rodiny.


 



Diskuse k článku

  • Lucy

    09:01 10. 9. 2014 +1
    Zdravím všechny,kteří se Estivillovy metody bojí a za sebe mohu říci,že je vyzkoušena na mých obou dětech a směle ji doporučiji i mým přátelům,kterým také velmi pomohla. Dcera spí 12 hodin od 6 měsíců, malý spí 10 hodin v kuse. Syna jsem dlouho kojila a tak jsme k této metodě přistoupili až v roce a půl a efekt měla stejný. Děti se v noci nebudí, jsou spokojené, vyspané a jejich maminka taktéž :-). Principem této metody totiž není nechat dítě uřvat, ale naučit je jak se postavit vlastním strachům. Proč si dnešní generace maminek, které si přečetli "Něžnou náruč rodičů myslí", že když naučí své dítě ve třech letech usínat uspáváním ve vlastních postelích tak se to v šesti, v osmi nebo ve dvanácti změní? Mám pro všechny tyto maminky špatnou zprávu.Tímto způsobem ten problém pouze odsouváte v čase, protože samo se nic nevyřeší a navíc svým broučkům zadělávají na pozdější problémy, protože až jejich spolužačky budou pořádat pyžamové párty, ony tam nebudou, protože tam nebude jejich maminka, se kterou chodí spinkat :-(. Bohužel realistický problém mé neteře,které je 9 let a chodí spát s maminkou :-(.Jak říkám,problém se pouze odsunul v čase :-(.
  • David Freedom

    16:46 15. 9. 2013 0
    Proto jsem pro uspávání miminek vytvořil Dětskou hrací skříňku na CD, která má prakticky 100% úspěch. Záznamy z televize, ukázky a další info zde: www.detskecd.cz
  • Daniela

    11:43 2. 7. 2013 0
    No, nevím, vyřvávat už dneska rozhodně není aktuální, co jsem tak pochopila... a že by děti od půl roku MĚLI spát 12 hodin v noci? To je blbost...
    Většinou spí podle potřeby. To jen dospělci mají naplánováno, jak dlouho vlastně mají spát a co jíst a kdy prdět.
  • marie marie

    15:19 10. 4. 2013 +1
    Moje dcera dostala před časem jako dárek od prarodičů objímací polštář. Má ho jako mazlíka do postýlky. Je to už velká slečna (7let), ale stále měla problémy s usínáním. Potřebovala se pomazlit. Ráda jsem si k ní lehla, ale často jsem usnula dříve než ona, a tím pádem neudělala potřebné domácí práce. Objímací polštář náš problém vyřešil. Je to úžasná věc na spaní a nejen pro děti.
  • Agnes

    10:45 28. 3. 2013 0
    Jojo, uspat naše ratolesti je někdy skoro nadlidský výkon. Ale ta chvilka klidu pak stojí za to!

Lunární kalendář

ČTVRTEK 28. 03. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 29. 03. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 30. 03. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
NEDĚLE 31. 03. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 01. 04. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
ÚTERÝ 02. 04. 2024
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
STŘEDA 03. 04. 2024
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Je vodíková voda zázračným nápojem nebo jde o největší podvod 21. století?

Proč Hans dává k této vodě komentář k ionizované vodě? Jsou to dvě zcela jiné metody: obohacování vody o vodík...

Vztahové pověry z celého světa: Znáte je?

Od své babičky, znám hodně pověr (pocházela z Bílých Karpat).
Děvče se svým chlapcem nesmí být spolu sami, př...

Jak chovat hady – 5 důležitých rad pro začínající chovatele

Před tím, než se rozhodnete si hada pořídit, je vždy nutné si zjistit vše co se chovu týče a mít připravené kv...

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Hledáte půjčku na splacení všech svých dluhů? Musíte zaplatit exekuci? Máte spis v reg...

Jarní očistná hladovka

Rád bych v březnu držel 3-4 dnní očistnou hladovku jen o vodě. Kdy začít a kdy končit?...

Výklad karet

Ahoj, človíčku :)) Následující řádky zaujmou spíše někoho, kdo je nějakým způsob...
Zobrazit všechna témata

Máte problémy s vyprazdňováním? 5 kroků ke zdravé stolici

Stolice: Téma, které je tak trochu tabu. Přitom se týká každého z nás. Jen málokdo může říci, že se v tomto směru nesetkal v životě s žádným problémem. Zácpa, průjem, problémy s vyprazdňováním… Co je považováno...

Afrodiziaka k jídlu. Které potraviny vám zaručí dokonalý večer ve dvou?

Vkrádá-li se do vašeho milostného života šeď, nuda a všednost, pak je nejvyšší čas s tím něco udělat. To samé platí i v případě, že se objevily potíže s libidem nebo impotencí. Možností, jak stávající stav řeši...

Děti a paměť: Jak účinně procvičovat paměť u dětí?

Dětství je obdobím, během kterého lidské tělo prochází obrovskými změnami. A to nejen vzhledově, ale také v oblasti orgánů. Jedním z takových orgánů je i mozek, který při narození není plně vyvinutý. Je složitý...

Jak se vyrovnat se ztrátou? Návod, na zdravé truchlení

Každého z nás to v životě občas potká. Ztráta blízké osoby je hodně bolestivá záležitost a je poměrně náročné se s ní vypořádat. Přitom nemusí jít hned u úmrtí, ale patří sem i rozchod nebo rozvod. Jak se vyrov...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Krémová polévka s krůtím masem a divokou rýží – vhodné pro diabetiky

Ve velkém hrnci (na středním plamenu) rozehřejte olej. Přidejte pokrájené houby (žampiony), celer, mrkev a šalotku. Vše promíchejte a restujte asi 5 minut. Dále vsypte do hrnce hladkou mouku, sůl, pepř a opékej...

Kvasinková infekce u psa: Jak ji rozpoznat a léčit?

Kvasinková infekce u psa bývá poměrně častým problémem. Když se včas a adekvátně neléčí, může se rozšířit a způsobovat nejedny nepříjemné kožní potíže. Ty zpravidla zasahují uši pejska, tlapky, kožní záhyby neb...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Pocit vysvobození

Dneska bych si tu dovolila pár řádek o pocitu vysvobození. Každej si pod tim představí něco jinýho, ale já pod tim vidim jediný - vyjdeme ze svazujících myšlenkovejch okovů, který maj podobu strachu, předsudků, zloby, smutku a bůhví čeho ještě. Tyhle okovy si ostatně nasazuje téměř každej člověk zcela dobrovolně a pak mu dá sakra práci s tim něco udělat - respektive se jich zbavit.