Jak může kosmetika ovlivňovat naše zdraví?

Jak může kosmetika ovlivňovat naše zdraví?

Ač chceme nebo ne, kosmetiku jako takovou prakticky potřebujeme. Dnes už si však můžeme vybrat, jaký typ přípravků budeme používat. Existuje totiž řada přístupů, které můžeme vůči kosmetice zaujmout. Můžeme ji nakupovat v běžných drogeriích, v lékárnách, parfumeriích, prodejnách specializovaných na zdravý životní styl, to vše samozřejmě také přes internet nebo můžeme ingredience nasbírat v přírodě a pokusit se o výrobu daného produktu sami doma. Vždy přitom záleží na tom, co od kosmetiky očekáváme.

Čtěte také:

Domácí masti a pleťové masky za pár korun a s viditeným efektem

Látky v kosmetice, které nám mohou ublížit

Vedle způsobu použití, kdy kosmetiku rozdělujeme na tělovou, pleťovou, dekorativní a podobně, totiž kosmetické produkty můžeme odlišovat podle způsobu výroby a jejich složení. V případě, že kosmetiku nakupujeme, není od věci sledovat na etiketách, z čeho je daný produkt vyroben. Samotné složení kosmetiky je totiž prvním faktorem, prostřednictvím kterého můžeme potrápit své zdraví.

Tenzidy: opravdu potřebujeme pořádnou pěnu?

Jedním z typů látek, které některým lidem nemusí v kosmetických přípravcích zcela vyhovovat, jsou tenzidy neboli pěnidla. Mezi ty nejznámnější a v kosmetickém průmyslu nejpoužívanější patří laurylethersulfát sodný (SLES) a laurylsulfát sodný (SLS). Jedná se o látky, které mají za úkol zajistit, aby například šampon či sprchový gel pořádně pěnil.

Ne vždy však přítomnost bohaté pěny při používání kosmetiky musí znamenat jen požitek. Pěnidla v šamponech může pokožka hlavy u citlivějších lidí špatně snášet a odměnit se svým majitelům v lepším případě velmi nepříjemným svěděním, v horších pak lupy nebo dokonce vyrážkou.

Tenzidy bývají také součástí řady běžně prodávaných zubních past a při jejich použití mohou zvyšovat výskyt aft u lidí, kteří jsou na ně náchylní. Pokud tedy opakovaně trpíte tímto problémem, nemusí být chyba pouze v samotném nedostatku vitamínu B nebo vaší zhoršené imunitě, ale i v tak nenápadném kosmetickém produktu, jako je obyčejná zubní pasta. Poradit se složením takovéto kosmetiky by vám měl každý lékárník, prodavač ve specializované prodejně nebo také zubař.

Fotolia_36702058_XS

 

      Co tenzidy v kosmetice                      umí          

Jak nám mohou tenzidy v    kosmetice škodit

+ vytvoří bohatou pěnu

+tím dodat pocit čistoty

- mohou dráždit pokožku

- způsobit její vysušení

- vyvolat tvorbu aftů v ústech

Silikony v kosmetice mohou škodit i pomáhat

Další látkou, která je zejména na různých webech o kráse a zdraví velmi diskutovaná, jsou silikony v kosmetice (neboli polysiloxany). Jedná se o jedny z „nejmladších“ kosmetických přísad, které se připravují synteticky a tvoří jednu ze základních složek většiny šamponů, stylingových přípravků, ale také pleťových krémů nebo dekorativní kosmetiky. Na rozdíl od tenzidů, které nám mají zaručit pěnu, hlavní úkol silikonů v kosmetice je povrch vyhladit.

Výrobci kosmetiky je přidávají do vlasových přípravků, aby uhladily povrch vlasu a zajistily nám tím v první řadě jejich hladké rozčesání, v druhé pak pocit zdravých, lesklých a neporušených vlasů. V krémech a jiných přípravcích pleťové kosmetiky pak svým uživatelům zajišťují pocit hebké a hladké pokožky. Z dekorativní kosmetiky, do které bývají průmyslově přidávány silikony, můžeme jmenovat korektory, makeupy či báze pod ně, které mají za úkol vyplnit drobné vrásky a póry tak, aby nebyly příliš vidět.

