Jak na domácí pečivo bez pekárny - 10 skvělých receptů

domácí pečivoPečivo je často samou základnou naší potravinové pyramidy. Nejlépe Vám bude chutnat, použijete-li celozrnnou mouku, kvalitní droždí, obyčejnou sůl nahradíte mořskou solí a i ostatní kvalitní suroviny použijete dle Vaší chuti a výběru, který je Vám blízký. Takto doma připravované pečivo není finančně výhodnější, než to z klasického obchodu, ale je často zdrojem nerozpustné vlákniny, která pomáhá předcházet různým trávícím poruchám.

K tomu, abyste si chutné a křupavé chleby, housky, dalamánky, rohlíky a další pochutiny připravili v pohodlí Vašeho domova, nepotřebujete ani speciální domácí pekárnu. K jejich upečení Vám stejně dobře poslouží i obyčejná trouba a těsto vypracujete ručně.

Zdravý celozrnný chléb

Ingredience

  • 125 g ovesných vloček 
  • 370 g celozrnné mouky
  • 300 ml podmáslí
  • několik vlašských ořechů
  • hrst slunečnicových semínek
  • sůl
  • jedlou sodu
  • med
  • sezamová semínka

Zdravý celozrnný chléb – postup přípravy

Příprava je velmi jednoduchá. Ořechy nasekejte na menší kousky tak, aby byly dobře poživatelné. Všechny připravené suroviny smíchejte a rukama vypracujte těsto, z něhož vytvarujte chléb. Troubu předehřejte na 220° C a dejte na plech s pečícím papírem. Péct jej budete přibližně hodinu a během pečení můžete teplotu snížit. 

Celozrnný chléb z pšeničné a žitné mouky

Ingredience

  • 2 hrnky celozrnné pšeničné mouky
  • 1 hrnek žitné chlebové mouky
  • 1/2 lžičky sušeného droždí
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • slunečnicové semínko, dýňové semínko a sezamové semínko
  • asi 1 hrnek vody

Celozrnný chléb z pšeničné a žitné mouky – postup přípravy

Oba druhy mouky, sušené droždí, sůl, kmín, tymián i semínka nasypeme do mísy, přidáme trochu vody, promícháme a vypracujeme těsto. To necháme 12 hodin kynout v míse, kterou přikryjeme utěrkou. Po dvanácti hodinách těsto propracujeme a necháme ještě další 2 hodiny kynout. Chléb budeme péct v pečicí míse, která má víko. Troubu si předehřejeme na 230°C a pečeme po dobu 30 minut. Víko sundáme a pečeme ještě 10 – 15 minut tak, aby se nám na chlebu vytvořila pěkná kůrka.

domácí  chléb

Celozrnný chléb s ořechy

Ingredience

  • 250 g pšeničné mouky
  • 150 g mleté pohanky nebo špaldy
  • 1 kostka droždí
  • 1 lžička medu
  • 750 ml vlažného mléka
  • 150 g vlašských ořechů
  • 100 g piniových jader
  • 80 g másla
  • 1,5 lžičky soli
  • 1 lžička anýzu
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce smetany
  • 2 lžíce sezamu

Celozrnný chléb s ořechy – postup přípravy

Nejprve prosejeme mouku a pohanku do mísy. Vytvoříme důlek, do kterého nadrobíme droždí, smícháme s medem a 125 ml mléka. Vše necháme přikryté kynout po dobu 15 minut. Nasekáme ořechy i piniová jadérka, pinie opražíme na pánvi bez tuku. Mléko, máslo, sůl, anýz a mouku hněteme tak dlouho, až se nám vytvořené těsto začne odlepovat od mísy. Přikryté necháme kynout, až nám nakyne do dvojnásobného objemu. Posléze vmícháme ořechy a z těsta vytvarujeme bochník. Na vymazaném plechu jej necháme kynout po dobu dalších 20 minut a troubu si předehřejeme na 220 °C. Žloutek ušleháme se smetanou a chléb jím potřeme. Vše ještě posypeme sezamem a potom pečeme 10 minut. Po deseti minutách pečení snížíme teplotu na 200 °C a pečeme ještě po dobu další 1 hodiny.

