Jak přežít klimakterium?

Jak přežít klimakterium?

Změny a výkyvy v tomto období však nejsou nemocí, jedná se o normální fyziologický proces, kdy ženské pohlavní orgány přestávají plnit svoji hlavní funkci. Ustává produkce pohlavních hormonů vaječníky, především estrogenů. Estrogeny jsou produkovány vaječníkem, placentou a v menším množství i v nadledvinkách. Estrogeny ovlivňují pohlavní orgány, sekundární pohlavní znaky, účinkují na metabolismus, uplatňují se při růstu vaginální sliznice a svaloviny děložního hrdla a těla. Ovlivňují i sliznici močového ústrojí. Působí na vaječníky, sekreci hormonů v hypofýze, ovlivňují celkovou psychiku a duševní naladění ženy. Další jejich funkcí je vliv na látkovou přeměnu cukrů, tuků, minerálů, vody a vápníku, ovlivňují i štítnou žlázu, nadledvinky, pevnost kostí, zpevňují cévní stěnu.

Čtěte také:

Bylinky pro ženy i muže - které pomohou s podporou hormonální rovnováhy či sexuálním apetitem?

Velký vliv na nástup menopauzy může mít a také obvykle mívá dědičnost. Je proto dobré vědět, kdy nastoupila menopauza u Vaší matky. Někdy se první příznaky nástupu klimakteria mohou objevit už po 40. roce věku ženy. Obdobné období jako je menopauza u žen, nastává i u mužů, říká se mu andropauza nebo viropauza. U mužů dochází k postupnému poklesu tvorby hormonů a úbytku testosteronu, tyto změny však nikdy nejsou tak dramatické, jako tomu bývá u žen. Alespoň částečná tvorba mužských pohlavních hormonů, a rovněž i plodnost muže, zůstává totiž zachována až do poměrně vysokého věku.

Etapy menopauzy

Premenopauza

Premenopauza se nazývá období, které je před menopauzou samotnou. V tomto období je menstruace pravidelná, ale může docházet k jistým výkyvům. Období premenopauzy se objevuje ve věku mezi 35 - 45 let života. Ženy, které procházejí premenopauzou, bývají obvykle citlivější až přecitlivělé a náladové. Za tyto výkyvy v chování a psychice mohou kolísavé hladiny hormonů. Premenopauzu zažijí všechny ženy, ale její průběh a projevy se liší. Některé ženy probíhající změny ani nepostřehnou, u jiných se už v tomto věku začínají objevovat příznaky typu návalů horka a pocení.

Pro zmírnění příznaků se v tomto období doporučuje změna zaběhlých zvyklostí, více péče o sebe samu a své zdraví a pokud možno vylepšení životního stylu. Omezte nebo ještě lépe úplně v této době vynechejte konzumaci alkoholu a kofeinu. Dopřávejte si pravidelný pohyb nebo cvičení. Pokud se Vám cvičit nechce nebo na navštěvování pravidelných cvičebních lekcí nemáte dostatek času, pak je vhodná alespoň každodenní rychlá a svižná chůze. Jezte pravidelně a v malých dávkách. Omega-3 a omega-6 mastné kyseliny jsou skvělé jakožto prevence depresí a úzkostí, posilují cévní stěny a snižují riziko fatálních koronárních onemocnění. Některé z omega-3 a omega-6 nenasycených mastných kyselin není naše tělo schopné produkovat samo - jsou tzv. esenciální, a proto se musíme postarat o jejich dostatečný přísun vhodnou volbou potravin. Kromě ryb je najdete v některých rostlinných olejích, například lněném, řepkovém, anebo ořeších a mandlích či v některých obohacených potravinách, např. rostlinné tuky.

Perimenopauza   

Jedná se o období bezprostředně před menopauzou a do jednoho roku po menopauze. V tomto období bývá menstruace nepravidelná do nástupu menopauzy. V období kolem menopauzy dochází u většiny žen k tloustnutí, není to tím, že by samotný nástup menopauzy byl zdrojem přibývání na váze. Jak se však snižuje hladina estrogenu, tělo následně vylučuje více kortizolu a tuk se začne usazovat ve středních partiích těla, především v břišní oblasti ženy.   

Menopauza

Pojem menopauza znamená trvalé vymizení menstruace v důsledku ztráty folikulární aktivity ovarií.