Fotolia_14236100_XS

Vedle toho, že nás silikony v kosmetice dělají krásnější, mohou nám v určitých případech život také znepříjemnit. Podle některých názorů například není dobré jejich dlouhodobé používání přímo na pokožku hlavy. Mohou totiž způsobit její zvýšené maštění nebo v jiných případech zase ucpání, které může zapříčinit zvýšené padání vlasů. Také pokud jsou součástí pleťové či dekorativní kosmetiky, mohou způsobit nadměrné zanášení pleti, ucpání pórů a tvorbu nepříjemných pupínků.

A jak poznáme silikony v kosmetice?

Přestože silikonů v kosmetice existuje celá řada a jejich názvy jsou pro běžného spotřebitele – nechemika poměrně složité, to, že konkrétní výrobek silikon obsahuje, poznáme jednoduše podle koncovek jednotlivých látek ve složení.

 

Názvy silikonů končí na:

- cone

- thicone

- thiconol

- siloxane

- silane

Podobně jako silikony funguje v kosmetice také kolagen. Ten má rovněž vyhlazovací vlastnost pro pokožku i vlasy. Obdobně jako u silikonů v kosmetice však může dojít k nežádoucímu efektu, kdy se pokožka zanese a naše kůže „nemůže dýchat“

Co silikony umí

 Jak nám mohou škodit

+ vyhlazení povrchu vlasu nebo pokožky

+ ty tak vypadají zdravější a bez chyby

- postupné ucpání povrchu kůže

- následné zanášení pokožky

- slábnutí a padání vlasů

Alkohol na pleť – kdy ano a kdy ne 

Kosmetickou přísadou, jejíž přítomnost v produktech také není špatné sledovat, je alkohol. Přípravky s jeho obsahem byly dříve hojně předepisovány kožními lékaři na léčení různých neduhů spojených s velmi mastnou pletí, jako například akné. A to kvůli schopnosti vysušení pokožky, kterou alkohol má. V současné době se od tohoto trendu však již upouští, neboť při dlouhodobém plošném použití na pokožku pleť sice odmastí, ale v takové míře, že soustavné odmašťování vede ke stále větší a větší produkci vlastních kožních tuků a efekt je tak opačný. Pokožka se tak na jedné straně čím dál více vysušuje a následně zase více a více mastí, což je nepřirozené.

Z běžně prodávaných kosmetických přípravků alkohol obsahují například některá pleťová tonika, jejichž funkci lze ale nahradit jejich variantami bez alkoholu, které jsou dnes již velmi snadno dostupné v každé drogerii. Alkohol v pleťové kosmetice je tedy vhodný spíše pro občasné a hlavně lokální použití pouze na postižená místa (pupínky), která je však v dalších fázích procesu léčby třeba dostatečně hydratovat. Tím dojde k zamezení tvorby trvalých následků v podobě nevzhledných jizviček

Alkohol v kosmetice NE

Alkohol v kosmetice ANO

- ve vysoké koncentraci

- na celý obličej

- každý den

+ pouze na postižená místa

+ ne pravidelně

Každému vyhovuje něco jiného 

Každý člověk je však originál a každé kůži či vlasům vyhovuje něco jiného, a tedy i jiná vlasová, pleťová nebo dekorativní kosmetika. Proto nezbývá, než vyzkoušet, co je vhodné právě pro ty vaše. Vždy je potřeba sledovat, co „sedí“ právě vašemu tělu. Pokud zjistíte, že vám výrobek, ať koupený v drogerii nebo čistě přírodní, nevyhovuje a způsobuje vám problémy, netrapte se zbytečně s jeho používáním. Zároveň ale nemusíte kosmetiku v takovém případě automaticky vyhazovat do koše. Je totiž možné, že někomu z vašeho okolí vyhovovat bude. To však pouze v případě, že výrobek není prošlý nebo zkažený. Jak tedy zacházet s kosmetikou, kterou jsme si už pořídili a používáme ji, tak, aby nám neuškodila na zdraví?