Fíkovo-ořechový chléb 

Ingredience

  • 375 g hladké mouky
  • 1 a 1/2 kávové lžičky soli
  • 1/2 kávové lžičky sušeného droždí
  • 250 ml vody
  • 50 ml mléka
  • 1/2 kávové lžičky medu
  • 5 čerstvých fíků, nakrájených na kousky (je možné použít i sušené)
  • 30 gramů ořechů, nakrájených nebo podrcených na větší kousky

Fíkovo-ořechový chléb – postup přípravy

Mléko, vodu a med zahřejeme tak, aby byly vlažné. V takto připravené tekutině rozpustíme droždí a necháme vzejít kvásek. V míse smícháme mouku, sůl, doprostřed uděláme důlek a kvásek do něj nalijeme. Mícháme tak dlouho, dokud nám nevznikne homogenní hmota, tu však přespříliš dlouho nepropracováváme. Nakonec zapracujeme fíky a ořechy, těsto pomoučíme, zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme jeden a půl hodiny kynout. Troubu si předehřejeme na 230°C. Vykynuté těsto bude poněkud řídké, ale to je v tomto případě v pořádku. Těsto umístíme do formy na bagety nebo do formy na srnčí hřbet a vložíme do zahřáté trouby. Nejlépe se nám chléb upeče, když formu s těstem vložíme ještě na hluboký plech, který vylijeme trochou vody. Vše pečeme přibližně 25 minut.

domácí pečivo bez pekárnyOlivový chléb

Ingredience

  • 2 kostky droždí
  • 250 g mouky
  • 150 ml bílého vína
  • sůl
  • 150 ml olivového oleje
  • dvě vejce
  • 100 g strouhaného sýra
  • 100 g nasekaných vlašských ořechů
  • 50 g vypeckova­ných, hrubě nasekaných zelených oliv
  • 50 g vypeckovaných, nahrubo nasekaných černých oliv
  • sezamová a dýňová semínka

Olivový chléb – postup přípravy

Ve dvou lžících vlažné vody si rozpustíme droždí a spojíme s moukou. Za stálého míchání postupně přilijeme víno a olej. Vše přikryjeme a necháme kynout po dobu 25 – 35 minut na teplém místě. Do těsta si zapracujeme sůl, vejce, sýr, ořechy a olivy. Těsto vytvarujeme do tvaru bochníku, položíme do vymaštěné formy na srnčí hřbet a necháme kynout přikryté po dobu dalších 30 minut. Troubu si předehřejeme na 200°C. Chléb můžeme podle chuti ještě posypat sezamovými nebo dýňovými semínky a pečeme na střední příčce trouby asi hodinu do zlatova, ve vypnuté troubě jej pak necháme chvíli odpočívat a nakonec jej dáme vychladit na kuchyňskou mřížku.

Pikantní ořechovo-sýrový chléb

Ingredience

  • 1 1/2 hrnku vlašských ořechů
  • 1/2 hrnku kešu oříšků nebo lískových oříšků
  • 1 na jemno posekaná cibule
  • 2 utřené stroužky česneku
  • 2 lžíce posekané petrželky
  • 1 lžíce posekané čerstvé majoránky
  • 4 vejce
  • 350 g kvalitního strouhaného sýra
  • 220 g měkkého tvarohu
  • lžička soli
  • 1/2 lžičky pomletého černého pepře
  • 2 lžíce másla na vymazání
  • hrnek uvařené rýže

Pikantní ořechovo-sýrový chléb – postup přípravy

Troubu si předehřejeme na 180°C. Připravíme si bagetovou formu nebo formu na srnčí hřbet a vymastíme máslem. Dno formy vyložíme obdélníkem z pečícího papíru a ten rovněž vymastíme. Oříšky opražíme do zlatohněda a voňava, posekáme je a nachystáme si je zatím stranou. Na pánvičce osmahneme cibuli, přidáme česnek a osmažíme „do sklovata“. V míse smícháme rýži, ořechy, petrželku, bylinky, vejce, sýr, tvaroh sůl i pepř. Vše lehce promícháme a směs nalijeme do formy. Asi hodinu vše pečeme do zlatohněda, až je chléb na dotek pevný. Dvacet minut jej necháme vychladnout ve formě a pak vyklopíme. Tento chléb chutná skvěle se sklenkou dobrého vína.