Postmenopauza

Období po úplném ukončení funkce vaječníků a vymizení menzes. Začíná 12 měsíců po menopauze.

Příznaky klimakterického syndromu

Příznaky souvisí především s chybějícím estrogenem, tento stav vede k různým změnám v organismu. Příznaků je obvykle hodně a mohou výrazně snížit kvalitu ženina života. Výkyvy nálad, návaly horka, pocení, to skutečně není nic příjemného, a navíc je toto období pro mnoho žen i neoddiskutovatelnou připomínkou vlastního stárnutí.

  • Akutní příznaky náhle vzniklé

Fotolia_49289067_XSMezi akutní potíže, které se v tomto období objevují a narušují komfort a kvalitu života, patří bolesti hlavy, návaly horka a pocení, bolesti na hrudi, zažívací obtíže, psychické problémy – nervozita, sklony k plačtivosti, deprese, úzkostné nálady, nespavost, bolesti kloubů a podobně. Návaly horka jsou náhle vzniklé, nepříjemné pocity horka a pocení, které vznikají hlavně v horní polovině těla, tj. především na obličeji, hrudi a na krku. Je dokonce možné naměřit vyšší teplotu kůže prstů, doprovodným jevem je mravenčení prstů. Tento stav se vysvětluje přechodnou poruchou cévní regulace na periferii. Objevují se také poruchy spánku.

  • Příznaky následující, subakutní

V důsledku nedostatku estrogenů atrofují tkáně (ztrácejí objem, pevnost a kvalitu), což se projevuje pálením pochvy a zevního genitálu, náchylností k infekcím pochvy, inkontinencí, bolestí při močení, častěji se objevují infekce močových cest, záněty sliznic dutiny ústní, hrtanu, nosu a oka.

  • Příznaky chronické, dlouhotrvající

Jedná se o změny, týkající se přeměny látek v organismu, jsou to zlomeniny v důsledku osteoporózy (řídnutí kostí), projevy ischemické choroby srdeční, infarkt myokardu, Alzheimerova choroba.

Tyto symptomy a příznaky můžeme nadále rozdělit do tří skupin, a to na vegetativní symptomy, organické symptomy a metabolické změny.

  • Vegetativní symptomy přímo neohrožují zdraví ženy, ale snižují kvalitu jejího života. Do této skupiny patří návaly horka a pocení, bušení srdce, psychické poruchy, nespavost, zhoršení paměti, úzkosti, ztráta libida, ztráta sebevědomí, zhoršení schopností koncentrovat se, rozhodovat se a podobně.
  • Symptomy organické znamenají především změny kožní, urogenitální a změny v tělesné hmotnosti. Stav kůže ženy ovlivňuje právě hladina estrogenů v těle a jejich nedostatek způsobuje rychlejší stárnutí kůže. Ta se ztenčuje, šupinatí, pigmentuje. Zdravotní potíže a problémy urogenitální mají návaznost s atrofií sliznice pochvy a sliznice močových cest. To může vést k častějším infekcím, výtokům, obtížím s udržením moči.
  • Poslední jsou tzv. metabolické změny, ty vedou především ke zvýšení rizika rozvoje aterosklerózy a osteoporózy. Ateroskleróza je tradičně příčinou vzniku cévních mozkových příhod a ischemické choroby srdeční, ischemické choroby dolních končetin a zvýšení celkové hladiny cholesterolu v krvi. Další dlouhodobou změnou, která je spojena s menopauzou, je osteoporóza. Osteoporóza neboli řídnutí kostí vede k vyšší lámavosti kostí, přičemž nejrizikovějšími jsou zlomeniny obratlů, krčku kosti stehenní a předloktí.

Jak se vyrovnat s procesem stárnutí?

Klimakterium je přirozený proces stárnutí ženského těla, nejedná se o nemoc. Pomoci k přestání obtíží a problémů, ať už psychického nebo fyzického rázu, které se v klimakteriu objevují, mohou pravidelný sport nebo pohybová aktivita, správná životospráva, pití dostatku tekutin, omezení požívání alkoholických nápojů a kouření. Vypomoci také mohou různé potravinové doplňky. Důležitá je samozřejmě také psychická vyrovnanost a zdravé sebevědomí ženy a uvědomění si faktu, že dosažení tohoto období v žádném případě ještě neznamená omezení nebo ukončení aktivního života, či ztrátu ženskosti.  