Pozor také na stáří kosmetiky

Pokud už kosmetiku jakéhokoli druhu máme doma, je třeba sledovat také její stáří. Obrazně řečeno, prošlý krém nám může uškodit stejně, jako prošlý paralen. Toto tvrzení je samozřejmě lehce nadnesené, nicméně stáří kosmetických přípravků bývá často podceňováno.

Přitom je důležité zejména u kosmetiky už otevřené a té, které přijde do dlouhodobějšího kontaktu s pokožkou, jako je tomu například u různých krémů nebo pleťových masek. Nejcitlivější je v tohoto hlediska pokožka na obličeji, na které se neduhy z prošlé kosmetiky projeví nejčastěji a nejrychleji. A to v podobě nepříjemného pálení, svědění, nebo hůře vyrážek či ekzémů.

logo expiraceSledování data spotřeby kosmetiky, tzv. expirace, přitom není nijak složité, obsahují jej všechny běžně prodávané výrobky. U některých je doplněno ještě o obrázek s číslem znázorňujícím, do kolika měsíců od otevření je dobré výrobek spotřebovat. Pokud si však vyrábíme kosmetiku sami, je třeba si vždy buď pamatovat, jaké ingredience jsme do daného produktu domácí kosmetiky použili a znát jejich trvanlivost, případně se řídit vlastním citem. Nic se však nemá přehánět, takže s odbytím půlnoci po datu minimální trvanlivosti zubní pastu házet do koše přímo nemusíme, ale pět let prošlý oční krém nebude pro zdraví vaší pokožky nejspíš to pravé. 

Co sledovat:

  • datum doporučené spotřeby

  • jak dlouho máme doma výrobek otevřený

  • jestli produkt nemění barvu, skupenství nebo vůni

I způsob skladování kosmetiky je důležitý

Ruku v ruce se stářím kosmetiky jde také způsob jejího skladování, který má na výdrž, kvalitu a tím pádem i na naše zdraví také velký vliv. „Skladujte v chladu, suchu a temnu“ není jen otřepaná fráze, ale v případě kosmetiky poučka docela na místě. A to zejména u těch přípravků, které přijdou do přímého kontaktu s pokožkou, zvláště pak tou nejcitlivější, na obličeji. Většinu kosmetiky bychom proto měli ukládat spíše do chladnějších částí bytu, mimo přímý dopad slunečních paprsků a hlavně co nejdál od topení.

Kosmetice nesvědčí také přílišná vlhkost, a proto není vhodné suché (například pudrové) přípravky dlouhodobě skladovat ani v koupelně, pokud nemáme místnost dobře odvětranou. U méně trvanlivých výrobků, jako je čerstvá přírodní kosmetika, nic nezkazíme ukládáním přímo v lednici. Stejně tak je tomu u výrobků, které máme v zásobě, nebo je používáme jednou za čas. Nejvíce náchylné na teplotu jsou opět krémy, tělová mléka, tekuté dekorativní přípravky nebo i balzámy na rty. Na všechny produkty, které obsahují tuky nebo oleje, je tedy dobré dávat větší pozor, protože se mohou velmi rychle kazit, vystavíme – li si je například na stůl u okna, na který praží celý den slunce. 

Kam ukládat kosmetiku

 Kam raději NEukládat kosmetiku

+ chladnější kout místnosti

+ ideálně v krabici nebo skříňce

+ zásoby a méně trvanlivá kosmetika v lednici

- u topení

- na přímém slunci (u okna)

- suché výrobky ve vlhké koupelně



Diskuse k článku

  • Kylianka R.

    16:04 26. 2. 2013 0
    Nedavno se mi zkazil cistici oblicejovy olej. Pekny hnus, od te doby si na kosmetiku davam vic pozor a choulostice veci nekdy schovavam i do lednicky.
  • Bára

    07:41 21. 2. 2013 0
    Už asi dva roky používám zásadně šampony bez silikonů a když semtam použiju nějaký se SLS nebo SLES, do druhého dne mě většinou překvapí lupy.. Doporučuju všem dávat na složení některých výrobků pozor.