Domácí sladký banánový chléb

Ingredience

  • 150 g margarínu
  • 160 g práškového cukru
  • 3 vejce
  • 3 – 4 banány
  • 1/2 vanilkového lusku
  • 350 g celozrnné pšeničné mouky
  • 3 čajové lžičky prášku do pečiva
  • 1/4 čajové lžičky soli
  • 100 g nasekaných ořechů
  • 1/8 litru mléka
  • trocha másla nebo margarínu na vymazání formy

Domácí sladký banánový chléb – postup přípravy

Předpřipravenou formu, ve které budeme chleba péci, si vymastíme margarínem nebo máslem. Troubu předehřejeme na 170°C. Změklé máslo nebo margarín utřeme s cukrem do pěny a postupně přidáváme vejce.

Banány si oloupeme a rozmačkáme vidličkou, pak je přimícháme do již hotové máslové směsi. Vanilkový lusk podélně rozřízneme a vyškrábneme z něj dřeň. Mouku prosejeme s práškem do pečiva, přidáme sůl, ořechy a vanilkovou dřeň a vše smícháme s mlékem a s banánovým pyré.

Formu si naplníme těstem, na povrchu těsto uhladíme a pečeme v troubě uprostřed nebo ve spodní části. Upečený banánový chleba vyklopíme na kuchyňskou mřížku a necháme jej před krájením a podáváním samotným vychladnout.

Domácí slané housky

Ingredience

  • 500 g hladké mouky
  • 300 ml vlažného mléka
  • 50 g rostlinného tuku
  • 20 g droždí
  • 1 lžička cukru
  • 1 žloutek
  • půl lžičky soli
  • jedno vejce
  • na posypání housek to může být třeba kmín, mletý mák, seznam a sůl

Domácí slané housky – postup přípravy

Nejprve si z mléka, cukru a droždí připravíme kvásek. Necháme jej vykynout a posléze jej smícháme s moukou, změklým tukem, solí a žloutkem. Těsto si vypracujeme tak, aby se nelepilo na boky mísy, a necháme jej vykynout. Na pomoučené desce těsto rozdělíme na malé kousky a vyválením tvarujeme válečky dlouhé asi 20 centimetrů. Upleteme si z nich housky.

Plech vyložíme pečícím papírem a housky necháme ještě malou chvilku vykynout. Potřeme je potom ještě rozšlehaným vejcem a posypat je můžeme připraveným mákem, seznamem nebo kmínem a solí. Housky pečeme po dobu 10 – 15  minut ve vyhřáté troubě, při 170 °C.

domácí rohlíky

Hrnkový recept na domácí rohlíky

Ingredience

  • 1 vejce do těsta a jedno na potření
  • 4 hrnky hladké mouky
  • lžička soli
  • trocha rostlinného tuku
  • jedna lžíce cukru krystalu
  • jeden a čtvrt hrnku vlažného mléka
  • tři čtvrtiny kostky droždí

Hrnkový recept na domácí rohlíky – postup přípravy

Vytvoříme si kvásek z trochy cukru, mouky a droždí. Po vykynutí jej smícháme s moukou, tukem, vejcem, mlékem a solí. Vypracujeme si tužší těsto, které na pomoučeném vále vyválíme do tloušťky cca 4 milimetry a do tvaru přibližně kruhu. Ten potom překrojíme křížem na osm trojúhelníků. Od nejširší strany pak těsto svineme, vytvarujeme je do tvaru rohlíků a uložíme na vymazaný plech. Vše potřeme rozšlehaným vejcem a dáme péci do vyhřáté trouby, až dosáhnou lehce zlatavé barvy. Domácí rohlíky pečeme při teplotě cca 175 °C.