Jak „přežít“ přechod?

  • Fotolia_44935703_XSPravidelně doplňujte tekutiny, zařaďte do svého denního programu pohyb (příjemné je například plavání), základem je zdravá životospráva.
  • Dopřejte si dostatek spánku a odpočinku.
  • Hlídejte si důsledně spotřebu vápníku – doporučená dávka je 1200 mg denně.
  • Pro zmírnění nepříjemných návalů doporučují někteří odborníci užívat vnitřně propolisovou tinkturu, 2x denně po dvaceti kapkách (ale pozor na případnou alergii na propolis).
  • Hormonální substituční terapie může snížit obtíže a projevy spojené s klimakteriem. Hormony, jejichž hladina v klimakteriu poklesá, je možné dodávat tělu ženy zvenčí. O jejím zahájení však vždy musí rozhodovat gynekolog.
  • Fytoterapie – podávání rostlinných výtažků nehormonální povahy s účinky podobnými hormonu. Tyto přírodní preparáty mohou užívat i ty ženy, které nemohou užívat hormonální substituci vzhledem k jejím negativním vedlejším účinkům. K takovýmto rostlinným přípravkům patří nejčastěji:

Oddenek ploštičníku hroznatého

Obsahuje fytoestrogeny, což jsou látky podobné ženským hormonům, je proto vhodný k potlačení obtíží v klimakteriu, snižuje krevní tlak a může napomoci i ženám, které v období klimakteria trápí zvýšené vypadávání vlasů. Původním domovem ploštičníku hroznatého jsou teplejší severské oblasti, především Amerika, kde býval domorodými obyvateli nazýván ženskou bylinou a využíván k léčení ženských neduhů typu nejen přechodu, ale i bolestivé menstruace apod.

Andělika čínská, Děhel čínský – Angelica sinensis

Užívání této byliny zlepšuje krevní oběh i tlak, cholesterol i cukr v krvi. Reguluje funkci dělohy, upravuje menstruaci a rovněž obsahuje fytoestrogeny. Aktivizuje imunitní systém, má protirakovinné a hepatoprotektivní účinky. Osvědčuje se u silné a bolestivé či nepravidelné menstruaci, ale právě i v období klimakteria.

Dále je vhodné při klimakterických obtížích užívat lecitin, vlákninu, včelí mateří kašičku, extrakt ze sojových klíčků, beta karoten, železo, vitamin C a vitamín E. Při návalech dobře poslouží čaj z hlohu.

Andropauza – mužský přechod

Andropauza neboli mužský přechod je známa též pod názvem viropauza. Jedná se o ekvivalent ženského klimakteria. Je charakterizován poklesem tvorby mužských pohlavních hormonů, především testosteronu. Příznaky poklesu tvorby pohlavních hormonů u mužů bývají podobné příznakům vyskytujícím se u žen:

  • potíže se spánkem a usínáním
  • snížená chuť na sex
  • vyčerpanost
  • pocení
  • vypadávání vlasů
  • ztráta svalové hmoty

Obdobně jako je tomu u žen, zvyšuje se riziko osteoporózy a srdečně-cévních onemocnění. Při andropauze je třeba, aby muž rovněž upravil svoji životosprávu, pravidelně se věnoval cvičení a zdravě se stravoval, je vhodné vyhnout se zbytečné stresové zátěži a omezit kouření a konzumaci alkoholu.


Pociťujete již na sobě projevy klimakteria? 

Mnoho žen využilo možnosti užívat přírodní preparáty. Jedním z prvních byl SARAPIS, který dlouhé roky pomáhal ženám překlenout období přechodu. Nyní na náš trh dorazil jeho nástupce SARAPIS plus, doplněn o prověřené a důležité složky. Jedná se o extrakt ze šalvěje, chrom a vitaminy K a D3.

Více informací najdete na stránkách společnosti Vegall pharma. 