Lunární kalendář

ČTVRTEK 28. 03. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 29. 03. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 30. 03. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
NEDĚLE 31. 03. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 01. 04. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
ÚTERÝ 02. 04. 2024
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
STŘEDA 03. 04. 2024
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

Krása pro ženy – vizážistka a astroložka Kateřina Schlosserová
Není tajemstvím, že každá žena touží být krásná. Ať už…
Věra Novotná
Věra Novotná provozuje kadeřnictví…

Je vodíková voda zázračným nápojem nebo jde o největší podvod 21. století?

Proč Hans dává k této vodě komentář k ionizované vodě? Jsou to dvě zcela jiné metody: obohacování vody o vodík...

Vztahové pověry z celého světa: Znáte je?

Od své babičky, znám hodně pověr (pocházela z Bílých Karpat).
Děvče se svým chlapcem nesmí být spolu sami, př...

Jak chovat hady – 5 důležitých rad pro začínající chovatele

Před tím, než se rozhodnete si hada pořídit, je vždy nutné si zjistit vše co se chovu týče a mít připravené kv...

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Hledáte půjčku na splacení všech svých dluhů? Musíte zaplatit exekuci? Máte spis v reg...

Jarní očistná hladovka

Rád bych v březnu držel 3-4 dnní očistnou hladovku jen o vodě. Kdy začít a kdy končit?...

Výklad karet

Ahoj, človíčku :)) Následující řádky zaujmou spíše někoho, kdo je nějakým způsob...
Zobrazit všechna témata

Máte problémy s vyprazdňováním? 5 kroků ke zdravé stolici

Stolice: Téma, které je tak trochu tabu. Přitom se týká každého z nás. Jen málokdo může říci, že se v tomto směru nesetkal v životě s žádným problémem. Zácpa, průjem, problémy s vyprazdňováním… Co je považováno...

Afrodiziaka k jídlu. Které potraviny vám zaručí dokonalý večer ve dvou?

Vkrádá-li se do vašeho milostného života šeď, nuda a všednost, pak je nejvyšší čas s tím něco udělat. To samé platí i v případě, že se objevily potíže s libidem nebo impotencí. Možností, jak stávající stav řeši...

Děti a paměť: Jak účinně procvičovat paměť u dětí?

Dětství je obdobím, během kterého lidské tělo prochází obrovskými změnami. A to nejen vzhledově, ale také v oblasti orgánů. Jedním z takových orgánů je i mozek, který při narození není plně vyvinutý. Je složitý...

Jak se vyrovnat se ztrátou? Návod, na zdravé truchlení

Každého z nás to v životě občas potká. Ztráta blízké osoby je hodně bolestivá záležitost a je poměrně náročné se s ní vypořádat. Přitom nemusí jít hned u úmrtí, ale patří sem i rozchod nebo rozvod. Jak se vyrov...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Krémová polévka s krůtím masem a divokou rýží – vhodné pro diabetiky

Ve velkém hrnci (na středním plamenu) rozehřejte olej. Přidejte pokrájené houby (žampiony), celer, mrkev a šalotku. Vše promíchejte a restujte asi 5 minut. Dále vsypte do hrnce hladkou mouku, sůl, pepř a opékej...

Kvasinková infekce u psa: Jak ji rozpoznat a léčit?

Kvasinková infekce u psa bývá poměrně častým problémem. Když se včas a adekvátně neléčí, může se rozšířit a způsobovat nejedny nepříjemné kožní potíže. Ty zpravidla zasahují uši pejska, tlapky, kožní záhyby neb...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Pocit vysvobození

Dneska bych si tu dovolila pár řádek o pocitu vysvobození. Každej si pod tim představí něco jinýho, ale já pod tim vidim jediný - vyjdeme ze svazujících myšlenkovejch okovů, který maj podobu strachu, předsudků, zloby, smutku a bůhví čeho ještě. Tyhle okovy si ostatně nasazuje téměř každej člověk zcela dobrovolně a pak mu dá sakra práci s tim něco udělat - respektive se jich zbavit.