Cibulové placičky

Ingredience

  • 250 ml teplé vody
  • 50 ml oleje nebo sádla
  •  jeden a půl lžičky soli
  •  600 g hladké mouky
  •  půl kostky droždí
  •  lžička cukru 
  • 3 velké cibule
  • slaninu
  • vejce
  • lžíce strouhanky

Cibulové placičky – postup přípravy

Teplou vodu, olej nebo sádlo, sůl a hladkou mouku společně s droždím a moukou smícháme a vypracujeme těsto. To necháme odležet. Mezitím nakrájíme cibule na kousky, slaninu na kostičky, necháme ji vyškvařit, přidáme na pánvičku cibuli a vše restujeme do zlatavé barvy. Směs necháme vychladnout a přimícháme vejce a lžíci strouhanky. Z těsta si uděláme placičky, poklademe směsí a navrch můžeme přidat ještě plátek anglické slaniny. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme dorůžova.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 65407x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Tento příspěvek byl smazán,
neboť porušil etiku diskuze na portále Spektrum Zdraví.

Redakce

Cituji z výše uvedeného textu:

"Celozrnný chléb z pšeničné a žitné mouky...
...troubu si předehřejeme na 230°C a pečeme po dobu 30 minut. Víko sundáme a pečeme ještě 10 – 15 minut tak, aby se nám na chlebu vytvořila pěkná kůrka." konec citace.

Kdo chce ten chleba hned vyhodit, případně volat hasiče, tak ať se téhle pitomosti drží, v každém případě… celý příspěvek

Nevím, z čeho usuzujete, že je to pitomost. Já takto peču chleba cca 3x týdně a hasiči nikdy nebyli třeba, naopak chleba je výborný s křupavou kůrkou.

Karel to testo na chleba jenom totiz ohriva a susi! :-))))

Dnes jsou těžce v módě babičkovské recepty a rady, zřejmě už ten samotný pojem babička má vyvolávat představu moudra, starosvětské solidnosti a poctivosti za jakoukoliv cenu, viz originální reklamy kdejakého kanálu, kde moudro rovná se prachy:-)
Nuže, ty skutečné, tedy nikoliv seriálové babičky s přehledem pekly (a stále pečou) například celožitný chleba při takové teplotě, kdy vydržely nataženou rukou v otevřené troubě, tedy slovy asi sto… celý příspěvek

Kdo tu psal o babičkách a pečených rukách? Já psala, že takto se chleba úplně běžně peče a je pak velmi dobrý. A nevidím důvod ho v dnešní době péct na nízkou teplotu (což jistě oceňují i ony zmíněné babičky).

V pořádku, omlouvám se, také nevidím důvod péct chleba na nízkou teplotu, zvláště ne v dnešní době, kterážto dnešní doba je pro tuhle činnost určitě strašně důležitá :-)

Karle, jediny radoby moudra tu chrlis Ty a jeste je videt, ze nevis co rikas:-) O babickach vis uplnou prtku, tak si je neber do ust..na toz o peceni v troubach na drevo. Viz to co pises. Jestli chces susit testo nekde v lese na slunicku, aby jsi byl co nejdal od osklive komercni elektricke trouby, tak si bez, ale sam. Ale beda, jestli pojedes… celý příspěvek

Myslím, že přístupů k pečení chleba (ostatně jako k asi všemu jinému) existuje celá řada. Samozřejmě je rozdíl, jestli pečete chleba kváskový, ze sušeného droždí a pochopitelně má velký vliv taky druh mouky. Osobně z časových důvodů používám sušené druždí a předem vyhřátou klasickou zapékací misku. Peču na 230 a šutr z toho zatím nikdy nebyl. Rozdíl je samozřejmě taky v tom, jestli u nekváskového chleba použijete poklici nebo ne. Kváskový chleba… celý příspěvek

ja jsem byla jen nastvana na podobne lidi, kteri shodi nejake sdeleni jen proto, ze sami si mysli a to zduraznuji jen mysli, ze se to ma delat jinak. Zaroven ani netusi, ze to co pomluvi je naopak spravne a v poradku. To nejsou ani slunickovi lide, jen jakysi "pseudoesoterici". A prave proto, ze nejsme na nejakem bulvaru nebo novinkach, kde jsou… celý příspěvek

Bohužel jste asi nepochopila můj komentář, ale to nevadí. Hezký víkend vám i všem čtenářům Spektra zdraví.