Diskuse k článku

  • Jana

    11:55 9. 12. 2015 0
    http://www.priroda-zenam.cz/clanky/prechod-klimakterium/10-triku-jak-zvladnout-klimakterium

Lunární kalendář

ÚTERÝ 16. 04. 2024
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
STŘEDA 17. 04. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
ČTVRTEK 18. 04. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
PÁTEK 19. 04. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
SOBOTA 20. 04. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
NEDĚLE 21. 04. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 22. 04. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni

Těžké kovy v těle - o jaké kovy jde, co mohou způsobovat, odkud je získáváme a jak se jich zbavit

Chtěl jsem se optat jestli nevíte jak mám postupovat když mám narkolepsií s kataplexií,jestli se toho mohu zba...

Je vodíková voda zázračným nápojem nebo jde o největší podvod 21. století?

Proč Hans dává k této vodě komentář k ionizované vodě? Jsou to dvě zcela jiné metody: obohacování vody o vodík...

Vztahové pověry z celého světa: Znáte je?

Od své babičky, znám hodně pověr (pocházela z Bílých Karpat).
Děvče se svým chlapcem nesmí být spolu sami, př...

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

prací prostředky e shop

já jsem si oblíbila netoxické čističe Method nebo tierra verde. Obojí kupuji na eshopu Al...

Jarní očistná hladovka

Já jsem procházela takouvou očistnou kůrou 2 celé týdny, kdy jsem nejedla maso, ani mlék...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Hledáte půjčku na splacení všech svých dluhů? Musíte zaplatit exekuci? Máte spis v reg...
Zobrazit všechna témata

Buďte krásní v každém věku. Předčasné stárnutí pleti lze snadno zbrzdit

Chcete si zachovat mladistvou pleť a jste ochotni pro to udělat cokoliv? Na to, abyste oddálili předčasné známky stárnutí pleti nepotřebujete spoustu peněz a vlastně ani příliš času navíc. Přesto existují triky...

Je libo nejsilnější afrodiziakum? Škornice šípolistá pomůže mužům i ženám

Škornice je bylinou, kterou už po staletí uznává tradiční čínská medicína. Využívá se především jako afrodiziakum. Tedy zejména pro povzbuzení libida nebo jako přírodní lék na erektilní dysfunkci. Umí toho však...

Na sázení letniček se vrhněte ideálně v květnu. Jaké druhy vybrat?

Teplé jarní počasí je jako stvořené k sázení letniček. Pokud si tedy chcete zkrášlit svou zahradu nebo i balkon pestrobarevnými kvítky nejrůznějších jednoletých rostlin, s polovinou května se pomalu začněte chy...

Lepší život bez plastů: 6 nápadů, jak nahradit běžné plastové pomocníky

Dnešní doba velí jasně: měli bychom se snažit žít ekologicky a především se musíme zbavit plastů. Odborníci neustále varují, že nám život ničí i takzvané mikroplasty. Jsou ve vzduchu, v dešti, v jídle, ve vodě ...

Věříte v paranormální jevy? Psychologická fakta možná vaše přesvědčení vyvrátí

Proč i v 21. století věří stále tolik lidí na paranormální jevy? Psychologové mají na toto téma jasné vysvětlení, které vás možná ve výsledku překvapí. Nehledejte za ním však nic „duchařského“ ani abnormálního,...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Krémová polévka s krůtím masem a divokou rýží – vhodné pro diabetiky

Ve velkém hrnci (na středním plamenu) rozehřejte olej. Přidejte pokrájené houby (žampiony), celer, mrkev a šalotku. Vše promíchejte a restujte asi 5 minut. Dále vsypte do hrnce hladkou mouku, sůl, pepř a opékej...

Kvasinková infekce u psa: Jak ji rozpoznat a léčit?

Kvasinková infekce u psa bývá poměrně častým problémem. Když se včas a adekvátně neléčí, může se rozšířit a způsobovat nejedny nepříjemné kožní potíže. Ty zpravidla zasahují uši pejska, tlapky, kožní záhyby neb...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Pocit vysvobození

Dneska bych si tu dovolila pár řádek o pocitu vysvobození. Každej si pod tim představí něco jinýho, ale já pod tim vidim jediný - vyjdeme ze svazujících myšlenkovejch okovů, který maj podobu strachu, předsudků, zloby, smutku a bůhví čeho ještě. Tyhle okovy si ostatně nasazuje téměř každej člověk zcela dobrovolně a pak mu dá sakra práci s tim něco udělat - respektive se jich zbavit.